KTM augustus nm

Tijdelijk TT Museum in Assen

Met de opening van een tijdelijk TT Museum, afgelopen maandagavond in Assen, is de aandacht ook weer gevestigd op een permanent TT Museum. In het VVV kantoor aan de Marktstraat in de Drentse hoofdstad en op diverse andere locaties in Assen, zijn tot en met 29 juni 2015 historische en moderne wegracemachines te zien. Motoren die een rol hebben gespeeld bij de TT van Assen, maar ook in andere motorwegraces. Naast racemotoren zijn er vele attributen te zien die met de racesport en de TT te maken hebben. Het is voor het derde achtereenvolgende jaar dat de VVV Assen het initiatief heeft genomen voor een tijdelijk TT Museum. 

In de afgelopen maanden zijn de plannen voor vestiging van een permanent TT Museum concreter geworden. Op initiatief van de Stichting Vrienden van het TT Circuit Assen is een Commissie TT Museum opgericht, met daarin vertegenwoordigers uit diverse geledingen. Deze commissie is bezig met de oprichting van de Stichting TT Museum en laat zich bijstaan door een professioneel bureau. Het is de bedoeling dat dit bureau, DST uit Baarn, een Masterplan gaat schrijven, waarin alle aspecten van het TT Museum aan de orde komen, inclusief financiën, exploitatie, beleving, structuur en organisatie.
Ook worden gesprekken gestart met de verschillende overheden (gemeente / provincie) en wordt gekeken naar geschikte locaties.
De voorkeur gaat naar een groot TT Museum nabij het TT Circuit Assen en een kleine locatie in het centrum van Assen als teaser. Voor het huisvesten van het permanente museum zijn gesprekken gaande met de initiatiefnemers van TT Plaza. Dat moet een groots 'Green Science, Experience & Innovation Center' worden, pal naast het TT Circuit. Belangrijk is het vergaren van een collectie voor het museum. De werkgroep “Collectie & Beleving”, onderdeel van de Commissie TT Museum houdt zich bezig met het verzamelen van motoren, pakken, helmen en vele andere attributen die geschikt zijn voor het toekomstige museum. Het streven is in de tweede helft van dit jaar meer zekerheden te hebben voor een TT Museum in Assen.

Inmiddels is al een groot deel van dergelijke museumstukken en memorabilia vergaard voor het tijdelijke TT Museum dat maandagavond is geopend. In het VVV kantoor aan de Markstraat is ook een foto-expositie ingericht met werk van de Asser fotograaf Sake Elzinga en er zijn vele oude TT affiches te aanschouwen. Daarnaast zijn er in winkels in de gehele binnenstad attributen te zien als racepakken, helmen, entreekaarten, programmaboekjes en veel meer. Ook is er een boek te zien met de handtekeningen van vele Grand Prix coureurs uit de afgelopen tientallen jaren.
In een pand in het winkelcentrum Forum in het centrum van Assen is een ruimte ingericht als pitbox, met alle daarbij behorende gereedschappen en onderdelen.

TT Museum Assen Dnepr zijspan

Gerelateerde artikelen
  • Pinterest
Ga

kawa mei 19 z1000sx