Alles over de 2020 Honda CB1000R

De Honda CB1000R, Honda’s vlaggenschip van de Neo Sports Café naked modelrange, ondergaat een aantal cosmetische veranderingen voor 2020 die zijn status als premium naked bike en zijn stevige ‘road presence’ nog eens extra benadrukken. Zilveren accenten voor de kroonplaat en stuurhouders maken plaats voor een nieuwe finish in zwart, gecomplementeerd door de koplamphouder die verder is verfraaid in een finish van Metallic Matte Ballistic Black. Ook de achterveer en voorste remschijven zijn voorzien van een nieuw design en een slanke, zilveren racestriping siert vanaf 2020 het midden van de tank.

De CB1000R is leverbaar in drie dynamische kleurcombinaties: Candy Chromosphere Red en Graphite Black worden vervoegd door het nieuwe Matt Pearl Glare White.

Honda CB1000R 1200x800 

1. Introductie
Niets zo veranderlijk als motorrijden; de afgelopen tien jaar is er flink wat veranderd als het gaat over wat rijders verwachten van hun ultieme machine. De looks, de prestaties, veiligheid en natuurlijk: wat is belangrijk voor jouw ultieme rijervaring? Bij Honda staat dat centraal en dankzij innovatieve technologie, gedreven engineering, hoogstaand design en verbeeldingskracht creëert Honda keer op keer motorfietsen die de markt opnieuw definiëren.
De Honda CB1000R is zo’n machine, die uitstijgt boven de markt door een eigen, unieke set eigenschappen mee te geven aan de ‘big naked’ formule. De CB versmelt een puur en onversneden ontwerp met technologie uit de supersport en presenteert zo een radicaal nieuwe look: fris, helder gelijnd zonder overbodige afleidingen een genot voor het oog. Het is een motor die anders rijdt, anders aanvoelt en er anders uitziet dan wat er voorheen op de markt was.
Bij het creëren van deze identiteit, herevalueerden de Honda ingenieurs naar de hardcore Sport Naked Streetfighter ondertoon die de vorige CB1000R had. Maar ze verbeterden ook de prestaties én voegden er verrassende elementen aan toe. Met retro-industrieel minimalisme in het achterhoofd, stripten ze de CB tot een minimum, ze gingen weg van de RR-inspiratie en gebruikten metaalafwerking en een minimalistische look om tot het Neo Sports Café concept te komen. Het resultaat is een motor met een unieke identiteit, een fusie van Sport en Naked met rauwe Café Racer inspiraties.
De CB1000R is compleet nieuw, is gericht op opwinding, blijft in staat om sportievere motoren van antwoord te dienen op bochtige wegen en verzekert zijn eigenaar van een gevoel van trots. Hoe je er ook naar kijkt – uit esthetisch oogpunt, naar de prestaties of technologie – het is onmogelijk om de CB1000R te negeren.
Mr S. Uchida, Large Project Leader (LPL) CB1000R
“Bij Honda kijken we altijd naar de toekomst en zijn we bereid de weg te tonen. Dus wisten we dat we de nieuwe CB1000R meer moesten meegeven dan alleen goede prestaties. De klanten voor deze motorfiets willen veel meer dan weten hoe snel hij gaat. We wilden niet alleen emotie en opwinding meegeven met de CB1000R, maar ook de trots om deze motorfiets te bezitten en het plezier om hem te tonen. Dus zijn we een nieuwe weg ingeslagen en we zijn heel trots op het resultaat. Zowel als de motor op de weg is, als wanneer hij bewonderd wordt in de garage.”
Mr Valerio Aiello, Design Afdeling, Honda R&D, Rome
“Met het design van de Neo Sports Café reeks, wilden we een nieuwe stilistische dimensie in het leven roepen. Anders dan die van de gespierde streetfighters van de voorbije jaren en tegelijkertijd ver verwijderd van de simpele café racer stijl. In vergelijking met het originele concept, behouden de verschillende Neo Sports Café motoren de essentie van hun originele vorm, maar natuurlijk is elk model anders in gebruik van de verschillende blokken en de daarbij passende ontwerpen. We gebruiken ‘nobele’ materialen zoals metaal, om de technische delen te benadrukken met een compacte stijl. Zelfs de kleuren wijzen in deze richting.”
Het eindresultaat is dat geen van de motoren van de concurrentie lijken op de Neo Sports Café modellen en, of je deze motoren nu mooi vindt of niet, ze zijn direct herkenbaar als Honda’s. De concurrentie heeft klassieke of erg moderne motorfietsen, maar, naar mijn mening, niets dat beide stijlen combineert.

2. Model overzicht
De CB1000R combineert op elegante wijze ‘meer’ met ‘minder’. Hij biedt veel vermogen en de controle van een supersport en combineert dat met een innovatieve en minimalistische stijl en veel lef.
Zijn viercilinderblok levert 16% meer topvermogen bij net iets meer dan 10.000 tpm. en 5 % meer koppel in het middengebied – daar waar hij het meest gebruikt wordt. De versnellingsbakverhoudingen zijn 4% korter zodat de acceleraties pittiger worden. In de eerste drie versnellingen en tot 130 km/u gaat de CB1000R zelfs sneller dan de CBR1000RR. Een assist/slipperkoppeling biedt extra controle.
Bij het hogere vermogen hoort ook Throttle By Wire (TBW) met 3 rij-modi plus een USER setting. Power (P), Motorrem (EB of Engine Brake) en Honda Selectable Torque Control (HSTC) worden in deze modi gecombineerd om de beste ervaring te geven onder verschillende omstandigheden. De uitlaat produceert een nieuw en rauw gehuil als het blok in de toeren klimt.
De CB1000R is 12 kg lichter dan zijn voorganger. Hij is ook compacter, maar biedt toch een meer ontspannen zithouding. Ter ondersteuning van die radicale look is er ook nog een stalen ruggengraat frame met een Showa Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) USD voorvork en een Showa monoshock achteraan. Radiaal gemonteerde remklauwen, ABS en een 190 achterband vervolledigen de upgrade van het chassis.

3. Kerneigenschappen

3.1 Styling en chassis
-  Minimalistisch ontwerp met metalen accenten
-  Uiterst compact trapezoïde silhouet
-  Nieuw en uiterst licht mono stalen ruggengraat frame
-  Instelbare Showa ophanging voor en achter
-  Dubbele radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen
-  Nieuwe accenten voor 2020 zoals een volledig zwarte kroonplaat en balhoofd
-  Een CB1000R+ versie is beschikbaar zijn met vooraf geïnstalleerde premium accessoires en een quickshifter.

De CB1000R slaat een nieuwe weg in en onderscheidt zich duidelijk van de mainstream naked bikes. Elk detail van de motor werd verfijnd, met aandacht voor stijl, uitstraling, retro-minimalisme en prestaties.
De verhoudingen zijn compacter dankzij een trapezoïde silhouet. De dunne koplamp sluit 90 mm dichter bij de vork aan de combinatie nummerplaathouder/spatbord is gemonteerd op de swingarm. Een primeur voor Honda. In combinatie met de handgrepen voor de passagier die onder het zadel staan, laat dit toe om het kontje uiterst compact te houden.
Plastic is nadrukkelijk afwezig. Er zijn slechts zes uiterlijke componenten vervaardigd uit dit materiaal; het grootste is het voorspatbord. Metaal is daarentegen wel duidelijk aanwezig, passend in de café racer traditie. Geborsteld aluminium aan de radiatorbeschermers en airbox cover, de fijn afgewerkte carter deksels en cilinderkop en de verfijnd gespoten stalen benzinetank getuigen daarvan.
Ter vervanging de zilveren accenten, is er nu een volledig zwarte kroonplaat en balhoofd met een nieuwe Metallic Matt Ballistic Black omranding van de koplamp.
Voor 2020 zal de motor beschikbaar zijn in drie dynamische kleuren met Candy Chromosphere Red en Graphite Black die vervoegd worden door het nieuwe Matt Pearl Glare White.
Alle verlichting is LED en de dunne ronde koplamp gebruikt een hoefijzervormige lichtring en een dubbele balk lichtprojectie. Ook het achterlicht is semi-cirkelvormig. Het T-vormig instrumentenbord – afgewerkt met dezelfde metaaltoon als de koplamp – is ingepast in de bovenste kroonplaat waardoor ook dit onderdeel compact van design blijft. Het contactslot bevindt zich vooraan de benzinetank.
De CB1000R heeft een nieuw en uiterst licht mono stalen ruggengraat frame. Het is 2,5 kg lichter en het maakt gebruik van aluminium scharnierplaten als bevestigingspunt voor de enkelzijdige swingarm. Die is 14,7 mm korter en meet nu 574,2 mm.
De balhoofdhoek bedraagt 25° met een naloop van 99,8 mm. De wielbasis is 7 mm langer en bedraagt 1452 mm. Het rijklaar gewicht is 212,7 kg – 12 kg lichter dan dat van de voorganger. De gewichtsverdeling is 48,5% voor en 51,5% achter. Om de wendbaarheid te verhogen is de krukas 5 mm hoger geplaatst.
De rijhouding is meer natuurlijk dankzij een 12 mm breder en 13 mm hoger geplaatst aluminium stuur. Dat past bij het 5 mm hoger zadel (830 mm). De tank is breed bovenaan en smal onderaan, zodat er veel ruimte is voor de knieën.
De instelbare voorvork is een Showa Separate Function Fork Big Piston unit (SFF-BP). De demping bevindt zich in één vorkbeen waardoor het gewicht beperkt wordt en er een uitstekend comfort en een goede controle is. De Showa achterschokbreker is volledig instelbaar.

Vooraan bedienen radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen de 310 mm zwevende remschijven. Achteraan is er een tweezuigerklauw en een 256 mm schijf. Er is tweekanaals ABS. De 6-inch velg achteraan krijgt een 190/55-17 achterband (vervangt de 180/55-17) en vooraan is er een 120/70-17.
Een CB1000R+ versie is beschikbaar met een nog grotere uitstraling en betere uitrusting. Daarbij behoren de quickshifter, verwarmde handvaten en een reeks premium accessoires zoals een metalen deksel vooraan, metalen afdekplaat voor het passagierszadel, platen voor het voor- en achterspatbord en een radiator rooster.

3.2 Motorblok
-  Blok afgeleid van CBR1000RR en opnieuw getuned voor 15pk vermogenswinst
-  Veel koppel en zeer responsief in middengebied
-  Throttle By Wire zorgt voor 3 rij-modi
-  3 niveaus van controle voor vermogen, motorrem en Honda Selectable Torque Control
-  4-2-1 uitlaat bespaart gewicht en heeft diep huilend geluid
-  Assist/slipper koppeling is standard

Het 998 cc DOHC viercilinderblok van de 2018 CB1000R – dat zijn lay out deelt met de CBR1000RR Fireblade – werkt aangepast met het oog op een hoger vermogen en koppel: 107 kW of 143,5 pk bij 10.500 tpm en 104 Nm bij 8.000 tpm tegenover 92 kW of 123 pk bij 10.000 tpm en 99 Nm bij 7.750 tpm. Boring en slag blijven onveranderd 75 x 56,5 mm maar de compressieverhouding steeg met 0,4 tot 11,6:1 en de zuigers zijn nu gesmeed i.p.v. gegoten.
De tuning van het blok zorgt er ook voor dat er vooral veel koppel beschikbaar is tussen 6.000 en 8.000 tpm. Goed voor veel vermogen in het middengebied en een opwindende rijervaring. Het is ook goed voor een stevige acceleratie zonder terug te schakelen bij bijvoorbeeld inhaalmanoeuvres. De rode zone begint bij 11.500 tpm en de begrenzer grijpt in bij 12.000 tpm.
Bij de ontwikkeling van de herboren CB1000R in 2018, lag er ook een focus op het verbeteren van de in- en uitlaat. De kleplift is hoger met inlaat bij 8,5 mm en uitlaat op 8,1 mm (tegenover 7,9/7,8 mm). Een 44 mm gasklephuis (8 mm groter) voedt inlaatpoorten met een grotere diameter. Ook de vorm van de verbrandingskamers werd aangepast. Airbox, inlaatkanaal en luchtfilter zelf werden ook aangepast voor een directere en meer eenvoudige route naar het blok. Daardoor wordt drukverlies verminderd tussen het begin van het aanzuigkanaal en het gasklephuis.
Omdat de versnellingsbakverhoudingen 4% verkort werden, is er een duidelijk fellere acceleratie tussen 30 en 130 km/u. De nieuwe assist/slipper koppeling voelt lichter aan en helpt bij het terugschakelen.
De nieuwe 4-2-1 uitlaat helpt om het middengebied te versterken en het gewicht te verlagen. 4 korte katalysatoren monden uit in een gemeenschappelijke kamer waarna de uitlaatgassen naar een demper met dubbele kamer geleid worden. Een dunne buis vormt de link tussen de twee hoofdpijpen net voor de katalysatoren, waardoor het koppel boven de 5.000 tpm een boost krijgt. Interne structuren zorgen ervoor dat het gehuil opmerkelijk dieper wordt boven de 5.500 tpm.

Bij het hogere vermogen hoort ook Throttle By Wire (TBW) met 3 rij-modi plus een USER setting, allen selecteerbaar via een knop op de linker stuurhelft. Power (P), Motorrem (EB of Engine Brake) en Honda Selectable Torque Control (HSTC) worden in deze 3 modi gecombineerd om de beste ervaring te geven onder verschillende omstandigheden. HSTC is uitschakelbaar
RAIN gebruikt de laagste Power setting, medium EB en hoge HSTC. De lagere niveaus van vermogen en koppel zijn gefocust op de laagste drie versnellingen
STANDARD modus gebruikt de middelste Power, HSTC en EB setting. Het schakelt een klein deel van de afgifte uit in de eerste en tweede versnelling en biedt een vermogenscurve die net onder die van de
SPORT modus blijft met verminderd koppel en gedeeltelijke opening van de gasklephuizen. Het laat lichtjes spinnen van het achterwiel toe en lage wheelies.
SPORT modus biedt het hoogste vermogen en laagste niveaus van EB en HSTC met 100 procent van het vermogen in alle versnellingen, maximaal koppel en gasrespons en minimale tussenkomst van HSTC.
De USER modus laat de rijder toe om te kiezen tussen de 3 settings voor elke beschikbare parameter en die op te slaan.
Andere beschikbare informatie voor de rijder: de versnellingsindicator bovenaan rechts het dashboard, met naar keuze een flits die in frequentie toeneemt naarmate de toeren toenemen of een kleur die verandert van geel naar amber naar roze als visuele referentie voor het schakelen. Er is ook een ECO indicator, aanduiding voor de gekozen versnelling en een indicator voor de gekozen rij-mode.
Het nieuwe blok is zuinig met een verbruik van 1 op 16,7 km of 5,8 L per 100 km.

4. Accessoires en ‘CB1000R+’

Bij de Honda Accessoires bevindt zich een uitgebreide line-up voor de CB1000R:
-  Quickshifter
-  Verwarmde handvaten
-  12V contactpunt
-  Minikuipje voor dashboard
-  Duoseat cover
-  Plaat voor het voorspatbord
-  Plaat voor het achterspatbord
-  Radiator rooster
-  Alcantera zadel voor rijder en passagier
-  Wielstriping
-  Motorbescherming
-  Tank Pad
-  Tanktas
-  Zadeltas

De CB1000R+ versie zal ook beschikbaar zijn met een ‘factory fit’ set met daarin verwarmde handvatten, aluminium voorspatbord delen, aluminium hugger delen, minikuipje met aluminium delen, duoseat cover met aluminium delen, radiator grille met CB1000R logo en quickshifter.

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

2021 Bimota KB4 met 1000cc viercilinder officieel aangekondigd
2021 Bimota KB4 met 1000cc viercilinder officieel aangekondigd
Nadat Bimota eind 2019 werd overgenomen door Kawasaki, introduceerde het Italiaanse motormerk al snel de Tesi H2, voorzien van het motorblok (met s...
Nieuwe KTM 2021 RC 8C in 5 minuten uitverkocht, maar....
Nieuwe KTM 2021 RC 8C in 5 minuten uitverkocht, maar....
Het duurde slechts 4 minuten en 32 seconden voordat alle 100 limited editions KTM RC 8C-circuitmotoren voor 35.200 euro per stuk waren uitverkocht ...
Flinke daling motordiefstallen 2021, motorscooters meest gestolen
Flinke daling motordiefstallen 2021, motorscooters meest gestolen
In de eerste helft van 2021 werden er 588 motorrijwielen met een Nederlands kenteken gestolen, een forse daling van 24% in vergelijking met de...
Nieuw: 2021 Ducati Panigale V2 Bayliss
Nieuw: 2021 Ducati Panigale V2 Bayliss
Zojuist heeft Ducati een speciale Bayliss-editie van de Panigale V2 gepresenteerd. Daarmee eert Ducati Bayliss als 'familielid', maar herinnert de ...
Ducati: 2022 Troy Bayliss Special Edition Panigale V4 onderweg
Ducati: 2022 Troy Bayliss Special Edition Panigale V4 onderweg
In een zeer kort bericht kondigt Ducati voor komende donderdag om 16:00 uur de komst van een speciale "21" versie van één van hun modellen aan voor...

Motorsport

MotoGP: Jorge Lorenzo vrijgesproken van belastingontduiking, hoeft 35 miljoen niet te betalen
MotoGP: Jorge Lorenzo vrijgesproken van belastingontduiking, hoeft 35 miljoen niet te betalen
Voormalig MotoGP-coureur Jorge Lorenzo hoeft geen 35 miljoen te betalen aan de Spaanse overheid wegens belastingontduiking, zo heeft de rechter in ...
2021 World Superbikes TT-Circuit Assen: Jonathan Rea wint triple
2021 World Superbikes TT-Circuit Assen: Jonathan Rea wint triple
Op het TT-Circuit in Assen werden in het afgelopen weekend de races voor het WorldSBK Wereldkampioenschap Superbikes 2021 verreden, na uitstel van ...
Valentino Rossi opent Yellow Park in Tavullia
Valentino Rossi opent Yellow Park in Tavullia
Valentino Rossi en de bedrijven om hem heen, zijn druk bezig met voorbereidingen om in Rossi's woonplaats Tavullia een ​​nieuw 'themapark' te creër...
Komend weekend 2021 WorldSBK Superbikes TT-Circuit Assen: tijdschema en televisie
Komend weekend 2021 WorldSBK Superbikes TT-Circuit Assen: tijdschema en televisie
Komend weekend is het alsnog tijd voor de vijfde ronde van het 2021 WorldSBK Wereldkampioenschap Superbikes op het TT-Circuit van Assen. Bij het ev...
Gemeenteraad neemt besluit Eurocircuit Valkenswaard
Gemeenteraad neemt besluit Eurocircuit Valkenswaard
Op 15 juli heeft de gemeenteraad van Valkenswaard een besluit genomen omtrent de toekomst van Eurocircuit Valkenswaard. Eerder werd al duidelijk da...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

MotoMondo nu ook importeur Moto Morini
MotoMondo nu ook importeur Moto Morini
De Nederlandse MotoMondo-organisatie is nu ook importeur van Moto Morini in zeven Europese landen geworden. Het Italiaanse motormerk Moto Morini be...
Harley-Davidson 2021 verkoopcijfers Q2: stijging USA, daling Europa
Harley-Davidson 2021 verkoopcijfers Q2: stijging USA, daling Europa
In het tweede kwartaal van 2021 verkocht Harley-Davidson wereldwijd 65.300 motorfietsen, een stijging van 24% ten opzichte van de verkoopcijfers va...
BMW Motorrad met Marshall speakers in zee
BMW Motorrad met Marshall speakers in zee
Hoe of wat blijft nog wat duister, maar BMW Motorrad laat weten een samenwerking aan te gaan met Marshall Amplification, bekend van de muziekverste...
NOW4 overheidssteun haalde vooral motordealers door corona-pandemie
NOW4 overheidssteun haalde vooral motordealers door corona-pandemie
De vier achtereenvolgende versies van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) hebben ook in de motorbranche een groot aantal bedrijven ...
Yamaha gaat wel naar 2021 EICMA motorshow in Milaan
Yamaha gaat wel naar 2021 EICMA motorshow in Milaan
De jaarlijkse EICMA motorshow in Milaan is wereldwijd het belangrijkste evenement voor de motorbranche, waar alle nieuwe modellen voor het volgende...

Motorvacatures

MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
Van de Kuinder Motoren in Hilversum is een familiebedrijf dat 93 jaar bestaat. Sinds begin 2015 zijn wij exclusief Yamaha dealer. Naast de verkoop ...
MotorVacature: Online Marketeer Paid Media
MotorVacature: Online Marketeer Paid Media
At REV'IT!, we have a deep-rooted drive. We want motorcyclists to enjoy their passion to the fullest. To achieve that goal, we try to learn somethi...
MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
Ter versterking van ons team zijn we per direct op zoek naar een 1e motorfietstechnicus met enige jaren aantoonbare werkervaring. We verwachten van...
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
Heb jij een passie voor een mooie en goed georganiseerde showroom en dat bij een van de meest succesvolle motorkleding specialisten van Nederland? ...
MotorVacature: marketing stagiair KTM
MotorVacature: marketing stagiair KTM
Gedreven door de passie van meer dan 4000 medewerkers is KTM de grootste Europese motorfietsfabrikant met een omzet van meer dan € 1,5 miljard. We ...

Persberichten

2021 Suzuki GSX-S950 kost € 10.899,-, in september leverbaar
2021 Suzuki GSX-S950 kost € 10.899,-, in september leverbaar
Suzuki maakt vandaag de prijs van de nieuwe GSX-S950 bekend. De scherp sturende naked bike is te bestellen voor € 10.899,-. Vanaf begin september s...
Nieuw: 2022 Suzuki Burgman 400
Nieuw: 2022 Suzuki Burgman 400
Suzuki heeft de Burgman 400 verder verfijnd. Met LED-verlichting, standaard tractiecontrole, nieuwe kleuren en een lager verbruik is de populaire m...
Nieuw: 2021 BMW R18 Transcontinental en R18B cruisers
Nieuw: 2021 BMW R18 Transcontinental en R18B cruisers
De nieuwe BMW R 18 Transcontinental en BMW R 18 B: de Big Boxer als Grand American Tourer voor luxueus reizen en als Bagger voor cruisen als op een...
MotoPicto communicatie-app geeft motorrijders rust
MotoPicto communicatie-app geeft motorrijders rust
Je kent dat wel als je met een groepje motorrijders onderweg bent: je tank is bijna leeg en in de verte zie je een tankstation. Driftig gebarend en...
GP Products breidt portfolio uit met Remus sportuitlaten
GP Products breidt portfolio uit met Remus sportuitlaten
In 2006 is GP Products gestart met het distribueren van Akrapovič motoruitlaatsystemen in de BeNeLux en later in Duitsland. In 2016 volgde een gele...

Plaats Reactie


{rsform 3}