• Home
 • Persberichten
 • Nieuw: 2022 BMW Motorrad K1600-serie met 10,25 inch kleuren dashboard
Nieuw: 2022 BMW Motorrad K1600-serie met 10,25 inch kleuren dashboard

Nieuw: 2022 BMW Motorrad K1600-serie met 10,25 inch kleuren dashboard

Zescilinder-in-lijnmotoren zijn altijd een kenmerk geweest van de BMW topmodellen. Sinds 2010 levert BMW Motorrad met de K 1600 modellen fascinerende topprestaties en luxueuze uitrustingen op het hoogste niveau. De K 1600 GT is daarbij de bijzonder wendbare, dynamische variant. Terwijl de K 1600 GTL met zijn comfortabele ergonomie en, naast zijkoffers, ook standaard met topkoffer reizen nog aangenamer maakt.

De K 1600 B is van een heel andere soort en biedt een karakteristiek silhouet met een lage achterzijde in bagger stijl. Zijn motto is ‘The Spirit of the Open Road’. Hij staat voor elegantie, kracht en luxe op twee wielen en laat zijn berijder iedere weg, iedere tocht en ieder moment bijzonder intens beleven. De van de K 1600 B afgeleide K 1600 Grand America combineert tot slot de superieure prestaties van de zescilinder-in-lijn met exclusieve uitrustingen die van lange reizen in Amerikaanse cruiserstijl een net zo comfortabele als fascinerende beleving maakt, met of zonder passagier.

“Met het aanpassen van onze zescilinder-in-lijnmotor aan de huidige Euro 5 emissienorm zijn we er niet alleen in geslaagd om de aandrijving te laten voldoen aan de milieueisen en klaar te maken voor de toekomst. We zijn er ook in geslaagd om vermogen en koppel verder te verbeteren met behulp van pingelcontrole en een nieuw motoraansturingssysteem”, zegt Jörg Vogt, Drive Module Manager.

Herziene zescilinder-in-lijn volgens regelgeving voor Euro 5 met nieuwe motoraansturing, pingelsensorsysteem, aangepast emissieconcept en motorkoppelregelsysteem. 

Het fascinerende kloppende hart van de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America is nog steeds de smalste zescilinder-in-lijn van alle motorfietsen in serieproductie. De motor is slechts 555 mm breed en weegt 102,6 kg. De inhoud meet nog steeds 1.649 cm3. In de nieuwe zescilindermodellen zorgt hij ook voor superieure toer- en rijeigenschappen op het hoogste prestatieniveau.

Voor de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America is de inspirerende zescilinder aangepast om te voldoen aan de huidige Euro 5 emissienorm. Op technisch vlak spelen de BMS-O motoraansturing, de twee pingelsensoren en twee extra breedband lambdasondes daarvoor een centrale rol. De specifieke plaatsing van de pingelsensoren maakt bovendien een geoptimaliseerde timing van de ontsteking mogelijk en ook is de motor nu geschikt voor een lagere kwaliteit brandstof dan RON 95.

Niet alleen zijn de emissiewaarden drastisch verbeterd, ook zijn het vermogen en koppel van de zescilinder merkbaar toegenomen. Het nominale vermogen bedraagt nog steeds 118 kW (160 pk), maar dit wordt nu al vrijgegeven bij 6.750 t/min. Dat is 1.000 t/min eerder dan voorheen. Bovendien zorgen de aanpassingen voor een hoger maximaal koppel dat is toegenomen van 175 Nm tot 180 Nm, beschikbaar bij een toerental van nog steeds 5.250 t/min. De berijder ervaart hierdoor nog meer trekkracht en een krachtiger acceleratie. Het motorkoppelregelsysteem (MSR) is ook een nieuw component. Dit systeem zorgt voor een veel betere stabiliteit van de motorfiets bij uitrollen of terugschakelen. De mate van ingrijpen van het systeem is afhankelijk van de rijmodus. In de rijmodi Rain en Road zorgt het MSR voor maximale stabiliteit. In Dynamic modus staat het systeem wat meer slip toe.

Dynamic ESA ‘Next Generation’ elektronische demping met volledig automatische lastcompensatie.

Het BMW Motorrad Dynamic ESA ‘Next Generation’ (Electronic Suspension Adjustment) van de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zorgt voor nog meer mogelijkheden op gebied van rijveiligheid, prestaties en comfort. De demping wordt namelijk automatisch aangepast op de rijomstandigheden en manoeuvres. Onder alle belastingen wordt automatisch de rijhoogte gecompenseerd.

De toepassing van nieuwe sensoren zorgt voor meer datagegevens en daarmee voor een nauwkeuriger afstemming van de motorfiets op de omstandigheden. Ook op basis van verschillende andere parameters, zoals de mate van inveren, wordt de dempingskracht aangepast. Dat gebeurt elektronisch in milliseconden. In rijmodus Dynamic is de vering strakker afgesteld dan in de rijmodi Rain, Cruise en Road.

Zeer moderne LED verlichting en nieuwe full-LED adaptieve koplamp

BMW Motorrad is al decennialang pionier op gebied van veiligheid. De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn dan ook al standaard voorzien van zeer moderne LED verlichting. De nieuwe full-LED koplampen met LED lenstechnologie en iconische dagrijverlichting verlicht de weg met een ongeëvenaard helder licht en benadrukt zo nog eens het prestige van de nieuwe zescilindermodellen. De lichtunit bestaat uit een LED module met negen LED’s voor het dimlicht en nog eens vier LED modules met twee LED’s voor de twee grootlichtmodules.

Een ander standaardcomponent van de koplampen is de draaiende adaptieve functie. Daarmee wordt het LED dimlicht aan de hand van de hellingshoek de bocht in gedraaid. Het licht schijnt dus altijd naar waar de motorfiets heen gaat, zodat de bocht vrijwel volledig is verlicht. Daarbij draait de horizon van de lichtstraal met 35 graden, zodat de lichtstraal ook in bochten altijd horizontaal blijft. Bovendien kan ook de gehele koplamp tot twee graden draaien, zodat bewegingen door accelereren en afremmen automatisch worden gecompenseerd en de verlichting van de weg optimaal blijft.

Tot slot zijn er een aantal nieuwe lichtfuncties, die de beleving van de nieuwe zescilindermodellen nog intenser, comfortabeler en praktischer maken. Zo is er de Welcome functie bij het inschakelen van het contact. De verlichting activeert dan en dimt vervolgens geleidelijk totdat de motor wordt gestart. Na het uitschakelen van het contact blijft de verlichting ook nog even aan voor de Good bye functie, om vervolgens langzaam volledig uit te schakelen.

Ook nieuw is de Follow me home functie. Door na het uitschakelen van het contact kort op de knop voor het grootlicht te drukken, schakelt de verlichting nog even in. Zo kan de berijder zich beter oriënteren in het donker, bijvoorbeeld bij het in- of uit manoeuvreren van een parkeervak of garage, zonder dat het contact of andere functies ingeschakeld hoeven te worden. Optioneel is er ook grondverlichting, handig voor bijvoorbeeld het uitklappen van de zijstandaard in het donker.

Standaard nieuw 10,25 inch TFT kleurendisplay met geïntegreerde kaartnavigatie, handige routeplanning en uitgebreide connectiviteit

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn standaard uitgerust met een nieuw 10,25 inch TFT kleurendisplay met geïntegreerde kaartnavigatie en connectiviteit. Dankzij de uitstekende afleesbaarheid, duidelijke menustructuur en een verregaand geïntegreerd bedieningsconcept behoren ze tot de top van het motorfietssegment.

Het nieuwe 10,25 inch full-HD kleurendisplay biedt de mogelijkheid om een navigatiekaart weer te geven in het instrumentencluster, zodat een extra scherm niet nodig is. Voor extra bescherming is het display voorzien van krasbestendig gehard glas. Een laag die reflectie en vingerafdrukken voorkomt verbetert de afleesbaarheid.

Er zijn fullscreen en split screen weergavemodi voor het tonen van één of meerdere functies tegelijk. De snelheidsmeter en toerenteller zijn net als enkele basisfuncties en het selectiemenu altijd zichtbaar op het Pure Ride Screen. Eventueel kan de navigatiekaart ook worden getoond via de BMW Motorrad Connected app, met een volledig interactieve weergave geoptimaliseerd voor motorfietsen en bediening via de multicontroller links op het stuur. Een route kan vooraf in de smartphone app worden gepland en naar de motorfiets worden verzonden. Ook kaartupdates verlopen via de app.
De BMW Motorrad Connected app is gratis te downloaden en biedt ook extra functies zoals het opnemen en delen van gereden routes.

Tegels op het display bieden toegang tot de menu’s Mijn voertuig, Navigatie, Radio, Media, Telefoon en Instellingen. De weergave en bediening van optionele uitrustingen is hier naadloos in geïntegreerd. Het display heeft twee radioantennes voor verbinding met bijvoorbeeld helm en smartphone. Een antenne is voor Bluetooth en de andere voor zowel Bluetooth als Wi-Fi.

Verschillende functies zijn te bedienen met de multicontroller en de vier favorietenknoppen dragen bij aan de bijzonder eenvoudige en intuïtieve bediening. Dankzij de tweetrapsfunctie bieden de favorietenknoppen snelle toegang tot liefst 18 functies. De tweetrapsfunctie werkt met licht en stevig indrukken van de knop. Licht indrukken om de beschikbare functies te zien en stevig indrukken om de betreffende functie te activeren. Welke functies bij de knoppen horen is naar eigen voorkeuren instelbaar.

Boven het TFT display is een spatwaterdicht en elektrisch geventileerd opbergvak voor een smartphone, inclusief oplaadmogelijkheid via een USB-C aansluiting. Afhankelijk van het type smartphone is snelladen mogelijk. Het smartphonevak is niet vergrendelbaar, maar bij het uitschakelen van het contact wordt het opbergvak wel afgedekt door het windscherm zodat anderen er niet zomaar bij kunnen. Een houder in het opbergvak houdt de smartphone stevig op zijn plek.

Audiosysteem 2.0 – een nieuwe digitale geluidsdimensie, standaard of optioneel

Met het audiosysteem 2.0 bieden de nieuwe K 1600 GTL en Grand America standaard een nog intensievere geluidsbeleving. Het audiosysteem is als af fabriek optie leverbaar voor de K 1600 GT en K 1600 B. De antennes voor het audiosysteem zijn nu buiten het zicht geplaatst en het systeem zelf is nu volledig geïntegreerd in het elektrische systeem. Enkele highlights zijn verder DAB+ radio, equaliserprofielen met optimalisatie voor luisteren met en zonder helm (bijv. bij stilstand) en zeer flexibele geluidsinstellingen.

Standaard intelligent noodoproepsysteem voor nog meer veiligheid onderweg

Snelle hulp bij een noodgeval kan levens redden. Daarom heeft BMW Motorrad een eCall systeem ontwikkeld met intelligente noodoproep, zodat hulp zo snel mogelijk ter plaatse is.

Aantrekkelijke basiskleur, exclusieve Stijlvariant en hoogwaardige Option 719 varianten. Option 719 Midnight met watertransferprints voor K 1600 B en K 1600 Grand America

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn elk leverbaar in aantrekkelijke kleurstellingen: een basisvariant, een Stijlvariant en Option 719.
In het bijzonder Option 719 Midnight springt eruit en is alleen leverbaar voor de K 1600 B en K 1600 Grand America. De highlight van deze uitrustingsvariant is de Meteoric Dust II metallic lak, waarbij het Galaxy thema met watertransferprints is afgebeeld. Met die techniek kunnen objecten geheel of gedeeltelijk worden gecoat met een patroon of afbeelding. Dit wordt met de hand gedaan, zodat iedere Option 719 Midnight echt uniek is.

Highlights van de BMW K 1600 GT, GTL, B en Grand America:

 • Vernieuwde zescilinder-in-lijnmotor die beantwoordt aan de Euro 5 emissienorm met nieuwe BMS-O motoraansturing.
 • Twee pingelsensoren en vier lambdasondes in plaats van twee.
 • Vermogen van 118 kW (160 pk) bij 6.750 t/min (voorheen 7.750 t/min).
 • Koppel van 180 Nm bij 5.250 t/min (voorheen 175 Nm).
 • Voorbeeldige emissiewaarden, soepele loop en prestaties.
 • Nog krachtiger acceleratie bij alle toerentallen dankzij meer koppel.
 • Pingelsensoren voor geoptimaliseerde rijeigenschappen.
 • Standaard motorkoppelregelsysteem (MSR).
 • Standaard Dynamic ESA ‘Next Generation’ elektronische demping met volledig automatische lastcompensatie.
 • Standaard nieuwe full-LED adaptieve koplampen.
 • Connectiviteit: standaard nieuw multifunctioneel instrumentencluster met 10,25 inch full-colour TFT display en talrijke functies zoals gemakkelijk te gebruiken telefonie met uitgebreide smartphone connectiviteit.
 • Standaard smartphone compartiment met USB-C laadaansluiting.
 • Standaard vier vrij instelbare favorietenknoppen.
 • Optioneel nieuw audiosysteem 2.0.
 • Standaard intelligent eCall noodoproepsysteem.
 • Een aantrekkelijke basiskleur, stijlvariant en Option 719 varianten voor ieder model.
 • Option 719 Midnight voor K 1600 B en K 1600 Grand America: lak in Meteoric Dust II metallic met Galaxy thema met watertransferprints.
 • Uitgebreid aanbod van optionele uitrustingen en originele BMW Motorrad accessoires.

Share

Laatste Nieuws

Motornieuws

Uitbreiding wettelijke garantie motoroccasions uitgesteld
Uitbreiding wettelijke garantie motoroccasions uitgesteld
Op 1 januari 2022 wordt de wetgeving op het gebied van non-conformiteit en commerciële garanties aangepast, onder motorrijders waarschijnlijk beter...
Nieuw: Voge 300 GY Rally
Nieuw: Voge 300 GY Rally
Naast een motorscooter, de SR4, heeft Voge ook een adventure model gepresenteerd tijdens de EICMA in Milaan: de Voge 300 GY Rally. Het motorblok ke...
Nieuw: Voge SR4 motorscooter
Nieuw: Voge SR4 motorscooter
Tijdens de EICMA in Milaan heeft Voge diens eerste motorscooter gepresenteerd. De SR4 is al eerder in Azië getoond, maar in Italië maakte deze moto...
Concept: Royal Enfield SG650
Concept: Royal Enfield SG650
Royal Enfield heeft een concept laten zien tijdens de Eicma, de SG650. Het motorblok dat voor deze concept is gebruikt is dezelfde als die van de I...
Nieuw: Pirelli Diablo Rosso 4 Corsa sportieve motorbanden
Nieuw: Pirelli Diablo Rosso 4 Corsa sportieve motorbanden
Waar de line-up van Pirelli motorbanden al wat aan de ingewikkelde kant leek, gaat dat er met de komst van de nieuwe Diablo Rosso IV Corsa begin 20...

Motorsport

Nieuwe MotoGP documentaireserie in 2022 op Amazon Prime
Nieuwe MotoGP documentaireserie in 2022 op Amazon Prime
Streamingdienst Amazon Prime kondigt, nadat al maanden de cameraploegen ervoor in de paddock aanwezig waren, nu eindelijk officeel de komst aan van...
2022 World Superbikes WorldSBK kalender: TT-Circuit Assen terug naar april
2022 World Superbikes WorldSBK kalender: TT-Circuit Assen terug naar april
Op de zojuist vrijgegeven 2022 kalender voor het WorldSBK wereldkampioenschap superbikes, staat de Nederlandse ronde in 2022 gepland voor 22, 23 en...
MotoGP stapt over op niet-fossiele brandstof
MotoGP stapt over op niet-fossiele brandstof
Het wereldkampioenschap MotoGP zal in 2024 overgestapt zijn op brandstof die nog maar voor 40% uit fossiele brandstof bestaat. In 2027 moet fossiel...
Toprak Razgatlioglu (Yamaha) wereldkampioen WorldSBK superbikes 2021
Toprak Razgatlioglu (Yamaha) wereldkampioen WorldSBK superbikes 2021
Na een door extreme regenval chaotisch verlopen laatste raceweekend van het seizoen, is de Turk Toprak Razgatlioglu met zijn Yamaha R1 wereldkampio...
ZiggoSport: vanavond van Formule 1 naar MotoGP in 2022
ZiggoSport: vanavond van Formule 1 naar MotoGP in 2022
Sinds augustus is bekend dat vanaf 2022 de uitzendingen van de MotoGP, Moto2 en Moto3 van Eurosport verhuizen naar Ziggo Sport, maar feitelijk gaat...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Powersports Distribution Group neemt Britse B&C Express over
Powersports Distribution Group neemt Britse B&C Express over
In de aanhoudende strijd tussen de grote Europese distributiebedrijven van motortoebehoren, heeft Powersports Distribution Group (PDG) weer een Bri...
Nieuwe fabriek en hoofdkantoor Norton Motorcycles in Engeland
Nieuwe fabriek en hoofdkantoor Norton Motorcycles in Engeland
TVS Motorcycles, sinds april 20202 de nieuwe eigenaar van het klassieke motormerk Norton Motorcycles, heeft zojuist een nieuw, wereldwijd hoofdkant...
Duell Bike-Center zoekt extra geld voor Europese uitbreiding
Duell Bike-Center zoekt extra geld voor Europese uitbreiding
Duell Bike Center Group, de grote Finse distributeur van motorfietsaccesoires, -kleding en -onderdelen, wil via haar moedermaatschappij op de Nasda...
Mark Op de Beeck nieuwe Market Leader Benelux Triumph Motorcycles
Mark Op de Beeck nieuwe Market Leader Benelux Triumph Motorcycles
De Belg Mark Op de Beeck, jarenlang vooral bekend als General Manager van de Belgische Yamaha-importeur D'Ieteren Sport, zal vanaf nu de sales...
Belgische motormarkt: daling 10% september 2021
Belgische motormarkt: daling 10% september 2021
In tegenstelling tot in Nederland, kijkt de Belgische motormarkt ook afgelopen maand wederom tegen een verlies aan ten opzichte van 2020. In septem...

Motorvacatures

MotorVacature: inkoper/voorraadbeheerder Hoco Parts
MotorVacature: inkoper/voorraadbeheerder Hoco Parts
Hoco Parts is gespecialiseerd in het importeren en distribueren van hoogwaardige producten voor de motorfiets aftermarket in heel Europa. Het is ee...
MotorVacature: Service Coordinator Powered Two Wheelers Yamaha
MotorVacature: Service Coordinator Powered Two Wheelers Yamaha
Voor Yamaha Motor Europe N.V. branch Benelux, op onze locatie Schiphol-Rijk, zijn we op zoek naar een fulltime ervaren Service Coordinator Powered ...
MotorVacature: Technisch Inkoper Motorcycle Storehouse
MotorVacature: Technisch Inkoper Motorcycle Storehouse
Motorcycle Storehouse is een snel groeiende B2B groothandel/distributeur in motoronderdelen en -accessoires, kleding en lifestyle producten. In Eur...
MotorVacature: ervaren motorfiets technicus (Eindhoven)
MotorVacature: ervaren motorfiets technicus (Eindhoven)
Sleutel jij vol enthousiasme aan motorfietsen zodat liefhebbers van BMW motorfietsen bij jou terecht kunnen voor reparatie, onderhoud en het monter...
MotorVacature: Junior IT Developer Kawasaki
MotorVacature: Junior IT Developer Kawasaki
The Kawasaki Motors Europe IT team in Hoofddorp, The Netherlands, is looking for an innovative person who takes initiative and has experience in so...

Persberichten

Nieuw: Monimoto 7 GPS-tracker
Nieuw: Monimoto 7 GPS-tracker
Met de nieuwe Monimoto 7 is de GPS-tracker nog kleiner en gemakkelijker te installeren. Dit stille alarm maakt gebruik van de LTE Cat-M1- en 2G-net...
Vernieuwd: 2022 Ducati Panigale V4 met 215,5 pk
Vernieuwd: 2022 Ducati Panigale V4 met 215,5 pk
Ducati heeft haar Panigale V4 Superbike voor 2022 licht aangepast. De aanpassingen betreffen vooral settings qua vering, maar ook aanpassingen aan ...
Honda Driver-Assistive Technology: 2050 nul dodelijke ongevallen in verkeer
Honda Driver-Assistive Technology: 2050 nul dodelijke ongevallen in verkeer
Honda Motor Co., Ltd. had vandaag de wereldpremière van geavanceerde toekomstige veiligheidstechnologieën. Honda ontwikkelt zich momenteel voor de ...
Nieuw: 2022 Aprilia SR GT 125cc en 200cc motorscooters
Nieuw: 2022 Aprilia SR GT 125cc en 200cc motorscooters
Aprilia presenteert op EICMA 2021 een absoluut nieuwe aanbieding binnen de klasse van compacte GTscooters, met de onthulling van de Aprilia SR GT. ...
Conceptmodel: nieuwe versie Honda Hornet onderweg
Conceptmodel: nieuwe versie Honda Hornet onderweg
Honda bevestigt dat de modelnaam Hornet in de nabije toekomst zal terugkeren in het gamma. De Hornet staat al sinds de introductie in Europa in 199...

* Verplichte Velden