Alles over de vernieuwde 2021 Honda CB1000R - The Black Edition

Alles over de vernieuwde 2021 Honda CB1000R - The Black Edition

Op vlak van uiterlijk ogen de lijnen van de CB1000R agressiever en zijn ze ook meer naar voren gekant, met subtiele details zoals het zichtbare aluminium subframe, radiatorkappen en airbox covers die in een holistische, dynamische harmonie in elkaar overvloeien. Ook de koplamp evolueert in vorm en staat naar achteren gekant. Verfijnde nieuwe wielen vergroten de tentoongestelde technische bekwaamheid verder uit. 

Het chassis blijft onaangeroerd maar de motor geniet van gereviseerde instellingen voor het PGM-FI-injectiesysteem waardoor de vermogensaflevering soepeler verloopt. Een nieuw, full-coulour TFT-insturmentendisplay beschikt over het Honda Smartphone Voice Control System en verbindt de smartphone van de rijder met de machine. Onder het zadel bevindt zich nu een USB-oplaadpoort.

De 2021 CB1000R komt in volgende kleurstellingen: Candy Chromosphere Red, Mat Ballistic Black Metallic  en Matt Beta Silver Metallic. 

The Black Edition

De CB1000R is een in nuttige schoonheid gehouwen machine. Maar Honda’s ingenieurs gingen enkele stappen verder met de nieuwe Black Edition. Die start op dezelfde productiewijze als de standaard CB1000R maar neemt een zijsprong naar een stemmigere esthetiek, met een handgemaakte en custom uitstraling en extra accessoires.

Behalve enkele machinale aluminium details (op de wielspaken, swingarm, motorcover en stuurklemmen) is alles wat zichtbaar is, zwart: de sierrand van de koplamp, het windscherm, de binnenste vorkbuis, radiatorkappen, airboxcovers (met geanodiseerde afwerking), uitlaat en demper. Deep Graphite zwarte verf siert de brandstoftank en de bekleding van het passagierszitje. De quickshifter is deel van het standaardpakket. Een machinaal aangebracht ‘CB’-logo voegt een finishing touch toe.

Belangrijkste elementen

Styling & uitrusting
• Agressieve, voorwaarts getilde houding met een scherpere styling over de hele lengte en nieuwe, aluminium gegoten wielen.
• Honda Smartphone Voice Control System linkt de smartphone van de rijder aan het 5 inch kleuren-TFT-scherm via Bluetooth. USB-oplaadpoort onder het zitje.

Honda’s ‘Neo Sports Café’ designesthetiek gaat niet enkel uit van een voorliefde voor het verleden, maar geeft ook een blik op de toekomst en biedt voldoende ruimte voor variaties op dat thema. De CB1000R staat niet stil en gebruikt het indrukwekkende styling-statement gemaakt in 2018 als springplank naar een volgende stap in 2021. De karakteristieke Neo Sports Café-uitstraling is niet te missen en krijgt extra drama en een agressievere, voorovergebogen houding die diagonaal naar beneden afloopt, rond het opvallende, zwart afgewerkte motorblok. Nieuwe zevenspaaks aluminium gegoten wielen voegen een intrigerende afwerking toe.

De flow overheen de hele lengte straalt harmonie uit: de onmiddellijk herkenbare ronde koplamp huist in een traanvormige omgeving en leunt naar achteren aan de voorvork. De aluminium gepolijste radiatorkappen zijn compacter en leunen in de rijrichting, een designelement dat ook in de airboxcovers terugkomt.

Het volledig opnieuw ontworpen aluminium subframe is afgewerkt in aluminium (in plaats van in het zwart), wat het krachtige minimalisme achteraan accentueert. Als esthetisch detail verkleinde ook de nummerplaathouder.

De nieuwe uitstraling doet ongetwijfeld hoofden draaien, maar de dagelijkse functionaliteiten werden niet overzien dankzij kenmerken die je reis door het dagelijkse verkeer vergemakkelijken. Zo beschikt de CB1000R over een 5 inch full-colour TFT-display dat vier weergavemogelijkheden voor snelheid en motortoeren vooropstelt – afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de rijder – met daarbovenop een benzinemeter en verbruiksmeter, gekozen rijmodus, motorparameters en een schakelindicator. Bediening via de knoppen op de linkerstuurhelft.

Het geïntegreerde Honda Smartphone Voice Control (HSVC)-systeem linkt de smartphone van de rijder met de motorfiets en maakt stembediening van oproepen, e-mail, muziek en navigatie mogelijk – indien je beschikt over een in de helm geïntegreerde headset. Het HSVC verbindt met het dashboard via Bluetooth. Bediening is ook mogelijk via de knoppen aan de linkerstuurhelft. Onder het zadel bevindt zich nu ook een USB-oplaadpoort om je smartphone op te laden onderweg.

De richtingaanwijzers achteraan zijn met een Emergency Stop Signal (ESS)-functie uitgerust. Bij bruusk remmen gaan de waarschuwingslichten knipperen om andere weggebruikers te waarschuwen dat een noodstop aan de gang is. Het ESS schakelt zich automatisch uit. In plaats van met een timer te werken detecteert het systeem het snelheidsverschil tussen voor- en achterwiel en berekent zodoende wanneer uit te schakelen.

2021 HONDA CB1000R zilver

Motorblok
• Viercilinder afgeleid van de CBR1000RR uitgerust met Throttle By Wire.
• Gereviseerde PGM-FI-instellingen voor soepele vermogensaflevering en respons.
• EURO5-compatibel

De 998 cc DOHC-viercilinder produceert een gezonde dosis vermogen en koppel: 107 kW bij 10.500 tpm en 104 Nm bij 8.250 tpm. Boring x slag staan op 75 mm x 56,5 mm met compressieratio 11.6:1. De rode zone begint aan 11.500 tpm en de toerenbegrenzer komt tussenbeide vanaf 12.000 tpm. De enige veranderingen voor 2021 zijn geoptimaliseerde PGM-FI-instellingen – voor een soepelere aflevering van de kracht en verbeterde respons – en EURO5-compatibiliteit.

De afstelling van de motor zorgt voor een karakteristieke uitbarsting van koppel in het 6-8.000 tpm-gebied, wat zorgt voor een spannende, meeslepende rijervaring. Het helpt ook in het dagelijkse verkeer voor vlotte inhaalmanoeuvres.

De airbox, luchtkanaal en -filter zorgen voor een soepele luchtstroom naar de motor en verminderen drukverlies. De gasklep van 44 mm diameter voert het lucht/benzinemengsel naar de inlaatpoorten en zorgvuldig ontworpen verbrandingskamers. De in- en uitlaatklepopening zijn respectievelijk 8,3 en 8,1 mm. De zuigers zijn gemaakt van gesmeed aluminium.

Kortere overbrengingsverhoudingen zorgen voor een opwindende acceleratie doorheen de versnellingen tussen 30 en 130 km/u. De lichtgewicht assist-/slipperkoppeling helpt bij snel en hard terugschakelen.

De 4-2-1 uitlaat draagt bij aan het gespierde maar lichtgewicht geheel van de CB1000R. Het design voert het uitlaatgas via vier korte katalysatoren naar een hoofdkamer die verbonden is met een einddemper met dubbele kamer. Het uitlaatgeluid is intern afgesteld, wat betekent dat de toon aanzienlijk dieper en rauwer wordt wanneer de motor boven de 5.500 tpm stijgt.

Om aan de EURO5-norm te voldoen zijn de 02 lambda-sensoren aan de uitlaat vervangen door Lineair Air Flow (LAF)-sensoren in de uitlaatbocht die de uitlaatgassen accurater kunnen doormeten. Het benzineverbruik is 5,8 l/100km.

Motorelektronica
• Throttle By Wire met drie standaard rijmodi en een USER-modus
• Drie niveaus Power, Engine Brake en Honda Selectable Torque Control

Throttle By Wire (TBW) staat maximale controle toe over de krachtige motor van de CB1000R via drie standaard rijmodi en een USER-modus, bedienbaar via knoppen aan de linkerstuurhelft en het TFT-scherm.

Er zijn drie niveaus van Engine Power (P), motorrem of Engine Brake (EB) en Honda Selectable Torque Control (HSTC) beschikbaar. Het HSTC kan ook uitgeschakeld worden. De rijmodi bieden verschillende combinaties voor elke parameter. RAIN-modus activeert de laagste Power-instelling en levert daarmee het minst agressieve vermogen, gemiddelde EB en hoge HSTC. Het lage koppel en vermogen zijn gefocust rond de eerste drie versnellingen. De STANDARD-modus past de middelste setting toe voor Power, HSTC en EB. Het maakt de vermogensaflevering uit de eerste en tweede versnelling iets soepeler en geeft een niveautje minder vermogen vrij ten opzichte van de SPORT-modus, met minder koppel bij een deels geopende gasschuif. SPORT hanteert de grootste vermogensaflevering en de laagste niveaus EB en HSTC voor 100% prestatie doorheen alle zes versnellingen, maximaal koppen en vermogen bij alle gasstanden. HSTC is minimaal. USER-modus staat toe te kiezen tussen drie instellingen voor elke parameter en de gekozen instellingen te bewaren voor toekomstig gebruik.

Chassis
• Sterk, lichtgewicht mono-backbone stalen frame, instelbare Showa SFF-BP-vorkpoten en monoshock achteraan
• Dubbele radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen en 310 mm remschijven vooraan.

Het onveranderde chassis van de CB1000R gebruikt een mono-backbone stalen frame en is verbonden met de kenmerkende 574,2 mm enkelzijdige swingarm. Balhoofdhoek is 25° met een nasleep van 100 mm. De wielbasis is 1.455 mm en rijklaar gewicht 212 kg. De gewichtsverdeling is 48,5% voor, 51,5% achter.

De relaxte rijdersdriehoek met een breed, taps toelopend aluminium stuur en bijpassende zadelhoogte van 830 mm zorgt voor een ‘natuurlijke bukpositie’. De gladde brandstoftank heeft brede schouders en beschikt dankzij de uitsparingen over ruim voldoende knieruimte.

De aanpasbare voorvork is een Showa Separate Function Fork Big Piston (SFF-BP) -unit. De ene vorkpoot zorgt voor de ingaande demping wat gewicht reduceert en comfort en controle verschaft overheen een breed gamma rijomstandigheden. De Showa achtervering is instelbaar in veervoorspanning en uitgaande demping.

Vooraan grijpen dubbele radiaal gemonteerde vierzuigerklauwen in 310 mm remschijven, bijgestaan door de tweezuigerklauw en 256 mm remschijf achteraan en tweekanaals ABS. De nieuwe, intrigerende aluminium zevenspaaks gegoten aluminium wielen stralen een gedurfde elegantie uit. De achterband (gemonteerd op een § inch velg) meet 190/55 ZR17, de voorbaand 120/70 ZR17.

2021 HONDA CB1000R red

Share

  • 650 dsx
  • 700 cl-x


Laatste Nieuws

Motornieuws

Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
In een Europese enquête heeft FEMA (Federation of European Motorcyclists' Associations) motorrijders uit verschillende landen gevraagd hoe zij denk...
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
BMW Motorrad laat haar klanten in Duitsland weten dat bepaalde gefreesde voetsteunen uit het accessoire assortiment voor de GS-modellen, in individ...
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Honda heeft een terugroepactie ingezet op de CB500F, CB500X en CBR500R. Het probleem dat kan ontstaan is dat er drukverlies kan optreden in de ABS ...
CBR geeft tips om sneller te slagen bij rijexamen. Ook voor motorrijders!
CBR geeft tips om sneller te slagen bij rijexamen. Ook voor motorrijders!
Het CBR begint met een social media-campagne om ervoor te zorgen dat -vooral jongeren- zich beter voorbereiden op het rijexamen. In eerste instanti...
Occasionverkoop motorfietsen daalt weer in augustus 2021
Occasionverkoop motorfietsen daalt weer in augustus 2021
Na de stijging van vorige maand zijn er in augustus 2021 weer minder tweedehands motorfietsen verkocht tegenover augustus 2020. Augustus was goed v...

Motorsport

Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
De legendarische motorcoureur Boet van Dulmen is vanochtend om het leven gekomen bij een ongeval in Ammerzoden. Van Dulmen startte tussen 1975 en 1...
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio "Tony" Cairoli stopt na dit seizoen met motorcross op het hoogste niveau, zo maakte de Italiaan vandaag -toch no...
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
In het Nederlandse wegracekampioenschap op het hoogste niveau, het International Dutch Championship, is onrust ontstaan omdat organisator CRT aange...
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Francesco (Pecco) Bagnaia heeft op Aragon zijn allereerste MotoGP zege geboekt. De jonge Italiaan leidde de race vanaf de start, de enige die zijn ...
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Komend weekend wordt in Spanje de dertiende Grand Prix van het seizoen 2021 verreden op het Motorland Aragon Circuit. Hieronder het tijdschema voor...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Nadat motorfabrikant Kawasaki recent in een mail aan dealers haar excuses voor de huidige leveringsproblemen maakte, komt het bedrijf nu ook met op...
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Uit nieuw onderzoek van Oxford Economics blijkt dat de motorfietssector in Europa ongeveer 389.000 banen oplevert, zoals in de productie van voertu...
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
MotorCentraal heeft Marije van Ettekoven aangesteld als Sales Manager voor de populaire motorwebsites Nieuwsmotor, Testmotor, Cruizem, Oliepeil en ...
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Evenals in juli, kent de motormarkt in België ook in augustus een flinke daling. In totaal zijn er afgelopen maand 2167 motorfietsen op kenteken ge...
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha is nog steeds marktleider in Nederland qua verkoop van motorfietsen. Het Japanse motormerk registeerde ook in de maand augustus de meeste ni...

Motorvacatures

MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
Ben jij een commercieel talent en ben jij op zoek naar een commerciële functie? Heb jij gevoel voor service en ben je ambitieus? Wij zijn op zoek n...
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
Ben jij gek op fashion, vind je het leuk om mensen de juiste outfit te adviseren en heb jij passie voor het merk Harley-Davidson? Dan zoeken wij jo...
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
Tsubakimoto Chain Co. met hoofdkantoor in Osaka, Japan, is een toonaangevende wereldwijde producent van mechanische aandrijfcomponenten; met een st...
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
Voor onze nieuwe prachtige motorkledingwinkel in Amsterdam zijn we per direct op zoek naar parttime/fulltime verkoop-adviseurs.Heb jij net als wij ...
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
Van de Kuinder Motoren in Hilversum is een familiebedrijf dat 93 jaar bestaat. Sinds begin 2015 zijn wij exclusief Yamaha dealer. Naast de verkoop ...

Persberichten

Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
De nieuwe Speed Triple 1200 RR reflecteert de trotse traditie die de automotive wereld in het VK kenmerkt en combineert Britse elegantie met meesle...
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Je kan vanaf nu de nieuwe CFMOTO 700CL-X testen ! Via de website kan je een testrit aanvragen bij een dealer bij jou in de buurt.  De nieuwe ...
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Onderscheid je van de rest en laat ze vooral jouw sporen zien. De KTM 350 EXC-F Factory Edition voor 2022 is gebouwd voor iedere rijder die op zoek...
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
Wat als je de handige, flexibele eigenschappen van een motorfiets zou kunnen combineren met die van een fiets? Zodat niet alleen de wegen, maar ook...
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
Met de Concept CE 02 presenteert BMW Motorrad een week voorafgaand aan de IAA Mobility 2021 een nieuwe interpretatie van stedelijke mobiliteit. Het...

Plaats Reactie


{rsform 3}