Dossier: alles over de 2021 Honda Forza 125 motorscooter

Dossier: alles over de 2021 Honda Forza 125 motorscooter

De premium sports-GT Forza 125 scooter blijft in de spotlight dankzij uiterlijke updates die zowel het uiterlijk als de aerodynamica ten goede komen. Het elektronisch bediende windscherm krijgt 40 mm meer speling en in het handschoenenkastje vind je een handige USB-oplaadpoort terug. In het EURO5-compatibele eSP motorblok werd het Honda Selectable Torque Control (HSTC) geïntegreerd. 

Honda ontwikkelde de Forza 125 specifiek voor veeleisende Europese klanten die enkel het allerbeste uit hun scooter verlangen. Sinds deze Forza in 2015 op de markt kwam, wist de scooter telkens opnieuw aan alle verwachtingen te voldoen door elk jaar opnieuw te evolueren in functie van de feedback die gebruikers gaven. Tot op heden werden 60.000 exemplaren verkocht in Europa.

Vanaf dat de eerste Forza 125 op de straat verscheen, was het een regelrechte bestseller. Aan de basis daarvan ligt de mix van sportieve ‘GT’-elementen verpakt in een fraai designerskostuum. De nieuwe en levendige vierkleppenversie van Honda’s eSP (enhanced Smart Power)-motorblok, de compacte afmetingen, sportieve houding en wendbare karakter maken van de Forza een ontzettend soepele keuze doorheen het stadsverkeer. Daarbovenop maken zitcomfort, windbescherming en voldoende vermogen bovenaan ook woon-werkverkeer over langere afstand via de autostrade probleemloos mogelijk. Voeg daar voldoende opbergruimte, een premium uitstraling over de hele lijn, een scherp design en Honda’s bewezen duurzaamheid aan toe en je snapt meteen de reden van dit succes. 

Net als de Forza 125 zelf, stond ook zijn ontwikkeling niet stil. In 2018 kreeg de scooter een volledige sportieve restyling met upgrades gericht op de bestuurder zoals volledige LED-verlichting en een elektronisch bedienbaar windscherm. In 2021 baant een alweer verbeterde Forza zich een weg op de Europese straten, nu nog feller begeerd en nog praktischer. 

Modeloverzicht

De voor- en zijkuip, spiegels, zijpanelen achteraan en motorcover ondergingen updates die de Forza 125 een frisse, nieuwe styling bezorgen met een strakke look en verbeterde aerodynamica. Het elektronisch bestuurde windscherm krijgt een nieuwe vormgeving en krijg 40 mm extra bewegingsruimte voor maximale windbescherming. Een USB-aansluiting vervangt de ACC-oplader van voordien.

Het chassis onderging geen wijzigingen, maar het vloeistofgekoelde SOHC-motorblok met vier kleppen is nu uitgerust met Honda Selectable Torque Control (HSTC) en zorgt zo voor optimale grip aan de achterband. Het blok is nu ook EURO5-compatibel.

De Forza 125 zal in 2021 in volgende kleuren beschikbaar zijn: Mat Cynos Grey Metallic , Pearl Cool White, Pearl Nightstar Black, Lucent Silver Metallic en Mat Carnelian Red Metallic. 

Meer Forza: klik hier voor de 2021 Honda Forza 750 motorscooter of de 2021 Honda Forza 350 motorscooter

Belangrijkste kenmerken

Styling & uitrusting

• Het elektronisch bediende scherm heeft nu 180 mm speling, 40 mm extra, voor verbeterd comfort
• Uiterlijke updates verbeteren de visuele aantrekkingskracht en de aerodynamica
• Ruimte voor twee integraalhelmen onder het zadel; nieuwe USB-oplaadpoort
• Smart Key bedient de ontsteking en de (optionele) topkoffer van 45 liter

Het windscherm vooraan – elektronische te bedienen via een switch aan de linkerstuurhelft – kreeg voor 2021 een nieuwe vorm en 40 mm extra bewegingsruimte voor een totaal van 180 mm. Het ontwerp zorgt voor windbescherming, reduceert het geluid en leidt bovendien de luchtstroom rond en over het hoofd van de bestuurder.

Stabiliteit en comfort aan hoge snelheid – en tijdens lange ritten – valt eenvoudig in te ruilen voor dat gevoel van vrijheid tijdens rijden door gewoon het scherm te verlagen. Een groter luchtkanaal vooraan beïnvloedt de negatieve druk voor de rijder en vermindert de natuurlijke winddruk op de rijder voor meer comfort op hoge snelheid.

Het scherpe design maakt van de Forza 125 een stijlvolle en aerodynamische machine met een soepele en modern karater en een energieke, kwalitatieve uitstraling. Het stylingteam werkte rond de kernwoorden ‘agressief, technisch en krachtig’ en dat is ook terug te vinden in de spoiler-achtige omtrek van de koplamp, de frisse zijkuip met een uitgekiende ‘Z’-designlijn. De karakteristieke lijnen van de achterste zijpanelen creëren een vooruitstrevende, doeltreffende esthetiek.

Het stuur blijft 750 mm breed en de spiegels staan nog steeds op 1,125 mm. De perfecte afmetingen om doorheen het stadsverkeer te laveren. Ook de zithoogte blijft onveranderd op 780 mm. De Forza 125 biedt voldoende plaats voor twee personen.

Onder het zadel kan je twee integraalhelmen kwijt maar je kan de opbergruimte ook opdelen in een ruimte voor je helm en/of regenkledij, schoolrugzakken of aktetassen. De binnenkuip links vooraan huisvest een kleine opbergruimte om bijvoorbeeld je smartphone of een flesje water in op te bergen. Een USB-oplaadpoort vervangt het 12V ACC-oplaadpunt. Alle verlichting op de Forza 125 is LED

De Smart Key van de Forza 125 bedient zowel de hoofdontstekingsschakelaar als de opbergruimtes aan de scooter, maar kan ook de optionele Smart topkoffer van 45 liter openen en vergrendelen. De Smart Key blijft eenvoudigweg in je zak zitten wanneer je de topkoffer opent en wanneer je wegwandelt vergrendelt de topkoffer automatisch. Je kan ook de reguliere sleutel gebruiken om de topkoffer te vergrendelen. Het interne volume van de topkoffer blijft behouden want het werkingsmechanisme is in de achterkant van de machine weggestopt.

Een analoge snelheidsmeter en toerenteller flankeren het digitale display. Dat display kan switchen tussen drie modi: 1) kilometerteller, resterend bereik en huidige verbruik, 2) tripteller, gemiddeld verbruik en klok of 3) buitentemperatuur en batterijsensor.

Motor
• Honda Selectable Torque Control (HSTC) geïntegreerd voor 2021
• Motorblok uitgerust met Honda eSP-technologie en Vrijloop Stop
• 2,34 l/100 km (42,7 km/l) geeft een bereik van bijna 500 km tussen twee tankbeurten

Het enhanced Smart Power (eSP) vloeistofgekoelde SOHC-motorblok met vier kleppen levert 11 kW @ 8.750 tpm met piekvermogen van 12,2 Nm @ 6.500 tpm. Boring x slag staat op 53,5 x 55,5 mm met een compressieratio van 11.5:1

Vanuit stillstand schiet de Forza 125 snel uit de startblokken (0 – 200 m in 13,3 seconden) en een vurig middengebeid zorgt voor een goede vinnigheid in het typische stadsverkeer tussen 40 en 60 km/u. Rond de 90 km/u is hij eveneens in zijn sas, de topsnelheid ligt op 108 km/u.

Met het nieuw toegevoegd Honda Selectable Torque Control (HSTC) krijgt je zelfvertrouwen een boost onderweg. Wanneer de ‘T’ op het dashboard flikkert grijpt het HSTC in om de tractie op het achterwiel te houden en wielspin te verminderen. Het systeem kan ook uitgeschakeld worden.

Honda’s eSP motorblok is uitgerust met de beste wrijvingsverminderingstechnologie. De compacte ontbrandingskamer en de PGM-FI injectiesysteem – gevoed door een luchtbox met 26 mm inlaat en 4,7 liter capaciteit – optimaliseert de ontbrandingssnelheid en de afkoeling. Slim verpakte items in het blok (zoals de oliepomp die in de krukas is ingebouwd) verhogen de efficiëntie.

Een offset cilinder reduceert wrijving veroorzaakt door contact tussen zuiger en binnendiameter wat zorgt voor efficiënte overdracht van ontbrandingsenergie naar de krukas. Een geribbelde gietijzeren cilinderwand gaat elke vervorming van de binnenste boordoorsnee tegen. Dit design zorgt voor verminderde spanning aan de zuigerveren, wat wrijving vermindert.

Een efficiënte radiator – geïntegreerd in de buitenkant van het rechtse carter – werkt met een kleine, lichte ventilator dat verlies door wrijving vermindert en de weerstand verlaagt. Drie lagewrijvingslagers die elks bestand zijn tegen de harde klappen die ze moeten verwerken verminderen de werkingsweerstand van het versnellingsmechanisme. De aandrijfriemschijf beschikt over een ontwerp met vinnen waardoor luchtweerstand verlaagt. De volgriemschijf reduceert druk op de aandrijfriem, wat verlies door overbrenging vermindert.

De elektronisch gestuurde borstelloze ACG starter is geïntegreerd en rechtstreeks aan het uiteinde van de krukas gemonteerd. Het dient zowel als startmotor als alternator en doet de motor rechtstreeks draaien waardoor elk geluid dat voortkomt uit de tandwielen of uit de tandwieloverbrenging in de kiem gesmoord wordt.

Vrijloop Stop zorgt ervoor dat de motor automatisch uitschakelt na drie seconden stationair draaien en wanneer de remmen ingedrukt zijn. De motor slaat meteen weer aan wanneer aan het gashendel gedraaid wordt. Dat gebeurt naadloos dankzij de ACG en het swing-backsysteem dat de krukas terugbrengt naar zijn positie net voor de luchtinlaat en een decompressiemechanisme dat krukasweerstand door compressie onderdrukt. De technologie is in staat om de status van de accu te controleren en schakelt zichzelf uit indien nodig om de accu niet te laten leeglopen. De accu zelf is een duurzame YTZ8-unit.

Een van de voornaamste ambities van de Forza 125 is om de tijd tussen twee tankbeurten zo lang mogelijk te kunnen rekken tot ongeveer één maal per week voor de gemiddelde gebruiker. Een bereik van 500 km op één tank is mogelijk dankzij de uitstekende verbruiksefficiëntie van 2,34 l/100 km (1L op 42,7 km) in WMTC-mode en een tank van 11,5 liter.

De 2021-update voorziet ook een update aan de motorblokcover en de swingarm om bij het nieuwe koetswerk te passen. Het blok haalt nu ook EURO5-norm, wat sinds 1 januari 2020 een aanzienlijk strengere uitstootrestrictie oplegt ten opzichte van EURO4. De vereisten omvatten een substantiële reductie van toegestane uitstoot van carbonmonoxide, een afname van meer dan 40% van de totale uitstoot van koolwaterstof, strengere ontstekingsfoutdetectie en de introductie van een limiet op fijnstofdeeltjes.

Chassis
• Stalen buizenframe, telescopische vork van 33 mm en dubbele schokbrekers met instelbare veervoorspanning.
• Rijklaar gewicht van slechts 161 kg voor wendbaarheid en gebruiksgemak
• Gegoten aluminium wielen, schijfremmen voor- en achteraan, standaard ABS

Het stalen buizenframe dat het koetswerk van de Forza 125 ondersteunt, werd niet aangepast in 2021. Het frame sorgt voor de stijfheid en sterkte die nodig is onder alle rijomstandigheden. Stevige voorvorkpoten van 33 mm matchen met de dubbele achterschokbrekers – 7-traps instelbaar in veervoorspanning – en de aluminium swingarm die uit één geheel is opgetrokken.

Het lichte gewicht van de Forza 125 - slechts 161 kg - maakt het eenvoudig om stapvoets te rijden en vergemakkelijkt het parkeren. De wielbasis van 1.055 mm levert stabiliteit, de stuurgeometrie (26,5° balhoofdhoek en 89 mm naloop) maakt nauwkeurig sturen mogelijk.

Het 15 inch voorwiel uit gegoten aluminium is uitgerust met een 120/70-15-band en het achterwiel, 14 inch, heeft een 140/70-14-band. Die combinatie levert maximale grip en rijcomfort. Een grote enkelvoudige remschijf van 256 mm diameter zorgt voor remkracht vooraan en achteraan doet een 240 mm enkele remschijf hetzelfde. ABS is standaard en zorgt voor veilige en efficiënte remkracht op gladde oppervlakken.

Accessoires
Voor de Forza 125 is een collectie van Genuine Honda Accessories beschikbaar:
Smart top koffer van 45 of 35 liter
Bagagedrager achteraan (direct te monteren)
Binnenzakken
Verwarmde handvatten

Technische gegevens 2021 Honda Forza 125 motorscooter

MOTOR  
Motortype Vloeistofgekoelde viertakt, vier kleppen
Inhoud 125 cc
Boring x Slag 53,5 x 55,5 mm
Compressie verhouding 11,5:1
Max. Vermogen 11 kW (18 pk) @ 8.750 tpm
Max. Koppel 12,2 Nm @ 6.500 tpm
Oliecapaciteit 0,9 liter
   
BENZINESYSTEEM  
Injectie PGM-FI 
Tankinhoud 11,5 liter
Verbruik 2,34 liter/100 km (1L op 42,7 km)
   
ELECTRONICA  
Starter Elektrisch
Accu 12V – 7 A
   
AANDRIJVING  
Koppeling  Automatische centrifugaalkoppeling, droge koppeling
Transmissie  V-matic
   
FRAME  
Type Stalen underbone frame
   
CHASSIS  
Afmetingen (L x B x H) 2.140 x 755 x 1.500 mm
Wielbasis 1.505 mm
Balhoofdhoek 26,5⁰
Naloop 89 mm
Zadelhoogte 780 mm
Grondspeling 145 mm
Draaicirkel 2,3 m
Rijklaargewicht 161 kg 
   
VERING  
Type voor 33 mm telescopisch
Type achter Dubbele schokdemper
   
WIELEN  
Voorband 120 / 70-15 P
Achterband 140 / 14-14 P
Velgen voor Gegoten aluminium 
Velgen achter Gegoten aluminium
   
REMMEN  
Type voor 256 mm enkele remschijf 
Type achter 240 mm enkele remschijf
   
VERLICHTING  
Voorlicht LED
Achterlicht LED

Share

  • 650 dsx
  • 700 cl-x


Laatste Nieuws

Motornieuws

Nieuwe GoPro Hero 10 Black onboardcamera: zelfde uiterlijk, nieuwe processor
Nieuwe GoPro Hero 10 Black onboardcamera: zelfde uiterlijk, nieuwe processor
Met de GoPro Hero 10 Black heeft GoPro een nieuwe versie van de -onder motorrijders zeer populaire- onboardcamera gelanceerd. Hoewel het nieuwe mod...
Terugroepactie Kawasaki Ninja H2 en Ninja SX: Achterwiellager
Terugroepactie Kawasaki Ninja H2 en Ninja SX: Achterwiellager
Kawasaki heeft een recall ingezet op de Ninja H2, Ninja SX SE en SX SE+. Er bestaat namelijk het gevaar dat het achterwiel kan blokkeren. Zoals dui...
Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
In een Europese enquête heeft FEMA (Federation of European Motorcyclists' Associations) motorrijders uit verschillende landen gevraagd hoe zij denk...
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
BMW Motorrad laat haar klanten in Duitsland weten dat bepaalde gefreesde voetsteunen uit het accessoire assortiment voor de GS-modellen, in individ...
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Honda heeft een terugroepactie ingezet op de CB500F, CB500X en CBR500R. Het probleem dat kan ontstaan is dat er drukverlies kan optreden in de ABS ...

Motorsport

Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
De legendarische motorcoureur Boet van Dulmen is vanochtend om het leven gekomen bij een ongeval in Ammerzoden. Van Dulmen startte tussen 1975 en 1...
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio "Tony" Cairoli stopt na dit seizoen met motorcross op het hoogste niveau, zo maakte de Italiaan vandaag -toch no...
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
In het Nederlandse wegracekampioenschap op het hoogste niveau, het International Dutch Championship, is onrust ontstaan omdat organisator CRT aange...
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Francesco (Pecco) Bagnaia heeft op Aragon zijn allereerste MotoGP zege geboekt. De jonge Italiaan leidde de race vanaf de start, de enige die zijn ...
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Komend weekend wordt in Spanje de dertiende Grand Prix van het seizoen 2021 verreden op het Motorland Aragon Circuit. Hieronder het tijdschema voor...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Nadat motorfabrikant Kawasaki recent in een mail aan dealers haar excuses voor de huidige leveringsproblemen maakte, komt het bedrijf nu ook met op...
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Uit nieuw onderzoek van Oxford Economics blijkt dat de motorfietssector in Europa ongeveer 389.000 banen oplevert, zoals in de productie van voertu...
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
MotorCentraal heeft Marije van Ettekoven aangesteld als Sales Manager voor de populaire motorwebsites Nieuwsmotor, Testmotor, Cruizem, Oliepeil en ...
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Evenals in juli, kent de motormarkt in België ook in augustus een flinke daling. In totaal zijn er afgelopen maand 2167 motorfietsen op kenteken ge...
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha is nog steeds marktleider in Nederland qua verkoop van motorfietsen. Het Japanse motormerk registeerde ook in de maand augustus de meeste ni...

Motorvacatures

MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
Ben jij een commercieel talent en ben jij op zoek naar een commerciële functie? Heb jij gevoel voor service en ben je ambitieus? Wij zijn op zoek n...
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
Ben jij gek op fashion, vind je het leuk om mensen de juiste outfit te adviseren en heb jij passie voor het merk Harley-Davidson? Dan zoeken wij jo...
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
Tsubakimoto Chain Co. met hoofdkantoor in Osaka, Japan, is een toonaangevende wereldwijde producent van mechanische aandrijfcomponenten; met een st...
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
Voor onze nieuwe prachtige motorkledingwinkel in Amsterdam zijn we per direct op zoek naar parttime/fulltime verkoop-adviseurs.Heb jij net als wij ...
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
Van de Kuinder Motoren in Hilversum is een familiebedrijf dat 93 jaar bestaat. Sinds begin 2015 zijn wij exclusief Yamaha dealer. Naast de verkoop ...

Persberichten

Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
De nieuwe Speed Triple 1200 RR reflecteert de trotse traditie die de automotive wereld in het VK kenmerkt en combineert Britse elegantie met meesle...
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Je kan vanaf nu de nieuwe CFMOTO 700CL-X testen ! Via de website kan je een testrit aanvragen bij een dealer bij jou in de buurt.  De nieuwe ...
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Onderscheid je van de rest en laat ze vooral jouw sporen zien. De KTM 350 EXC-F Factory Edition voor 2022 is gebouwd voor iedere rijder die op zoek...
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
Wat als je de handige, flexibele eigenschappen van een motorfiets zou kunnen combineren met die van een fiets? Zodat niet alleen de wegen, maar ook...
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
Met de Concept CE 02 presenteert BMW Motorrad een week voorafgaand aan de IAA Mobility 2021 een nieuwe interpretatie van stedelijke mobiliteit. Het...

Plaats Reactie


{rsform 3}