Dossier: alles over de 2021 Honda Forza 125 motorscooter

Dossier: alles over de 2021 Honda Forza 125 motorscooter

De premium sports-GT Forza 125 scooter blijft in de spotlight dankzij uiterlijke updates die zowel het uiterlijk als de aerodynamica ten goede komen. Het elektronisch bediende windscherm krijgt 40 mm meer speling en in het handschoenenkastje vind je een handige USB-oplaadpoort terug. In het EURO5-compatibele eSP motorblok werd het Honda Selectable Torque Control (HSTC) geïntegreerd. 

Honda ontwikkelde de Forza 125 specifiek voor veeleisende Europese klanten die enkel het allerbeste uit hun scooter verlangen. Sinds deze Forza in 2015 op de markt kwam, wist de scooter telkens opnieuw aan alle verwachtingen te voldoen door elk jaar opnieuw te evolueren in functie van de feedback die gebruikers gaven. Tot op heden werden 60.000 exemplaren verkocht in Europa.

Vanaf dat de eerste Forza 125 op de straat verscheen, was het een regelrechte bestseller. Aan de basis daarvan ligt de mix van sportieve ‘GT’-elementen verpakt in een fraai designerskostuum. De nieuwe en levendige vierkleppenversie van Honda’s eSP (enhanced Smart Power)-motorblok, de compacte afmetingen, sportieve houding en wendbare karakter maken van de Forza een ontzettend soepele keuze doorheen het stadsverkeer. Daarbovenop maken zitcomfort, windbescherming en voldoende vermogen bovenaan ook woon-werkverkeer over langere afstand via de autostrade probleemloos mogelijk. Voeg daar voldoende opbergruimte, een premium uitstraling over de hele lijn, een scherp design en Honda’s bewezen duurzaamheid aan toe en je snapt meteen de reden van dit succes. 

Net als de Forza 125 zelf, stond ook zijn ontwikkeling niet stil. In 2018 kreeg de scooter een volledige sportieve restyling met upgrades gericht op de bestuurder zoals volledige LED-verlichting en een elektronisch bedienbaar windscherm. In 2021 baant een alweer verbeterde Forza zich een weg op de Europese straten, nu nog feller begeerd en nog praktischer. 

Modeloverzicht

De voor- en zijkuip, spiegels, zijpanelen achteraan en motorcover ondergingen updates die de Forza 125 een frisse, nieuwe styling bezorgen met een strakke look en verbeterde aerodynamica. Het elektronisch bestuurde windscherm krijgt een nieuwe vormgeving en krijg 40 mm extra bewegingsruimte voor maximale windbescherming. Een USB-aansluiting vervangt de ACC-oplader van voordien.

Het chassis onderging geen wijzigingen, maar het vloeistofgekoelde SOHC-motorblok met vier kleppen is nu uitgerust met Honda Selectable Torque Control (HSTC) en zorgt zo voor optimale grip aan de achterband. Het blok is nu ook EURO5-compatibel.

De Forza 125 zal in 2021 in volgende kleuren beschikbaar zijn: Mat Cynos Grey Metallic , Pearl Cool White, Pearl Nightstar Black, Lucent Silver Metallic en Mat Carnelian Red Metallic. 

Meer Forza: klik hier voor de 2021 Honda Forza 750 motorscooter of de 2021 Honda Forza 350 motorscooter

Belangrijkste kenmerken

Styling & uitrusting

• Het elektronisch bediende scherm heeft nu 180 mm speling, 40 mm extra, voor verbeterd comfort
• Uiterlijke updates verbeteren de visuele aantrekkingskracht en de aerodynamica
• Ruimte voor twee integraalhelmen onder het zadel; nieuwe USB-oplaadpoort
• Smart Key bedient de ontsteking en de (optionele) topkoffer van 45 liter

Het windscherm vooraan – elektronische te bedienen via een switch aan de linkerstuurhelft – kreeg voor 2021 een nieuwe vorm en 40 mm extra bewegingsruimte voor een totaal van 180 mm. Het ontwerp zorgt voor windbescherming, reduceert het geluid en leidt bovendien de luchtstroom rond en over het hoofd van de bestuurder.

Stabiliteit en comfort aan hoge snelheid – en tijdens lange ritten – valt eenvoudig in te ruilen voor dat gevoel van vrijheid tijdens rijden door gewoon het scherm te verlagen. Een groter luchtkanaal vooraan beïnvloedt de negatieve druk voor de rijder en vermindert de natuurlijke winddruk op de rijder voor meer comfort op hoge snelheid.

Het scherpe design maakt van de Forza 125 een stijlvolle en aerodynamische machine met een soepele en modern karater en een energieke, kwalitatieve uitstraling. Het stylingteam werkte rond de kernwoorden ‘agressief, technisch en krachtig’ en dat is ook terug te vinden in de spoiler-achtige omtrek van de koplamp, de frisse zijkuip met een uitgekiende ‘Z’-designlijn. De karakteristieke lijnen van de achterste zijpanelen creëren een vooruitstrevende, doeltreffende esthetiek.

Het stuur blijft 750 mm breed en de spiegels staan nog steeds op 1,125 mm. De perfecte afmetingen om doorheen het stadsverkeer te laveren. Ook de zithoogte blijft onveranderd op 780 mm. De Forza 125 biedt voldoende plaats voor twee personen.

Onder het zadel kan je twee integraalhelmen kwijt maar je kan de opbergruimte ook opdelen in een ruimte voor je helm en/of regenkledij, schoolrugzakken of aktetassen. De binnenkuip links vooraan huisvest een kleine opbergruimte om bijvoorbeeld je smartphone of een flesje water in op te bergen. Een USB-oplaadpoort vervangt het 12V ACC-oplaadpunt. Alle verlichting op de Forza 125 is LED

De Smart Key van de Forza 125 bedient zowel de hoofdontstekingsschakelaar als de opbergruimtes aan de scooter, maar kan ook de optionele Smart topkoffer van 45 liter openen en vergrendelen. De Smart Key blijft eenvoudigweg in je zak zitten wanneer je de topkoffer opent en wanneer je wegwandelt vergrendelt de topkoffer automatisch. Je kan ook de reguliere sleutel gebruiken om de topkoffer te vergrendelen. Het interne volume van de topkoffer blijft behouden want het werkingsmechanisme is in de achterkant van de machine weggestopt.

Een analoge snelheidsmeter en toerenteller flankeren het digitale display. Dat display kan switchen tussen drie modi: 1) kilometerteller, resterend bereik en huidige verbruik, 2) tripteller, gemiddeld verbruik en klok of 3) buitentemperatuur en batterijsensor.

Motor
• Honda Selectable Torque Control (HSTC) geïntegreerd voor 2021
• Motorblok uitgerust met Honda eSP-technologie en Vrijloop Stop
• 2,34 l/100 km (42,7 km/l) geeft een bereik van bijna 500 km tussen twee tankbeurten

Het enhanced Smart Power (eSP) vloeistofgekoelde SOHC-motorblok met vier kleppen levert 11 kW @ 8.750 tpm met piekvermogen van 12,2 Nm @ 6.500 tpm. Boring x slag staat op 53,5 x 55,5 mm met een compressieratio van 11.5:1

Vanuit stillstand schiet de Forza 125 snel uit de startblokken (0 – 200 m in 13,3 seconden) en een vurig middengebeid zorgt voor een goede vinnigheid in het typische stadsverkeer tussen 40 en 60 km/u. Rond de 90 km/u is hij eveneens in zijn sas, de topsnelheid ligt op 108 km/u.

Met het nieuw toegevoegd Honda Selectable Torque Control (HSTC) krijgt je zelfvertrouwen een boost onderweg. Wanneer de ‘T’ op het dashboard flikkert grijpt het HSTC in om de tractie op het achterwiel te houden en wielspin te verminderen. Het systeem kan ook uitgeschakeld worden.

Honda’s eSP motorblok is uitgerust met de beste wrijvingsverminderingstechnologie. De compacte ontbrandingskamer en de PGM-FI injectiesysteem – gevoed door een luchtbox met 26 mm inlaat en 4,7 liter capaciteit – optimaliseert de ontbrandingssnelheid en de afkoeling. Slim verpakte items in het blok (zoals de oliepomp die in de krukas is ingebouwd) verhogen de efficiëntie.

Een offset cilinder reduceert wrijving veroorzaakt door contact tussen zuiger en binnendiameter wat zorgt voor efficiënte overdracht van ontbrandingsenergie naar de krukas. Een geribbelde gietijzeren cilinderwand gaat elke vervorming van de binnenste boordoorsnee tegen. Dit design zorgt voor verminderde spanning aan de zuigerveren, wat wrijving vermindert.

Een efficiënte radiator – geïntegreerd in de buitenkant van het rechtse carter – werkt met een kleine, lichte ventilator dat verlies door wrijving vermindert en de weerstand verlaagt. Drie lagewrijvingslagers die elks bestand zijn tegen de harde klappen die ze moeten verwerken verminderen de werkingsweerstand van het versnellingsmechanisme. De aandrijfriemschijf beschikt over een ontwerp met vinnen waardoor luchtweerstand verlaagt. De volgriemschijf reduceert druk op de aandrijfriem, wat verlies door overbrenging vermindert.

De elektronisch gestuurde borstelloze ACG starter is geïntegreerd en rechtstreeks aan het uiteinde van de krukas gemonteerd. Het dient zowel als startmotor als alternator en doet de motor rechtstreeks draaien waardoor elk geluid dat voortkomt uit de tandwielen of uit de tandwieloverbrenging in de kiem gesmoord wordt.

Vrijloop Stop zorgt ervoor dat de motor automatisch uitschakelt na drie seconden stationair draaien en wanneer de remmen ingedrukt zijn. De motor slaat meteen weer aan wanneer aan het gashendel gedraaid wordt. Dat gebeurt naadloos dankzij de ACG en het swing-backsysteem dat de krukas terugbrengt naar zijn positie net voor de luchtinlaat en een decompressiemechanisme dat krukasweerstand door compressie onderdrukt. De technologie is in staat om de status van de accu te controleren en schakelt zichzelf uit indien nodig om de accu niet te laten leeglopen. De accu zelf is een duurzame YTZ8-unit.

Een van de voornaamste ambities van de Forza 125 is om de tijd tussen twee tankbeurten zo lang mogelijk te kunnen rekken tot ongeveer één maal per week voor de gemiddelde gebruiker. Een bereik van 500 km op één tank is mogelijk dankzij de uitstekende verbruiksefficiëntie van 2,34 l/100 km (1L op 42,7 km) in WMTC-mode en een tank van 11,5 liter.

De 2021-update voorziet ook een update aan de motorblokcover en de swingarm om bij het nieuwe koetswerk te passen. Het blok haalt nu ook EURO5-norm, wat sinds 1 januari 2020 een aanzienlijk strengere uitstootrestrictie oplegt ten opzichte van EURO4. De vereisten omvatten een substantiële reductie van toegestane uitstoot van carbonmonoxide, een afname van meer dan 40% van de totale uitstoot van koolwaterstof, strengere ontstekingsfoutdetectie en de introductie van een limiet op fijnstofdeeltjes.

Chassis
• Stalen buizenframe, telescopische vork van 33 mm en dubbele schokbrekers met instelbare veervoorspanning.
• Rijklaar gewicht van slechts 161 kg voor wendbaarheid en gebruiksgemak
• Gegoten aluminium wielen, schijfremmen voor- en achteraan, standaard ABS

Het stalen buizenframe dat het koetswerk van de Forza 125 ondersteunt, werd niet aangepast in 2021. Het frame sorgt voor de stijfheid en sterkte die nodig is onder alle rijomstandigheden. Stevige voorvorkpoten van 33 mm matchen met de dubbele achterschokbrekers – 7-traps instelbaar in veervoorspanning – en de aluminium swingarm die uit één geheel is opgetrokken.

Het lichte gewicht van de Forza 125 - slechts 161 kg - maakt het eenvoudig om stapvoets te rijden en vergemakkelijkt het parkeren. De wielbasis van 1.055 mm levert stabiliteit, de stuurgeometrie (26,5° balhoofdhoek en 89 mm naloop) maakt nauwkeurig sturen mogelijk.

Het 15 inch voorwiel uit gegoten aluminium is uitgerust met een 120/70-15-band en het achterwiel, 14 inch, heeft een 140/70-14-band. Die combinatie levert maximale grip en rijcomfort. Een grote enkelvoudige remschijf van 256 mm diameter zorgt voor remkracht vooraan en achteraan doet een 240 mm enkele remschijf hetzelfde. ABS is standaard en zorgt voor veilige en efficiënte remkracht op gladde oppervlakken.

Accessoires
Voor de Forza 125 is een collectie van Genuine Honda Accessories beschikbaar:
Smart top koffer van 45 of 35 liter
Bagagedrager achteraan (direct te monteren)
Binnenzakken
Verwarmde handvatten

Technische gegevens 2021 Honda Forza 125 motorscooter

MOTOR  
Motortype Vloeistofgekoelde viertakt, vier kleppen
Inhoud 125 cc
Boring x Slag 53,5 x 55,5 mm
Compressie verhouding 11,5:1
Max. Vermogen 11 kW (18 pk) @ 8.750 tpm
Max. Koppel 12,2 Nm @ 6.500 tpm
Oliecapaciteit 0,9 liter
   
BENZINESYSTEEM  
Injectie PGM-FI 
Tankinhoud 11,5 liter
Verbruik 2,34 liter/100 km (1L op 42,7 km)
   
ELECTRONICA  
Starter Elektrisch
Accu 12V – 7 A
   
AANDRIJVING  
Koppeling  Automatische centrifugaalkoppeling, droge koppeling
Transmissie  V-matic
   
FRAME  
Type Stalen underbone frame
   
CHASSIS  
Afmetingen (L x B x H) 2.140 x 755 x 1.500 mm
Wielbasis 1.505 mm
Balhoofdhoek 26,5⁰
Naloop 89 mm
Zadelhoogte 780 mm
Grondspeling 145 mm
Draaicirkel 2,3 m
Rijklaargewicht 161 kg 
   
VERING  
Type voor 33 mm telescopisch
Type achter Dubbele schokdemper
   
WIELEN  
Voorband 120 / 70-15 P
Achterband 140 / 14-14 P
Velgen voor Gegoten aluminium 
Velgen achter Gegoten aluminium
   
REMMEN  
Type voor 256 mm enkele remschijf 
Type achter 240 mm enkele remschijf
   
VERLICHTING  
Voorlicht LED
Achterlicht LED

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Op haar Youtubekanaal heeft Honda Motorcycles Europe vandaag officieel de 2021 Honda CB1000R aangekondigd. Op 10 november 2020 zal de officiële ont...
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
In Japan heeft Honda een officiële HRC-raceversie van haar nieuwe MSX125 Grom model aangekondigd. Het is de bedoeling dat met de HRC-Grom een cupra...
BMW Motorrad presenteert vijf nieuwe 2021 heritage modellen
BMW Motorrad presenteert vijf nieuwe 2021 heritage modellen
Morgen, donderdag 22 oktober 2020 om 18:00, uur onthult BMW Motorrad vijf nieuwe "heritage" modellen. In deze modelrange vallen de R nineT retro-mo...
Terugroepactie: software-update Harley-Davidson LiveWire
Terugroepactie: software-update Harley-Davidson LiveWire
Wegens mogelijk opeens wegvallen van de aandrijving roept Harley-Davidson in de USA alle elektrische LiveWire modellen terug die gebouwd werden tus...
Motorservicepunten langs Franse tolwegen
Motorservicepunten langs Franse tolwegen
APRR, eigenaar van de meeste 'péage' tolwegen in Frankrijk, heeft speciaal voor motorrijders elf 'Espace Motards' in benzinestations langs de snelw...

Motorsport

Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Jean Louis Schlesser maakt vandaag bekend dat de 31ste Africa Eco Race in januari 2021 niet door kan gaan wegens de wereldwijde impact van de coron...
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
Op Motorland Aragón werd de elfde race verreden voor het 2020 MotoGP kampioenschap. Een race zonder Valentino Rossi. Hij testte positief op Covid-1...
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
In World Superbikes pakte Jonathan Rea vandaag zijn 6e wereldtitel op rij, terwijl de jonge Nederlandse coureur Jeffrey Buis wereldkampioen werd in...
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
Op de vandaag aangekondigde 2021 kalender van British Superbikes (BSB) komt het TT-Circuit in Assen niet voor. Hiermee neemt de Britse organisatie ...
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Yamaha Motor meldt dat Valentino Rossi dit weekend niet aanwezig zal zijn op de Gran Premio de Aragón omdat hij besmet is met het corona-virus en d...

Motorprijzen

Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Nu Peugeot Scooter veranderd is in Peugeot Motocycles, is het nog even wachten op de nieuw aangekondigde motorfietsen, waarmee moederbedrijf Mahind...
SYM scooters prijslijst 2020
SYM scooters prijslijst 2020
Voor 2020 zien we bij meerdere SYM-modellen een prijsverhoging. Bij het Taiwanese merk verdween daarnaast de Maxsym 600i uit de prijslijst, waarvoo...

Motorbranche

Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Het Europees Parlement heeft deze week maatregelen aangekondigd waardoor onverkochte motorfietsen met EURO4 homologatie ook in 2021 nog verkocht mo...
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Nadat BOVAG eerder waarschuwde voor de mogelijkheid dat er door een technische aanpassing aan de BPM-procedure voortaan BTW over BPM dreigde, heeft...
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow & Expo gaat niet door! Door de maatregelen vanwege de tweede golf corona-besmettingen is duidelijk geworden dat het organisere...
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Na ruim 21 jaar Trackdays4all is het voor oprichter Jeroen Versteeg nu tijd om het 'steentje' over te dragen aan een jonge enthousiaste motor(sport...
Norton zoekt naar oplossingen voor gedupeerden vorige eigenaar
Norton zoekt naar oplossingen voor gedupeerden vorige eigenaar
Na de chaos waarin voormalig eigenaar Stuart Garner het klassieke motormerk Norton achterliet, probeert de nieuwe eigenaar TVS nu de oude problemen...

Motorvacatures

MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
Het team van Doornekamp Motorsport is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij die nieuwe chef werkplaats? Jij houdt van alles wat met mo...
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
Affetto Ducati is een bedrijf ontstaan uit de passie voor het merk Ducati. Al jaren is onze naam een begrip binnen de motorwereld en vooral in het ...
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
Ben je een Product Manager met benzine in je bloed? Dan is dit jouw perfecte uitdaging! CMS (Consolidated Motor Spares) is wereldwijd de groot...
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
Ben jij de vertegenwoordiger onderdelenverkoop & dealernetwerk specialist voor KTM, Husqvarna Motorcycles en GasGas die wij zoeken? Heb jij de ...
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Wegens sterke groei zijn wij per direct op zoek naar versterking voor ons team. Heb jij benzine in je bloed? Zie je jezelf al in een motorzaak...

Persberichten

Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en Euro-5
Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en  Euro-5
Voor 2021 presenteert Ducati de Streetfighter V4 S in een nieuw Dark Stealth kleurstelling, die zich aansluit bij het sportieve Ducati Red. Bovendi...
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Na de première van de nieuwe BMW R 18 stelt BMW Motorrad nu het tweede lid van zijn nieuwe modellenreeks voor het cruisesegment voor: de R 18 Class...
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R NineT heritage modellen
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R NineT heritage modellen
Voor het aanstaande seizoen 2021 voert BMW Motorrad voor de R nineT familie enkele technische wijzigingen door, maar de modellen krijgen ook een aa...
Alles over de nieuwe 2021 Honda MSX125 Grom
Alles over de nieuwe 2021 Honda MSX125 Grom
Na zes jaar onopvallend succes en een aantal kleine uiterlijke aanpassingen gericht op de volgende golf jonge motorrijders, is het nu tijd voor een...
MotorkledingStore opent vierde motorkledingwinkel bij Rotterdam
MotorkledingStore opent vierde motorkledingwinkel bij Rotterdam
MotorkledingStore opent begin 2021 de deuren van een nog grotere winkel welke gevestigd zal worden in Capelle aan den IJssel. De nieuwe winkel aan ...

Plaats Reactie


{rsform 3}