Alles over de 2021 Honda CB125F: verbruik 1 op 66

Alles over de 2021 Honda CB125F: verbruik 1 op 66

De CB125F, Honda’s razend populaire motorfiets voor beginners, kreeg een grondige opfrissing voor 2021. Het benzineverbruik daalde aanzienlijk dankzij het eSP-motorblok terwijl het vermogen op peil blijft. Het blok genereert weinig wrijving en is nu ook uitgerust met een ACG-starter. Ook het koetswerk werd opnieuw ontworpen en leunt qua stijl nog dichter aan bij de grotere CB-broertjes. Een LED-koplamp, een middenstandaard en digitaal dashboard met ECO-meter zijn standaard inbegrepen. In totaal is de motorfiets 11 kilogram lichter.

Een motorfiets van 125 cc voor beginners moet een veelzijdige machine zijn. Voor sommigen is het de zuinigste weg om van A naar B te geraken, zowel wat betreft aanschafprijs als onderhoudskosten. Die rijders zijn op zoek naar een duurzame, eenvoudige en economische oplossing: simpel, zorgeloos vervoer.

Maar voor veel nieuwe rijders biedt een 125 cc de start van hun eigen motorfietsavontuur. Hun eerste ‘echte’ motorfiets. Dus moet die motor al wat hierboven staat kunnen bieden, en daarbovenop ook dat beklemtonen waar motorrijden voor staat: de opwinding, de vrijheid en het plezier dat tweewielers bieden, elke dag opnieuw. Tegelijk moet de motor ook eenvoudig genoeg zijn voor een beginner zonder daarbij afbreuk toe doen aan kwaliteit en stijl zodat ze als echte, trotse motorbezitter voor de dag komen.

Elke producent streeft naar de meest ideale introductie om nieuwkomes kennis te laten maken met hun filosofie. De juiste eerste ervaring kan leiden tot een levenslange verbinding. Voor Honda vervult de CB125F al jaar en dag die functie. Een stevige, gebruiksvriendelijke instappersmotor die de ideale eerste partner is voor een lang motorrijdersleven.

In 2015 lanceerde Honda de CB125F als opvolger van de CBF125 waarbij de kernwaarden van robuuste eenvoud gebaseerd op kwaliteit en stijl behouden werden. In 2021 is de CB125F andermaal vernieuwd, met een complete opfrissing die hem nog gewilder en kostenefficiënter maakt. De nieuwe CB125F is een geweldige motorfiets om je simpelweg mee te verplaatsen. Maar even goed is het de machine waarmee je jouw leven een nieuwe wending geeft.

Modeloverzicht

De nieuwe CB125F is een kleine maar serieuze machine. Niet minder dan 19 patentaanvragen werden ingediend tijdens het ontwikkelingsproces. Een van de meest indrukwekkende prestaties is de daling in benzineverbruik. Dat is te danken aan het luchtgekoelde enhanced Smart Power (eSP) motorblok, vervaardigd in Honda’s Atessa-fabriek in Zuidoost Italië, waarbij geen enkel vermogensverlies optreedt.

De CB125F is ook 11 kg lichter, met een hertekend frame en een gemoderniseerde, “big-bike” geïnspireerde stijl met als finishing touches een LED-koplamp en gereviseerd digitaal dashboard. De 2021 CB125F zal beschikbaar zijn in volgende kleuropstelling: Splendor Red, Pearl Cool White en Black

Belangrijkste kenmerken

Motorblok
• Nieuwe enhanced Smart Power (eSP) motorblok biedt 27% gunstiger verbruik, zonder vermogensverlies
• Technologie die wrijving verminderd, zoals offset cilinders en naaldlagers voor de tuimelaars.
• Een ACG starter die elektriciteit opwekt, wat een belangrijke factor was voor het gewichtsverlies van het blok
• Versnellingsbak met 5 versnellingen en afgesloten eindaandrijving via ketting

Het nieuwe luchtgekoelde 124 cc SOHC monocilinder eSP-blok met twee kleppen is EURO5-compatibel en werd ontwikkeld om optimaal vermogen te leveren op de drukke stadswegen, met daarbovenop opvallende zuinigheid en optimale betrouwbaarheid.

Het piekvermogen van 8 kW wordt op 7.500 tpm geleverd, met optimaal koppel van 10,9 Nm op 6.000 toeren per minuut (vorige versie: 7,8 kw @ 7.750 tpm en 10,2 Nm @ 6.250 tpm). Boring x slag staat op 50 x 63,1 mm, met een compressieratio van 10.0:1. Vanuit stilstand accelereert de CB125F 200 meter in 12,4 seconden, maar belangrijker is de aanzienlijke stijging in efficiëntie: van 51 km/l naar 66,7 km/l (van 1,96 L/100 km naar 1,53 L/100 km), waardoor het potentiële bereik met de benzinetank van 11 liter klimt naar 800 km.

Honda ontwikkelde de eSP-blokken voortdurend dankzij het groeiende aanbod aan 125cc-scooters de afgelopen 5 jaar. Daarbij focust Honda op technolgie die de wrijving vermindert binnen elk facet van het blok. Het eSP-blok van CB125F profiteert zo van acht jaar opgetelde kennis.

Dat vertaalt zich vooral in een aanzienlijk gewichtsverlies. Het nieuwe eSP-blok is 7 kg lichter dan zijn voorganger. De offset cilinder vermindert de wrijving terwijl de zuiger zelf via een oliesproeier onderaan gekoeld wordt, wat opnieuw de wrijving vermindert. Klepspeling wordt bediend via met naaldlagers uitgeruste tuimelaars

Ook een wisselstroomgenerator (ACG) maakt deel uit van de eSP-formule. De generator wekt elektriciteit op en fungeert tegelijk als startmotor, waardoor gewicht afneemt en de opstelling vereenvoudigt. Een systeem dat de krukas naar een optimale start positie brengt en een decompressiemechanisme dat de krukasweerstand instelt ten opzichte van de compressie, zorgen ervoor dat de energie die nodig is om de motor te starten, afneemt. De ACG-starter is erg stil in gebruik. De versnellingsbak heeft 5 versnellingen en eindaandrijving gebeurd via ketting.

Chassis, Styling & Uitrusting
• Het nieuwe buizenframe spaart 1,7 kg gewicht uit; de dubbele achterschokbreker is instelbaar
• Strak design dat doet denken aan een grote motor met daarbovenop extra CB-DNA
• Voorkuip met LED-koplamp en digitaal dashboard
• Rijklaar gewicht van 117 kg, 8,6% lichter dan het vorige model

Het nieuwe buizenframe is opgetrokken uit hogedrukstaal en is 1,7 kg lichter. Het frame ondersteunt het blok vanuit een stevige centrale ruggengraat en de geometrie levert de best mogelijke balans tussen rijcomfort en stabiliteit in een rechte lijn, met focus op lichte stuurinput en een sportief gevoel in de bochten. Balhoofdhoek en naloop staan op 26° en 92,4 mm, met een wielbasis van 1.280 mm. Rijklaar gewicht is 117 kg, 11 kg minder dan het vorige model.

De dubbele achterschokbreker biedt een vijftraps instelbare veervoorspanning. Vooraan werd een telescopische vork met 31 mm diamater gemonteerd. De stijlvolle 18 inch wielen uit gegoten aluminium voor- en achteraan verhogen de stabiliteit en rijkwaliteit op ruwe stadswegen. De bandenmaat is 80/100 vooraan en 90/90 achteraan. Een remschijf vooraan van 240 mm wordt bediend door een dubbele zuigerklauw, en achteraan komt stopkracht van de 130 mm trommelrem. Het gecombineerde remsysteem houdt in dat de activering van de achterrem ook enige remkracht op de voorkant uitoefent.

De 2021 CB125F toont een agressieve stijl, met hints naar grotere motoren uit de CB-familie. De brede benzinetank met zilverkleurige zijkanten doet in het bijzonder denken aan de CB-R Neo Sports Café-familie. De hoekige voorkuip en zwartkleurige windscherm – geïnspireerd door de CB500F – zorgt voor enige windbescherming en geeft een scherpere houding aan het geheel. Het nieuwe digitale dashboard toont de nodige informatie, zoals een versnellingsindicator, het huidige en gemiddelde benzineverbruik, rijbereik en ECO-indicator voor rijden op de meest efficiënte manier. De LED-koplamp is ook nieuw. De start-stopknop is geïntegreerd als schakelaar net als de grootlicht/passing-bediening.

Het motorblok, de uitlaatpijp, onderste vorkpoten en wielen zijn zwart, wat de sterke lijnen en de krachtige lak extra benadrukt. Ook de demper werd zwartgemaakt en aangevuld met een chrome hitteschild. Heldere rode details zijn terug te vinden op de vering, bougiedop en het HONDA-opschrift op de linkse motorblokcover. Andere kwalitatieve afwerking benadrukt het design-aspect van de hele machine, zoals de 3D Honda-vleugels op de zilverkleurige zijkanten en de vorm van de spiegels en richtingaanwijzers.

De rijpositie van de CB125F is rechtop en ontspannen waarbij de voetsteunen iets naar voren gezet zijn. Daarbij werd rekening gehouden met het doel van de CB125F als woon-werkvervoer voor elke dag of als eerste motorfiets. Het brede ronde stuur geeft optimale controle, biedt het nodige vertrouwen en zorgt voor een goede zichtbaarheid. De zadelhoogte is 15 mm hoger, 790 mm, en twee volwassenen kunnen comfortable reizen. Het handvat voor de passagier behoort tot de standaarduitrusting, net als de middenbok.

Technische gegevens 2021 Honda CB125F 

MOTOR  
Motorype Luchtgekoelde viertakt SOHC mono
Cilinderinhoud (cm3) 124 cc
Kleppen per cilinder 2
Boring & Slag 50 mm x 63,1 mm
Compressieverhouding 10.0:1
Max. vermogen 8 kW @ 7.500rpm
Max. koppel 10,9 Nm @ 6.000rpm
Oliecapaciteit 1 L
   
BENZINESYSTEEM  
Brandstofsysteem PGM-FI
Benzinetankinhoud 11 L
Benzineverbruik (WMTC) 66,7 km/liter
CO2 Emissie WMTC 34g/km
   
ELEKTRISCH SYSTEEM  
Accucapacitiet 12 V 5 AH
   
AANDRIJVING  
Koppeling Natte meerplaatskoppeling
Aantal versnellingen 5 versnellingen
Eindoverbrenging Ketting
FRAME  
Type Stalen buizenframe
   
CHASSIS  
Dimensies (L´B´H) 2.015 mm x 750 mm x 1.100 mm
Wielbasis 1.280 mm
Balhoofdhoek 26 graden
Naloop 92,4 mm
Zadelhoogte 790 mm
Grondspeling 160 mm
Rijklaar gewicht 117 kg
   
OPHANGING  
Wielophanging voor 31 mm telescoopvork 
Wielophanging achter Dubbele schokbreker, vijftraps instelbaar
   
WIELEN  
Velgen voor 18 inch vijfspaaks aluminium
Velgen achter 18 inch vijfspaaks aluminium
Banden voor 80/100–18M/C
Banden achter 90/90–18M/C
   
REMMEN  
ABS System Type CBS
Type Front 240 mm enkele schijf met tweezuigerklauw
Type Rear 130 mm trommelrem
   
INSTRUMENTEN & ELECTRICS  
Instrumenten Snelheidsmeter, kilometerteller, benzinemeter, toerenteller, versnellingsindicator
Koplamp LED

Share

  • chief
  • ftr

Laatste Nieuws

Motornieuws

Benzineprijs voor meeste motorrijders al boven 2 euro per liter
Benzineprijs voor meeste motorrijders al boven 2 euro per liter
De meeste Nederlandse motorrijders tanken premiumbenzine, waarvoor sinds kort de prijs in veel gevallen op of boven de 2 euro per liter ligt. ...
Gemeente Valkenswaard komt met nieuw bestemmingsplan Eurocircuit
Gemeente Valkenswaard komt met nieuw bestemmingsplan Eurocircuit
De gemeente Valkenswaard werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het Eurocircuit. Na de uitspraak van de rechtbank dat de provincie Brabant geen n...
Combinatietest: Sunlight T68 camper met Kawasaki Z400 in de garage
Combinatietest: Sunlight T68 camper met Kawasaki Z400 in de garage
Door de redactie van Testmotor is de combinatie van een Sunlight T68 Adventure Edition met een Kawasaki Z400 in de 'garage' getest, wat nog een ing...
Indonesië: vanaf 2050 alleen maar elektrische motorfietsen
Indonesië: vanaf 2050 alleen maar elektrische motorfietsen
In de huidige hype rondom het afschaffen van fossiele brandstoffen, zet Indonesië, qua bevolking het op drie na grootste land ter wereld, ook in op...
Testmotor: test 2021 Royal Enfield Meteor 350
Testmotor: test 2021 Royal Enfield Meteor 350
Door de redactie van Testmotor is de nieuwe 2021 Royal Enfield Meteor 350 tijdens de persintroductie in Rotterdam getest. Hieronder vindt u een sam...

Motorsport

MotoGP: Marquez nog steeds King of the Ring
MotoGP: Marquez nog steeds King of the Ring
Op de Sachsenring werd de GP van Duitsland verreden. De temperatuur was hoog met veel bewolking en een kans op regen. Espagaro start het best van a...
Vanessa Guerra nieuwe presentatrice MotoGP Eurosport Nederland
Vanessa Guerra nieuwe presentatrice MotoGP Eurosport Nederland
Nadat dit seizoen achtereenvolgens Orla Chennaoui en Matt Roberts als MotoGP-presentator voor Eurosport Nederland werkten, zal in de komende twee M...
2021 MotoGP Dutch TT-Circuit Assen: tijdschema live televisie en online
2021 MotoGP Dutch TT-Circuit Assen: tijdschema live televisie en online
De TT Assen is al jarenlang het grootste eendaagse sportevenement van Nederland. Het motorspektakel beleeft op zondag 27 juni 2021 alweer zijn 90st...
Organisatie Isle of Man TT onthult plannen 2022 en 2023
Organisatie Isle of Man TT onthult plannen 2022 en 2023
Op de avond waarop dit jaar eigenlijk de Senior TT race verreden zou worden kwam de organisatie van de Isle of Man TT met belangrijk nieuws voor de...
Ziggo Sport aast op MotoGP uitzendrechten als vervanging Formule 1
Ziggo Sport aast op MotoGP uitzendrechten als vervanging Formule 1
Ziggo Sport wil de uitzendrechten van de MotoGP voor Nederland verkrijgen, om zo het verlies van de uitzendrechten van de Formule 1 op te vangen. D...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Leveringsproblemen nieuwe motorbanden groeien
Leveringsproblemen nieuwe motorbanden groeien
Het wordt steeds lastiger om aan nieuwe banden te komen, zo laten de leden van brancheorganisatie VACO in de laatste coronamonitor van de organisat...
Verkoop tweedehands motoren zakt in mei 2021 terug
Verkoop tweedehands motoren zakt in mei 2021 terug
In de maand mei van 2021 wisselden er 20.322 tweedehands motoren van eigenaar, dat is maar liefst 18,4 % minder dan dezelfde maand in 2020. To...
Belgische motormarkt groeit 9% in mei 2021
Belgische motormarkt groeit 9% in mei 2021
De motorfietsmarkt in België kent evenals in Nederland een stijging in het aantal motorfietsen afgelopen maand. In mei 2021 zijn er 9% meer motorfi...
Paaschburg & Wunderlich overgenomen door Bihr
Paaschburg & Wunderlich overgenomen door Bihr
Bihr en de aandeelhouders van Paaschburg & Wunderlich kondigen vandaag aan dat Bihr 100% van Paaschburg & Wunderlich GmbH (hierna P&W) ...
Uitlaatfabrikanten Remus en Kesstech gaan nauw samenwerken
Uitlaatfabrikanten Remus en Kesstech gaan nauw samenwerken
Uitlaatfabrikanten Remus en Kesstech gaan samenwerken in de verkoop en ontwikkeling van uitlaten voor motorfietsen. Remus komt uit Oostenrijk en is...

Motorvacatures

MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
Ter versterking van ons team zijn we per direct op zoek naar een 1e motorfietstechnicus met enige jaren aantoonbare werkervaring. We verwachten van...
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
Heb jij een passie voor een mooie en goed georganiseerde showroom en dat bij een van de meest succesvolle motorkleding specialisten van Nederland? ...
MotorVacature: marketing stagiair KTM
MotorVacature: marketing stagiair KTM
Gedreven door de passie van meer dan 4000 medewerkers is KTM de grootste Europese motorfietsfabrikant met een omzet van meer dan € 1,5 miljard. We ...
MotorVacature: Commercieel Binnendienst Medewerker Hoco Parts
MotorVacature: Commercieel Binnendienst Medewerker Hoco Parts
Hoco Parts te Barneveld is dé B2B kwaliteitsgroothandel in premium aftermarket motoronderdelen en accessoires en sinds jaar en dag leverancier voor...
MotorVacature: Monteur Hannamax Motorsport
MotorVacature: Monteur Hannamax Motorsport
Hannamax Motorsport zoekt versterking!  Ben jij die technische enthousiasteling die onderdeel wil zijn van een jong dynamisch team, lees dan v...

Persberichten

EV-Ning-Ride: toertocht voor elektrische motorfietsen
EV-Ning-Ride: toertocht voor elektrische motorfietsen
Op maandagavond 21 juni 2021 organiseert MotoShare samen met Zero Motorcycles en Energica de eerste EV-Ning-Ride, een toertocht voor elektrische mo...
2021 Suzuki GSX-S950: A2-versie van GSX-S1000
2021 Suzuki GSX-S950: A2-versie van GSX-S1000
Suzuki introduceert vandaag de nieuwe GSX-S950. Met dezelfde styling en rijwielgedeelte van de GSX-S1000, nu ook geschikt voor jongere motorrijders...
Registratie tellerstanden vanaf 1 juli ook bij motoren
Registratie tellerstanden vanaf 1 juli ook bij motoren
Vanaf 1 juli 2021 moeten erkende garagebedrijven de kilometerstand van motorfietsen registreren. Met de verplichte registratie krijgt de koper betr...
Bikers Classics 2021 toch nog afgelast
Bikers Classics 2021 toch nog afgelast
We hadden het al kunnen weten. Hoewel het aantal toegelaten personen voor buitenevenementen steeds groter wordt, is het organiseren van een groot f...
Nieuw: 2021 CFMoto 700CL-X met pre-order korting
Nieuw: 2021 CFMoto 700CL-X met pre-order korting
Eindelijk is de langverwachte CFMoto 700CL-X Heritage er. De 700CL-X staat met zijn frisse kijk op de klassieke stijl voor een nieuw hoofdstuk in d...

Plaats Reactie


{rsform 3}