Internationale Grasbaanraces tijdens AMBC jubileumfeest

De Grasbaan Commissie van de Auto- Motor- en Bromfiets Club Staphorst is er in geslaagd om de toprijders van de Europese Grasbaan elite vast te leggen voor de wedstrijden van vrijdag 19 Augustus op Evenemententerrein De Tippe in Staphorst. De AMBC viert dit jaar haar 50-jarig jubileum in een Feest driedaagse en de Internationale Grasbaanrace is de grote publiekstrekker van deze festiviteiten. Het festijn wordt geopend op donderdag 18 augustus emt een oldtimer evenement en op zaterdag 20 augustus staat er dan een 2- uurs cross op het programma. 

Nog steeds kijken de AMBC ’ers met veel trots terug op de Europese Finale die zij vorig jaar mochten organiseren. Die Finale dat was het eerste cadeau wat de club het 50-jarig bestaan heeft gekregen, zo was de algemene gedachte. Een zonovergoten dag met veel publiek en topwedstrijden stonden garant voor het mooiste evenement uit de rijke clubhistorie. En dan stond er ook nog eens een Nederlander op de hoogste trede van het podium, Jannick de Jong is nog steeds de huidige Europees Kampioen en komt ook in 2016 weer naar Staphorst. De Grasbaan Commissie van de AMBC kreeg lovende recensies van de Internationale bond en de finalisten. Dit was een perfect georganiseerde wedstrijd. De Europese Finale 2016 wordt 11 september verreden in het Engelse Swingfield en de halve finales die zorgdragen voor plaatsing voor die finale zijn reeds verreden. Het is dus bekend welke rijders mogen aantreden in de wedstrijd waar de titel weer op het spel staat. Nederland heeft hele goede zaken gedaan, vorig jaar stonden in Staphorst slechts 2 Nederlanders aan de start maar in Swingfield zijn 5 rijders en 1 reserve gekwalificeerd.

Goed ingekocht
De Staphorster organisatie is al enkele maanden aan het winkelen en zij hebben de zaken vooraf goed ingeschat als het om de kwaliteiten van de rijders gaat. In Staphorst staan 14 coureurs aan de start van de Internationale Special klasse. Deze rijders worden vooraf door de club gecontracteerd. Tien van de rijders die in Staphorst aan het startlint verschijnen zijn al geplaatst voor de Europese Finale van Swingfield. Met recht kan gezegd worden dat Staphorst de Pre-Finale aan het publiek presenteert op haar Jubileumfeest. Het complete podium van 2015 komt weer terug naar De Tippe, Jannick de Jong als de huidig kampioen met de spectaculair rijdende James Shanes uit Engeland die in 2015 tweede was en natuurlijk onze goede vriend en trouwe Duitse gast Stephan Katt. Met name het jonge talent James Shanes is heel blij met zijn uitnodiging om weer in Staphorst aan de start te kunnen staan. In het telefonisch contact met de club ging het meteen weer over zijn spectaculaire (debuut) optreden vorig jaar in de Finale. Toen hij zich vorig jaar vrijdagavond vooraf melde op de Staphorster piste op evenemententerrein De Tippe was hij bloed nerveus en gaf hij aan; “Ik hoop maar één ding en dat is dat ik niet de allerlaatste wordt.” Nu een jaar later werd daar smakelijk om gelachen tijdens het telefonisch contact. Bij je debuut in de finale tweede worden, dat was een droom. Zijn ouders waren ook zo blij dat ze nu ook weer naar Staphorst komen. Mocht je in de gelegenheid zijn, kijk dan even bij hun bus en motoren! Een echt Engels race- gezin. Tja, en dan de Duitse kampioen Stephan Katt wat moet daar nog over vertelt worden. Katt is een publieksman en een echte gentleman, als hij het terrein opkomt moet hij vaste prik altijd eerst een handje schudden bij de organisatie en dan is het direct lachen geblazen omdat hij altijd een geintje of een grap heeft. Ook voor het publiek heeft hij altijd een grap of grol over. Deze mannen maken deze sport zo populair en spectaculair.

Omdat de Nederlanders dit jaar super presteren in de Internationale wedstrijden zijn er veel landgenoten in Staphorst aanwezig. De altijd scherp en fanatiek rijdende Dirk Fabriek wist zelfs zijn halve finale te winnen en Henry van der Steen behaalde een 3e plaats. Ook de nationale jonge garde klopt aan de deur bij de toppers. Wat te denken van de prestaties van onze regio rijder, de pas 16 jarige Dave Meijerink uit Schuinesloot. Hij staat er echt aan te komen samen met twee andere rijders uit dezelfde lichting, Romano Hummel en Mark Helmhout. Hummel wist in Balkbrug zelfs de seizoens-opening te winnen. De baansport in Nederland zit wat dat betreft wel in de lift.
Bijgaand de op het moment van schrijven gecontracteerde namen van de Internationale rijders met daarbij aangegeven wie geplaatst zijn voor de Europese finale in het Engelse Swingfield. De lijst wordt nog aangevuld.

Dirk Fabriek Nederland Finale
Jannick de Jong Nederland Finale
Andrew Appleton Groot Brittannië Finale
Sjoerd Rozenberg Nederland
Mark Helmhout Nederland Finale
Dave Meijerink Nederland
James Shanes Groot Brittannië Finale
Gabriel Dubernard Frankrijk Finale
Henry van der Steen Nederland Finale
Enrico Janoschka Duitsland
Romano Hummel Nederland Finale
Stephan Katt Duitsland Finale
Christian Hulshorst Duitsland Finale
Lars Zandvliet Nederland Reserve

Bijprogramma met Follow-up, ST1 en ST2 en regioklasse
In het bijprogramma heeft de AMBC dit jaar ook weer een spectaculair programma kunnen samenstellen. De welbekende grasbaan- crossklassen ST1 en ST2 rijden hun races voor het Nationaal kampioenschap. In de ST1 categorie zal de aandacht van het AMBC publiek uitgaan naar hun clublid Erwin Mulder uit Koekange. Erwin staat in de sub-top van het tussenklassement op een 7e positie. De lijst wordt vooralsnog aangevoerd door Wybe Valkema uit Joure.
De ST2 klasse heeft in Berry de Vos uit Oldeberkoop een trotse koploper terwijl hier een dame uit de regio aan de start staat, namelijk Harriet Zwiers uit Koekange. Ook zij zal op veel bijval kunnen rekenen. Maar de meeste aandacht zal hier toch uitgaan naar de rijder uit Rouveen Gert Poolman. Gert vinden we op het moment van schrijven net binnen de top tien op een gedeelte negende plaats in de tussenstand maar heeft nog alle kansen te stijgen. De achterstand op de nummer vier van het kampioenschap is namelijk slechts twintig punten.

De follow-up klasse is de kweekvijver van het grasbaanveld. Hierin rijden de zeg maar de jonge talenten uit de grasbaanwereld. Ook hier is de strijd aan kop zeer spannend met voorlopig Lorenzo Punter uit Wolvega aan kop maar hij wordt op slechts enkele puntjes gevolgd door Opendenaar Lazar de Vries terwijl de man uit Klazienaveen, Maurice Vijken ook op het vinketouw zit.

AMBC clubklasse
Net als in 2014 heeft de AMBC weer gelegenheid en ruimte in het wedstrijdprogramma voor de eigen clubrijders. In deze zgn. regioklasse komen puur de plaatselijke en regionale coureurs aan de start, veelal niet eens echte grasbaan renners maar vaak wel degelijk snel op de ovale piste. Een natuurlijk prachtig voor publiek en sponsors om hun plaatselijke coureurs te kunnen aanmoedigen.
De grasbaanraces beginnen vrijdag 19 augustus om 17.00 uur.

Toerrijders en oldtimers openen driedaags festijn in Staphorst
Zoals al gemeld heeft de AMBC drie dagen gepland op het terrein De Tippe. Men probeert dit jubileumjaar vele takken van motorsport te eren in wat voor vorm dan ook. Maar ook de auto en bromfiets komt zeker aan bod. De A in de clubnaam staat immers voor Auto terwijl de B bedoeld is voor de.. juist Bromfiets! Op donderdagavond 18 augustus trapt de toerafdeling van de club het weekend dan ook af met een rit voor oldtimer motoren, bromfietsen en auto’s. Maar ook de hedendaagse motorfietsen zijn van harte welkom. Het terrein is open om 18.00 uur en om 18.45 gaan eerst de hedendaagse motorfietsen van start voor een mooie rit door het Staphorster buitengebied gevolgd door de oldtimer motors, brommers en auto’s om 19.00 uur. Na afloop van de rit komt men weer terug op De Tippe alwaar alle deelnemers worden opgesteld voor een defilé van prachtige historie op motor- en autogebied. De deelname aan deze toertocht is gratis en er hoeft niet ingeschreven te worden. Gewoon op donderdag 18 augustus om 18.00 uur verzamelen op evenemententerrein De Tippe in Staphorst.

Crosscountry nieuwe discipline in Staphorst
Op de sluitingsdag van dit jubileumweekend zaterdag 20 augustus probeert de AMBC iets nieuws. Men heeft al vele disciplines van de motorsport georganiseerd maar een twee- uurs teamcross is zelfs voor de Staphorsters iets nieuws. Het parcours is gelegen op De Tippe, men gebruikt de grasbaan baan waar de rijders over allerlei speciaal aangelegde hindernissen moeten sturen en waar een heuse pits-straat wordt aangelegd waar de rijders moeten wisselen en tanken. Ook de gelegenheids- crossbaan die op hetzelfde terrein is aangelegd en waar de AMBC dit jaar enige speciale eendaagse crosswedstrijden houdt zit in de route. De totale afstand van een ronde is ongeveer 5 kilometer en deze route moet men twee uur lang afleggen. Dit mag in teamverband van twee rijders maar mag ook solo. De inschrijving voor dit spektakel is al geopend en er zijn daadwerkelijk rijders die hopen deze uitputtingsslag alleen te volbrengen. Groot respect op voorhand natuurlijk voor deze bikkels. Teams en/ of solo rijders die deze uitdaging durven aangaan kunnen zich via de club website nog inschrijven. Dit kan ook op de dag zelf overigens nog. Om 13.30 is er een verkenningsronde en daarna worden alle matadoren opgesteld voor de race die van 14.00 tot 16.00 uur duurt.

Muzikale omlijsting en verloting
Het hele weekend, van donderdagmorgen tot zaterdagavond, is er ook op muzikaal gebied volop te genieten. De piratenteams “Bonte Kiele” en “Geweld uut Salland” draaien continu muziek in de feesttent op het terrein, ondersteund door de Banjo drive- in show. Op vrijdagavond na de grasbaanraces is er een DJ in de tent en op zaterdag na de twee- uurs cross sluit de feestband “Dolly en zien Tarrels” een enerverend sportweekend af. Tijdens alle dagen is er tevens een lotenverkoop waarbij prachtige prijzen te winnen zijn, beschikbaar gesteld door sponsoren van de AMBC.

2016 Grasbaanraces AMBC jubileumfeest


Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form