Real Road Racing op 2 en 3 mei in Hengelo Gld

Gevarieerd programma
Ook dit jaar schotelt de HAMOVE u - de zeer gewaardeerde toeschouwers - tijdens de wegraces van dit weekend weer een zeer attractief en afwisselend racemenu voor. Vormden in een ver verleden de internationale klassen de hoofdmoot van het programma, toen die klassen minder interessant werden werd hun plaats overgenomen door de klassen die strijden om punten voor het ONK, het Open Nederlands Kampioenschap. Het ONK heeft wel eens betere tijden gekend dan momenteel. Door de introductie van nieuwe internationale klassen kan nog steeds een heel mooi programma worden geboden.
De Nederlandse motorbond KNMV heeft dit jaar samenwerking gezocht met de collega's van de Belgische BMB. Dat heeft geresulteerd in een gezamenlijk kampioenschap onder de naam BeNeCup, hierin rijden de klassen Superbike, Supersport en zijspannen.
De races van dit weekend zijn de tweede meetellend voor deze kampioenschappen. De eerste wedstrijd was drie weken geleden op het circuit van Croix in het noorden van Frankrijk.
Van een 'mager programma' kan dit weekend zeker niet worden gesproken. Naast de drie reeds genoemde klassen is er ook nog startgelegenheid voor het IRRC, de mede door de HAMOVE in het leven geroepen serie wedstrijden op stratencircuits. In IRRC-verband komen de Superbikes en de Supersport aan de start. Verder gaan de classics van start onverdeeld in de NK Classics & GP Classics. Nieuw is de samengestelde klasse voor Supertwins, Monobikes en Supermono. En altijd welkome en graag geziene gasten zijn de rijders van de 50cc Classic European Cup.
Kortom, een zeer attractief programma, dat garant staat voor boeiende races op zeer uiteenlopende motoren.
Omdat bij de HAMOVE de rijders altijd op de eerste plaats komen, mogen alle klassen twee wedstrijden rijden. Om het wedstrijdprogramma op zondag niet te overladen rijden de Classics en de 50cc Classic European Cup hun eerste wedstrijd op zaterdagmiddag, na afloop van de trainingen.

International Road Racing Championship
Als vervanging voor de vroegere internationale klassen (waarin destijds tal van GP-rijders van start gingen, maar door de toename van het aantal GP's en raceklassen die steeds minder aansloten bij de nationale raceklassen, nam de animo af) kwam de HAMOVE in samenwerking met twee buitenlandse organisatoren met het initiatief van de 3 Landen Cup, met wedstrijden in Nederland, België en Duitsland. Langzamerhand kwamen er ook coureurs uit andere landen bij, maar ook organisatoren uit andere landen wilden zich graag aansluiten bij de 3 Landen Cup. Dat maakte een naamswijziging wenselijk en zo ontstond het International Road Racing Championship, een serie wedstrijden op uitsluitend stratencircuits.
Ook dit jaar bestaat deze serie uit zes wedstrijden. Na de ouverture in Hengelo blijft het IRRC in Nederland om op 25 mei (Pinkstermaandag) op circuit Paalgraven in het Brabantse Oss de tweede wedstrijd te rijden. Daarna volgen twee races in België, één in Tsjechië en één in Duitsland.
Voor de SBK (Superbike) hebben zich vier Nederlanders aangemeld: Johan Fredriks, Rob van Eijs, Jochem van den Hoek en de weer van zijn zware blessure van bijna twee jaar geleden herstelde Branko Sdranov. Hun concurrenten komen uit België, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk en Griekenland.
In de klasse SSP (Supersport) komt het merendeel van de deelnemers uit het buitenland. De belangstelling vanuit eigen land is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: van twee naar vier deelnemers. Dat zijn Casper Voogt, Dennis Hoffer, Joey den Besten en Sjak van Dijk. Zij mogen het opnemen tegen rijders uit Oostenrijk, Duitsland, Zweden, België, Italië, Finland, Tsjechië en Frankrijk.
Omdat het de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is, is het op voorhand moeilijk een beeld van de krachtsverhoudingen te schetsen. In de Supersport mag vuurwerk worden verwacht van Joey den Besten, want hij is de regerende kampioen in deze klasse. Bij de Superbikes is Didier Grams de uitgesproken favoriet. De Duitser won vorig seizoen zes van de elf wedstrijden en eindigde nooit lager dan de derde plaats. Op gepaste afstand werden Johan Fredriks en Frank Bakker tweede en derde.

BeNeCup Superbikes
Tijdens de eerste BeNeCup-wedstrijd in het Franse Croix werden twee wedstrijden verreden. De Belgische veteraan Sébastien Le Grelle (hij reed ooit Grands Prix) werd eerste en tweede en deed het daarmee net iets beter dan zijn landgenoot Vincent Lonbois, die derde en eerste werd. Beste Nederlander werd Koen Zeelen (tweede en vierde). Zeelen won de ONK-race in Assen, daarmee aantonend dat hij momenteel de sterkste Nederlander is. Zowel in Croix als in Assen eindigde Peter Schalken achter Zeelen als tweede Nederlander. Schalken is van mening dat hij nog harder moet kunnen en wil dat in Hengelo aantonen. Zeelen en de Belgen zijn dus gewaarschuwd.
Op de Varsselring komt een vol veld aan de start, want op de deelnemerslijst prijken dertig namen. Enkele van de deelnemers rijden ook nog in het IRRC, zodat zij maar liefst vier wedstrijden kunnen rijden.

BeNeCup Supersport
Een wedstrijd winnen levert de meeste punten op, maar het verlies van punten bij een keer uitvallen doet dat voordeel voor een groot deel weer teniet. Daarover kunnen Koen Meuffels en Chris Nobel meepraten. Beiden wonnen in Croix een wedstrijd, maar haalden in de andere race de finish niet. Ze staan nu op een gedeelde derde plaats achter de zeer verrassende koploper Tim van Ooijen, die in beide races als tweede over de finish kwam. De voorlopige tweede plaats is voor de Belg Sander Claessen, die tweemaal als derde eindigde.
IRRC-kampioen Joey den Besten rijdt ook in deze klasse mee, zodat ook hij vier keer aan de start komt. Voor Den Besten, uitkomend voor Performance Racing Achterhoek, zijn de races in Hengelo een thuiswedstrijd, want hij komt uit Halle. Ook Lesley ten Tusscher (Almelo) kan Hengelo beschouwen als een thuiswedstrijd.

BeNeCup Zijspannen
Ook de zijspannen kwamen in Croix twee keer aan de start. Omdat de tweede race voortijdig moest worden afgebroken, werd voor die wedstrijd de helft van het gebruikelijke aantal punten toegekend. Kees Kentrop en Jeffrey Verhagen kwamen in beide races als eerste over de finish en leiden dus met het maximale puntenaantal van 37,5. De tweede plaats is voor het Belgische duo Didier van Loo/Felix Charlot. En dan volgen er vier Nederlandse combinaties: Jarno Keppel/Freek Dirksen, Kees Endeveld/Jeroen Remmé, Wiggert Kranenburg/Gerard Daalhuizen en Marcel Ritzer/Jurgen Banda. Kees Endeveld mag de meest opvallende deelnemer worden genoemd, want hij was jarenlang de vaste passagier van rijder Bennie Streuer. Dit duo nam zelfs deel aan de wedstrijden voor het wereldkampioenschap.
Bennie Streuer rijdt nu met Geert Koerts. Voor het Drentse duo hebben de wedstrijden om het wereldkampioenschap prioriteit. Daarom konden ze in Croix niet aan de start verschijnen. Dit weekend is er geen WK-wedstrijd en daarom komen ze naar de Varsselring en vormen ze een zeer welkome aanvulling (en kwaliteitsimpuls!) van het deelnemersveld.

Classic 50cc Eurocup
De 50cc is de klasse die de Nederlandse wegrace in de jaren zestig en zeventig in internationaal verband op de kaart zette. Dat er optimaal werd gepresteerd blijkt wel uit de twee wereldtitels van Jan de Vries en de ene wereldtitel van Henk van Kessel. Een aantal Nederlandse en buitenlandse 50cc-rijders van vroeger heeft zich verenigd en treedt onder de naam Classic 50cc bij tal van wedstrijden aan. Ze strijden zelfs om een officieus Europees kampioenschap, de Classic 50cc Eurocup.
Begin april heeft deze klasse al de eerste wedstrijd gereden in Assen. Daar won Willem Heykoop; hij werd eerste en tweede. Verrassend was zijn zege niet, want hij is de kampioen van 2014. Heykoop was afgelopen jaar oppermachtig, want hij won acht van de tien wedstrijden en wist de Duitse kampioen van 2013 Thomas Müller ruim achter zich te houden.
Aalt Toersen verdeelt zijn aandacht tussen deze competitie en zijn poging het wereldsnelheidsrecord op zijn naam te schrijven. Hij probeert later dit jaar in zijn 'sigaar' een topsnelheid van 250 km/h te bereiken. De recordpoging zal in augustus plaatsvinden op de zoutvlakte van het Amerikaanse Bonneville.

Classics
In deze klasse komen over het algemeen niet echt rijders van naam aan de start, althans niet rijders die vroeger een naam hebben opgebouwd. Een uitzondering is Johan ten Napel. De namen van hun motoren kent iedere ouder wegraceliefhebber nog wel. Denk in dit verband maar eens aan de legendarische Britse Norton. Ga er overigens niet van uit dat de motoren oude afgeleefde beestjes zijn, het merendeel verkeert in een perfecte conditie. Er zijn zelfs nieuw gebouwde 'oude' motoren bij. Ga ze eens bekijken in het rennerskwartier. De berijder zal je graag iets uitleggen over zijn motor.

Supertwins, Monobikes en Supermono
Dit is een nieuwe klasse, die in Ierland is ontstaan. Na het verdwijnen van de tweetakten bestond er bij de Ieren behoefde aan een betaalbare raceklasse. Die is gevonden door de instelling van een nieuwe klasse, waarin wordt gereden met de 650cc-tweecilinders van Kawasaki en Suzuki, respectievelijk de ER650 en de SV650. In Nederland bestaat deze raceklasse nog niet, maar bij onze zuiderburen wel. Het - nu nog kleine - deelnemersveld bestaat naast Marcel Zuurbier en Olaf Romijn daarom nagenoeg uitsluitend uit Belgische rijders.

Voor de kleintjes
Net als altijd zorgt de HAMOVE ervoor dat ook de kleintjes, die misschien nog niet zo door de motoren zijn geboeid als hun ouders, zich prima kunnen vermaken. In het rennerskwartier (net achter de tribune) bevinden zich een draaimolen, een mini-crossbaan (waar onder goede en deskundige begeleiding kan worden gereden op een minimotor) en een springkussen. Voor geen van deze activiteiten hoeft te worden betaald!

HAMOVE Race Café
Niet meer weg te denken bij de jaarlijkse wegraces op de Varsselring. Het Race Café is het gehele weekend geopend en ingericht als een bruin café. Voor muziek, een glas bier, koffie of een broodje kun je hier het gehele weekend terecht.

Camping
Een heel weekend naar Hengelo komen? Dat kan! Naast het rennerskwartier is een camping ingericht voor bezoekers. Bezoekers met een tent betalen hiervoor geen extra kosten. Bezoekers met een caravan / camper betalen enkel tien euro voor de stroom.

Nevenactiviteiten
HAMOVE wil de bezoekers die een heel weekend komen wat extra's bieden. Zo is er de mogelijkheid om op zaterdag en zondag een toertocht te rijden. Dit is een gratis service voor de bezoekers die op de camping naast het rennerskwartier staan.
Ook is er de mogelijkheid om met een paramotor mee te vliegen boven het circuit.

Entreeprijzen
Ook dit jaar zorgt de HAMOVE weer voor heel redelijke entreeprijzen. Op zaterdag betaalt iedereen ouder dan 18 jaar tien euro (inclusief programmaboekje) en mag ieder jonger dan 18 gratis naar de trainingen kijken.
Op zondag is de entree voor 18 jaar en ouder 20 euro (inclusief programmaboekje), jonger dan 18 jaar betaalt vijf euro en onder de 12 jaar is er gratis entree.
Wie van plan is om zowel zaterdag als zondag naar de Varsselring te komen is voordeliger uit met een passe-partout. 18 jaar en ouder betaalt daarvoor 25 euro (inclusief programmaboekje). Op geen van de dagen wordt er een toeslag voor de tribunes gevraagd.

Tijdschema
Op zaterdag wordt er van 8.30 – 16.50 getraind. Na 17.00 uur volgen er twee wedstrijden .
Op zondag beginnen de wedstrijden om 9.00 uur en duren tot 17.40 uur. Bekijk het gehele programma op www.hamove.nl

Hengelo races

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

Terugroepactie Yamaha FJR1300A
Terugroepactie Yamaha FJR1300A
Yamaha Motor Nederland B.V. meldde op 20-11-2020 de Yamaha FJR1300A aan in het terugroepregister van de RDW. De mogelijkheid bestaat dat "onde...
Minister: verruim juridische bevoegdheden voor opsporing 'straatracers'
Minister: verruim juridische bevoegdheden voor opsporing 'straatracers'
Naar aanleiding van een onboardfilmpje op social media, waarin motorfietsen met hoge snelheden over de A16 rijden, blijkt nu dat Minister Grap...
2021 Ducati Monster live presentatie vanavond: Monster 950?
2021 Ducati Monster live presentatie vanavond: Monster 950?
Ducati presenteert vanavond de nieuwe Monster voor 2021, door Ducati zelf omschreven als "compact, essentieel en licht, ontworpen met één doel voor...
Alles over de nieuwe 2021 Honda CRF300L
Alles over de nieuwe 2021 Honda CRF300L
Verhoogde cilinderinhoud voor Honda's populaire gereedschap voor dubbel gebruik, plus hertekende luchtinlaat, inlaatnokkenschakeling en uitlaatsyst...
Testmotor: eerste test + videotest 2021 Ducati Multistrada V4
Testmotor: eerste test + videotest 2021 Ducati Multistrada V4
Door de redactie van Testmotor.nl is de nieuwe Ducati Multistrada V4 adventure-motorfiets getest tijdens de offficiële presslaunch in België. Hiero...

Motorsport

FIM lanceert FIM Quality Product (FQP) licensing programma
FIM lanceert FIM Quality Product (FQP) licensing programma
De internationale motorsportbond FIM introduceert vandaag het FIM Quality Product (FQP) label. FQP is een op marketing gericht licentieprogramma da...
Eurosportplayer wordt Discovery Plus met MotoGP, WorldSBK, EWC, MXGP...
Eurosportplayer wordt Discovery Plus met MotoGP, WorldSBK, EWC, MXGP...
Eurosportplayer, de online streamingdienst van Eurosport, zal komend jaar opgaan in discovery+ van moederbedrijf Discovery Inc. Voor bestaande abon...
Motorsportbond FIM breidt uit: International Foundation for Motorcycling (IFM)
Motorsportbond FIM breidt uit: International Foundation for Motorcycling (IFM)
 De wereldwijde motorsportbond FIM (Federation Internationale de Motocyclisme) heeft onlangs de International Foundation for Motorcycling (IFM...
Dakar 2021: Nederlandse deelnemers en titelfavorieten motorrrijders
Dakar 2021: Nederlandse deelnemers en titelfavorieten motorrrijders
Afgelopen week heeft de organisatie van de Dakar de route voor 2021 bekend gemaakt. De legendarische woestijnrally bestaat in 2021 uit twaalf etapp...
2021 Isle of Man TT wegraces nu al afgelast
2021 Isle of Man TT wegraces nu al afgelast
Na één overgeslagen TT wegens COVID-19, heeft het Department for Enterprise van het Isle of Man vandaag  aangekondigd dat de legendarische TT-...

Motorprijzen

AJP enduro prijslijst 2021
AJP enduro prijslijst 2021
AJP is een Portugals fabrikant van enduromotoren. Sinds 1987 ontwikkelt, produceert en verkoopt het bedrijf motoren, toegespitst op de recreatieve ...
Honda motoren prijslijst 2021
Honda motoren prijslijst 2021
In de 2021 prijslijst van Honda motorfietsen zijn een aantal nieuwe modellen en vernieuwde modellen opgenomen. Nieuw zijn de Forza 125, 350 en 750 ...
Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...

Motorbranche

Markt tweedehands motorfietsen 2020 blijft pieken
Markt tweedehands motorfietsen 2020 blijft pieken
In de maand november van 2020 wisselden er 12.029 motorfietsen van eigenaar, dat is 13,9% meer dan de 10.562 occasions die in dezelfde maand van 20...
Verkoopcijfers november 2020: spannende strijd Yamaha en BMW
Verkoopcijfers november 2020: spannende strijd Yamaha en BMW
Na een maand november waarin BMW weer een forse sprint inzette, is de strijd om het marktleiderschap voor 2020 spannender dan ooit: Yamaha staat op...
Motormarkt België: 3,4% groei in november 2020
Motormarkt België: 3,4% groei in november 2020
De Belgische motormarkt weet de groei van de afgelopen paar maanden vast te houden. In november zijn 3,4% meer motorfietsen verkochten dan over dez...
MotoPlus neemt klassieker-motorblad Het Motorrijwiel over
MotoPlus neemt klassieker-motorblad Het Motorrijwiel over
Vanaf 1 januari 2021 komt Het MotorRijwiel in andere handen: het team dat ook verantwoordelijk is voor de uitgave van MotoPlus, MotoPlus XL en Nopp...
Powersports Distribution Group (Hoco Parts UK) neemt Neo Distribution over
Powersports Distribution Group (Hoco Parts UK) neemt Neo Distribution over
Powersports Distribution Group (PDG) meldt dat het de aankoop van het volledige aandelenpakket van Neo Distribution in het Verenigd Koninkrijk heef...

Motorvacatures

MotorVacature: Commercieel binnendienst medewerker
MotorVacature: Commercieel binnendienst medewerker
Hoco Parts is gespecialiseerd in het importeren en distribueren van hoogwaardige producten voor de motorfiets after-market in Europa. Wij zijn een ...
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus
Bleeker Motoren is al 35 jaar de grootste aanbieder in Bovag occasions in Noord-Holland. Wij verkopen voornamelijk zeer recente motoren van BMW, Tr...
MotorVacature: Motorverkoper MotoPort Veldhoven
MotorVacature: Motorverkoper MotoPort Veldhoven
MotoPort Veldhoven is een grote Yamaha exclusief dealer in het zuiden van het land en verkoopt naast de nieuwe Yamaha’s ook gebruikte motoren van a...
MotorVacature: Verzekeringsadviseur Combi Motors Verzekeringen
MotorVacature: Verzekeringsadviseur Combi Motors Verzekeringen
Honderdduizend! Zoveel vragen komen er ieder jaar bij de afdeling Beheer van Combi Motors Verzekeringen BV via telefoon, e-mail en post binnen. De ...
MotorVacature: Harley-Davidson receptiewerkplaats medewerk(st)er
MotorVacature: Harley-Davidson receptiewerkplaats medewerk(st)er
Motor Saloon B.V. is officieel Harley-Davidson dealer en sinds 1969 gevestigd in Amersfoort, met in onze grote showroom altijd meer dan 100 nieuwe ...

Persberichten

Nieuw: Husqvarna 2021 FC 450 Rockstar Edition
Nieuw: Husqvarna 2021 FC 450 Rockstar Edition
Met een opvallende, gloednieuwe look en toonaangevende prestaties, is Husqvarna Motorcycles verheugd om de 2021 FC 450 Rockstar Edition te onthulle...
TLM Nijmegen nieuwe Triumph dealer
TLM Nijmegen nieuwe Triumph dealer
Triumph Benelux is verheugd om aan te kondigen dat per 1 januari 2021 een nieuwe Triumph dealer in Nijmegen zal starten. Na enkele maanden van voor...
KNMV lanceert plan voor behoud motocrosscircuits
KNMV lanceert plan voor behoud motocrosscircuits
De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) introduceert een masterplan om de toekomt van motocrossaccommodaties in Nederland veilig ...
Dossier: Alles over de 2021 Ducati Monster
Dossier: Alles over de 2021 Ducati Monster
Alle essentie van Ducati in een moderne motorfiets. Hier is de nieuwe Monster in de meest compacte, essentiële en lichtst mogelijke vorm. Een proje...
Nieuw: 2021 KTM 450 SX-F Factory Edition
Nieuw: 2021 KTM 450 SX-F Factory Edition
De nieuwe KTM 450 SX-F Factory Edition is ontwikkeld op basis van feedback die rechtstreeks afkomstig is van de topracers van Red Bull KTM Factory ...

Plaats Reactie


{rsform 3}