Alles over de 2021 Honda CB125F: verbruik 1 op 66

Alles over de 2021 Honda CB125F: verbruik 1 op 66

De CB125F, Honda’s razend populaire motorfiets voor beginners, kreeg een grondige opfrissing voor 2021. Het benzineverbruik daalde aanzienlijk dankzij het eSP-motorblok terwijl het vermogen op peil blijft. Het blok genereert weinig wrijving en is nu ook uitgerust met een ACG-starter. Ook het koetswerk werd opnieuw ontworpen en leunt qua stijl nog dichter aan bij de grotere CB-broertjes. Een LED-koplamp, een middenstandaard en digitaal dashboard met ECO-meter zijn standaard inbegrepen. In totaal is de motorfiets 11 kilogram lichter.

Een motorfiets van 125 cc voor beginners moet een veelzijdige machine zijn. Voor sommigen is het de zuinigste weg om van A naar B te geraken, zowel wat betreft aanschafprijs als onderhoudskosten. Die rijders zijn op zoek naar een duurzame, eenvoudige en economische oplossing: simpel, zorgeloos vervoer.

Maar voor veel nieuwe rijders biedt een 125 cc de start van hun eigen motorfietsavontuur. Hun eerste ‘echte’ motorfiets. Dus moet die motor al wat hierboven staat kunnen bieden, en daarbovenop ook dat beklemtonen waar motorrijden voor staat: de opwinding, de vrijheid en het plezier dat tweewielers bieden, elke dag opnieuw. Tegelijk moet de motor ook eenvoudig genoeg zijn voor een beginner zonder daarbij afbreuk toe doen aan kwaliteit en stijl zodat ze als echte, trotse motorbezitter voor de dag komen.

Elke producent streeft naar de meest ideale introductie om nieuwkomes kennis te laten maken met hun filosofie. De juiste eerste ervaring kan leiden tot een levenslange verbinding. Voor Honda vervult de CB125F al jaar en dag die functie. Een stevige, gebruiksvriendelijke instappersmotor die de ideale eerste partner is voor een lang motorrijdersleven.

In 2015 lanceerde Honda de CB125F als opvolger van de CBF125 waarbij de kernwaarden van robuuste eenvoud gebaseerd op kwaliteit en stijl behouden werden. In 2021 is de CB125F andermaal vernieuwd, met een complete opfrissing die hem nog gewilder en kostenefficiënter maakt. De nieuwe CB125F is een geweldige motorfiets om je simpelweg mee te verplaatsen. Maar even goed is het de machine waarmee je jouw leven een nieuwe wending geeft.

Modeloverzicht

De nieuwe CB125F is een kleine maar serieuze machine. Niet minder dan 19 patentaanvragen werden ingediend tijdens het ontwikkelingsproces. Een van de meest indrukwekkende prestaties is de daling in benzineverbruik. Dat is te danken aan het luchtgekoelde enhanced Smart Power (eSP) motorblok, vervaardigd in Honda’s Atessa-fabriek in Zuidoost Italië, waarbij geen enkel vermogensverlies optreedt.

De CB125F is ook 11 kg lichter, met een hertekend frame en een gemoderniseerde, “big-bike” geïnspireerde stijl met als finishing touches een LED-koplamp en gereviseerd digitaal dashboard. De 2021 CB125F zal beschikbaar zijn in volgende kleuropstelling: Splendor Red, Pearl Cool White en Black

Belangrijkste kenmerken

Motorblok
• Nieuwe enhanced Smart Power (eSP) motorblok biedt 27% gunstiger verbruik, zonder vermogensverlies
• Technologie die wrijving verminderd, zoals offset cilinders en naaldlagers voor de tuimelaars.
• Een ACG starter die elektriciteit opwekt, wat een belangrijke factor was voor het gewichtsverlies van het blok
• Versnellingsbak met 5 versnellingen en afgesloten eindaandrijving via ketting

Het nieuwe luchtgekoelde 124 cc SOHC monocilinder eSP-blok met twee kleppen is EURO5-compatibel en werd ontwikkeld om optimaal vermogen te leveren op de drukke stadswegen, met daarbovenop opvallende zuinigheid en optimale betrouwbaarheid.

Het piekvermogen van 8 kW wordt op 7.500 tpm geleverd, met optimaal koppel van 10,9 Nm op 6.000 toeren per minuut (vorige versie: 7,8 kw @ 7.750 tpm en 10,2 Nm @ 6.250 tpm). Boring x slag staat op 50 x 63,1 mm, met een compressieratio van 10.0:1. Vanuit stilstand accelereert de CB125F 200 meter in 12,4 seconden, maar belangrijker is de aanzienlijke stijging in efficiëntie: van 51 km/l naar 66,7 km/l (van 1,96 L/100 km naar 1,53 L/100 km), waardoor het potentiële bereik met de benzinetank van 11 liter klimt naar 800 km.

Honda ontwikkelde de eSP-blokken voortdurend dankzij het groeiende aanbod aan 125cc-scooters de afgelopen 5 jaar. Daarbij focust Honda op technolgie die de wrijving vermindert binnen elk facet van het blok. Het eSP-blok van CB125F profiteert zo van acht jaar opgetelde kennis.

Dat vertaalt zich vooral in een aanzienlijk gewichtsverlies. Het nieuwe eSP-blok is 7 kg lichter dan zijn voorganger. De offset cilinder vermindert de wrijving terwijl de zuiger zelf via een oliesproeier onderaan gekoeld wordt, wat opnieuw de wrijving vermindert. Klepspeling wordt bediend via met naaldlagers uitgeruste tuimelaars

Ook een wisselstroomgenerator (ACG) maakt deel uit van de eSP-formule. De generator wekt elektriciteit op en fungeert tegelijk als startmotor, waardoor gewicht afneemt en de opstelling vereenvoudigt. Een systeem dat de krukas naar een optimale start positie brengt en een decompressiemechanisme dat de krukasweerstand instelt ten opzichte van de compressie, zorgen ervoor dat de energie die nodig is om de motor te starten, afneemt. De ACG-starter is erg stil in gebruik. De versnellingsbak heeft 5 versnellingen en eindaandrijving gebeurd via ketting.

Chassis, Styling & Uitrusting
• Het nieuwe buizenframe spaart 1,7 kg gewicht uit; de dubbele achterschokbreker is instelbaar
• Strak design dat doet denken aan een grote motor met daarbovenop extra CB-DNA
• Voorkuip met LED-koplamp en digitaal dashboard
• Rijklaar gewicht van 117 kg, 8,6% lichter dan het vorige model

Het nieuwe buizenframe is opgetrokken uit hogedrukstaal en is 1,7 kg lichter. Het frame ondersteunt het blok vanuit een stevige centrale ruggengraat en de geometrie levert de best mogelijke balans tussen rijcomfort en stabiliteit in een rechte lijn, met focus op lichte stuurinput en een sportief gevoel in de bochten. Balhoofdhoek en naloop staan op 26° en 92,4 mm, met een wielbasis van 1.280 mm. Rijklaar gewicht is 117 kg, 11 kg minder dan het vorige model.

De dubbele achterschokbreker biedt een vijftraps instelbare veervoorspanning. Vooraan werd een telescopische vork met 31 mm diamater gemonteerd. De stijlvolle 18 inch wielen uit gegoten aluminium voor- en achteraan verhogen de stabiliteit en rijkwaliteit op ruwe stadswegen. De bandenmaat is 80/100 vooraan en 90/90 achteraan. Een remschijf vooraan van 240 mm wordt bediend door een dubbele zuigerklauw, en achteraan komt stopkracht van de 130 mm trommelrem. Het gecombineerde remsysteem houdt in dat de activering van de achterrem ook enige remkracht op de voorkant uitoefent.

De 2021 CB125F toont een agressieve stijl, met hints naar grotere motoren uit de CB-familie. De brede benzinetank met zilverkleurige zijkanten doet in het bijzonder denken aan de CB-R Neo Sports Café-familie. De hoekige voorkuip en zwartkleurige windscherm – geïnspireerd door de CB500F – zorgt voor enige windbescherming en geeft een scherpere houding aan het geheel. Het nieuwe digitale dashboard toont de nodige informatie, zoals een versnellingsindicator, het huidige en gemiddelde benzineverbruik, rijbereik en ECO-indicator voor rijden op de meest efficiënte manier. De LED-koplamp is ook nieuw. De start-stopknop is geïntegreerd als schakelaar net als de grootlicht/passing-bediening.

Het motorblok, de uitlaatpijp, onderste vorkpoten en wielen zijn zwart, wat de sterke lijnen en de krachtige lak extra benadrukt. Ook de demper werd zwartgemaakt en aangevuld met een chrome hitteschild. Heldere rode details zijn terug te vinden op de vering, bougiedop en het HONDA-opschrift op de linkse motorblokcover. Andere kwalitatieve afwerking benadrukt het design-aspect van de hele machine, zoals de 3D Honda-vleugels op de zilverkleurige zijkanten en de vorm van de spiegels en richtingaanwijzers.

De rijpositie van de CB125F is rechtop en ontspannen waarbij de voetsteunen iets naar voren gezet zijn. Daarbij werd rekening gehouden met het doel van de CB125F als woon-werkvervoer voor elke dag of als eerste motorfiets. Het brede ronde stuur geeft optimale controle, biedt het nodige vertrouwen en zorgt voor een goede zichtbaarheid. De zadelhoogte is 15 mm hoger, 790 mm, en twee volwassenen kunnen comfortable reizen. Het handvat voor de passagier behoort tot de standaarduitrusting, net als de middenbok.

Technische gegevens 2021 Honda CB125F 

MOTOR  
Motorype Luchtgekoelde viertakt SOHC mono
Cilinderinhoud (cm3) 124 cc
Kleppen per cilinder 2
Boring & Slag 50 mm x 63,1 mm
Compressieverhouding 10.0:1
Max. vermogen 8 kW @ 7.500rpm
Max. koppel 10,9 Nm @ 6.000rpm
Oliecapaciteit 1 L
   
BENZINESYSTEEM  
Brandstofsysteem PGM-FI
Benzinetankinhoud 11 L
Benzineverbruik (WMTC) 66,7 km/liter
CO2 Emissie WMTC 34g/km
   
ELEKTRISCH SYSTEEM  
Accucapacitiet 12 V 5 AH
   
AANDRIJVING  
Koppeling Natte meerplaatskoppeling
Aantal versnellingen 5 versnellingen
Eindoverbrenging Ketting
FRAME  
Type Stalen buizenframe
   
CHASSIS  
Dimensies (L´B´H) 2.015 mm x 750 mm x 1.100 mm
Wielbasis 1.280 mm
Balhoofdhoek 26 graden
Naloop 92,4 mm
Zadelhoogte 790 mm
Grondspeling 160 mm
Rijklaar gewicht 117 kg
   
OPHANGING  
Wielophanging voor 31 mm telescoopvork 
Wielophanging achter Dubbele schokbreker, vijftraps instelbaar
   
WIELEN  
Velgen voor 18 inch vijfspaaks aluminium
Velgen achter 18 inch vijfspaaks aluminium
Banden voor 80/100–18M/C
Banden achter 90/90–18M/C
   
REMMEN  
ABS System Type CBS
Type Front 240 mm enkele schijf met tweezuigerklauw
Type Rear 130 mm trommelrem
   
INSTRUMENTEN & ELECTRICS  
Instrumenten Snelheidsmeter, kilometerteller, benzinemeter, toerenteller, versnellingsindicator
Koplamp LED

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Op haar Youtubekanaal heeft Honda Motorcycles Europe vandaag officieel de 2021 Honda CB1000R aangekondigd. Op 10 november 2020 zal de officiële ont...
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
In Japan heeft Honda een officiële HRC-raceversie van haar nieuwe MSX125 Grom model aangekondigd. Het is de bedoeling dat met de HRC-Grom een cupra...
BMW Motorrad presenteert vijf nieuwe 2021 heritage modellen
BMW Motorrad presenteert vijf nieuwe 2021 heritage modellen
Morgen, donderdag 22 oktober 2020 om 18:00, uur onthult BMW Motorrad vijf nieuwe "heritage" modellen. In deze modelrange vallen de R nineT retro-mo...
Terugroepactie: software-update Harley-Davidson LiveWire
Terugroepactie: software-update Harley-Davidson LiveWire
Wegens mogelijk opeens wegvallen van de aandrijving roept Harley-Davidson in de USA alle elektrische LiveWire modellen terug die gebouwd werden tus...
Motorservicepunten langs Franse tolwegen
Motorservicepunten langs Franse tolwegen
APRR, eigenaar van de meeste 'péage' tolwegen in Frankrijk, heeft speciaal voor motorrijders elf 'Espace Motards' in benzinestations langs de snelw...

Motorsport

Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Jean Louis Schlesser maakt vandaag bekend dat de 31ste Africa Eco Race in januari 2021 niet door kan gaan wegens de wereldwijde impact van de coron...
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
Op Motorland Aragón werd de elfde race verreden voor het 2020 MotoGP kampioenschap. Een race zonder Valentino Rossi. Hij testte positief op Covid-1...
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
In World Superbikes pakte Jonathan Rea vandaag zijn 6e wereldtitel op rij, terwijl de jonge Nederlandse coureur Jeffrey Buis wereldkampioen werd in...
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
Op de vandaag aangekondigde 2021 kalender van British Superbikes (BSB) komt het TT-Circuit in Assen niet voor. Hiermee neemt de Britse organisatie ...
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Yamaha Motor meldt dat Valentino Rossi dit weekend niet aanwezig zal zijn op de Gran Premio de Aragón omdat hij besmet is met het corona-virus en d...

Motorprijzen

Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Nu Peugeot Scooter veranderd is in Peugeot Motocycles, is het nog even wachten op de nieuw aangekondigde motorfietsen, waarmee moederbedrijf Mahind...
SYM scooters prijslijst 2020
SYM scooters prijslijst 2020
Voor 2020 zien we bij meerdere SYM-modellen een prijsverhoging. Bij het Taiwanese merk verdween daarnaast de Maxsym 600i uit de prijslijst, waarvoo...

Motorbranche

Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Het Europees Parlement heeft deze week maatregelen aangekondigd waardoor onverkochte motorfietsen met EURO4 homologatie ook in 2021 nog verkocht mo...
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Nadat BOVAG eerder waarschuwde voor de mogelijkheid dat er door een technische aanpassing aan de BPM-procedure voortaan BTW over BPM dreigde, heeft...
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow & Expo gaat niet door! Door de maatregelen vanwege de tweede golf corona-besmettingen is duidelijk geworden dat het organisere...
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Na ruim 21 jaar Trackdays4all is het voor oprichter Jeroen Versteeg nu tijd om het 'steentje' over te dragen aan een jonge enthousiaste motor(sport...
Norton zoekt naar oplossingen voor gedupeerden vorige eigenaar
Norton zoekt naar oplossingen voor gedupeerden vorige eigenaar
Na de chaos waarin voormalig eigenaar Stuart Garner het klassieke motormerk Norton achterliet, probeert de nieuwe eigenaar TVS nu de oude problemen...

Motorvacatures

MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
Het team van Doornekamp Motorsport is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij die nieuwe chef werkplaats? Jij houdt van alles wat met mo...
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
Affetto Ducati is een bedrijf ontstaan uit de passie voor het merk Ducati. Al jaren is onze naam een begrip binnen de motorwereld en vooral in het ...
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
Ben je een Product Manager met benzine in je bloed? Dan is dit jouw perfecte uitdaging! CMS (Consolidated Motor Spares) is wereldwijd de groot...
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
Ben jij de vertegenwoordiger onderdelenverkoop & dealernetwerk specialist voor KTM, Husqvarna Motorcycles en GasGas die wij zoeken? Heb jij de ...
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Wegens sterke groei zijn wij per direct op zoek naar versterking voor ons team. Heb jij benzine in je bloed? Zie je jezelf al in een motorzaak...

Persberichten

Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en Euro-5
Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en  Euro-5
Voor 2021 presenteert Ducati de Streetfighter V4 S in een nieuw Dark Stealth kleurstelling, die zich aansluit bij het sportieve Ducati Red. Bovendi...
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Na de première van de nieuwe BMW R 18 stelt BMW Motorrad nu het tweede lid van zijn nieuwe modellenreeks voor het cruisesegment voor: de R 18 Class...
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R NineT heritage modellen
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R NineT heritage modellen
Voor het aanstaande seizoen 2021 voert BMW Motorrad voor de R nineT familie enkele technische wijzigingen door, maar de modellen krijgen ook een aa...
Alles over de nieuwe 2021 Honda MSX125 Grom
Alles over de nieuwe 2021 Honda MSX125 Grom
Na zes jaar onopvallend succes en een aantal kleine uiterlijke aanpassingen gericht op de volgende golf jonge motorrijders, is het nu tijd voor een...
MotorkledingStore opent vierde motorkledingwinkel bij Rotterdam
MotorkledingStore opent vierde motorkledingwinkel bij Rotterdam
MotorkledingStore opent begin 2021 de deuren van een nog grotere winkel welke gevestigd zal worden in Capelle aan den IJssel. De nieuwe winkel aan ...

Plaats Reactie


{rsform 3}