• Home
  • Motorsport
  • Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek
Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek

Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek

Het MXGP wereldkampioenschap motorcross keert dit weekend terug naar Nederland voor de Nederlandse Grand Prix van dit jaar, deze keer in Oss. In de loop der jaren hebben locaties als Lierop, Assen en Valkenswaard de Nederlandse Motocross Grand Prix georganiseerd, maar de MXGP van Nederland zal op 17 en 18 juli 2021 nu ergens anders plaatsvinden; namelijk op een voormalige WK-locatie uit de jaren 80, de Witte Ruysheuvel in Oss. 

Het Nederlandse crosscircuit, op nog geen 20 kilometer van Den Bosch, opende voor het eerst haar deuren in 1980 en was toen al bekend als 'Witte Ruysheuvel'. Vijf jaar later, in 1985, was het circuit voor het eerst de locatie voor de Grand Prix van het Wereldkampioenschap Motocross. Dave Strijbos, thuisrijder en voormalig 125cc-wereldkampioen, pakte toen de overwinning. De club organiseerde vervolgens nog twee GP's in Oss in 1989 en 1998, die respectievelijk werden gedomineerd door de Amerikaan Mike Healey en Italiaan Alessio Chiodi. 23 jaar later maakt Oss een comeback naar met het FIM Wereldkampioenschap Motocross als gastheer van wat ongetwijfeld een spannend crossweekend wordt. 

Naast de gebruikelijke MXGP- en MX2-races op zondag, worden tijdens de Grand Prix van Nederland op zaterdag ook races om de Europese kampioenschappen EMX250 en EMX Open afgewerkt. Toeschouwers zijn op beide dagen welkom maar krijgen een vaste zitplaats langs het circuit om het spektakel te kunnen aanschouwen, de organisatie van MXGP Oss zorgt daarbij voor voldoende stoelen, een geheel nieuwe situatie omdat alleen staanplaatsen de normale norm zijn. 

Coronamaatregelen

Om het evenement te bezoeken is het in het kader van "Testen voor Toegang" wel nodig om in bezit te zijn van een coronatoegangsbewijs/QR code. De overheid heeft afgelopen week een aantal regels aangescherpt, meer informatie hierover is te vinden op de website van MXGP Oss. Voor meer vragen over het coronatoegangsbewijs verwijst de organisatie naar Testen voor Toegang: 088-7770809 / www.testenvoortoegang.org.
Vanaf de ingang loop je door de Paddock om deze te kunnen bezichtigen, tijdens de race blijft de Paddock gesloten voor publiek. Uiteraard zijn de horecafaciliteiten en toiletten geopend, over de mogelijkheden van het entertainmentprogramma (VIP en circuit) is de organisatie nog in gesprek.

Voor de zekerheid meldt de organisatie dat bij annulering van het evenement van overheidswege of alsnog een verbod op publiek, het mogelijk om het ticket mee te nemen naar 2022 of zal bij keuze van terugbetaling het volledige bedrag zonder extra kosten binnen 30 dagen worden terugbetaald. Weekendtickets kosten € 82,50. 

Kanshebbers: Herlings, Coldenhoff, Cairoli, Gajser en...?

Nu we aan de eerste zandraces van het seizoen 2021 beginnen, lijdt het geen twijfel dat alle ogen gericht zullen zijn op Jeffrey Herlings van Red Bull KTM Factory Racing . Zoals iedereen weet, is Herlings erg sterk in het zand en heeft hij de Nederlandse Grand Prix sinds 2010 in totaal 14 keer gewonnen, waaronder 10 overwinningen in MX2 en 4 in de zwaarste MXGP-klasse. Na zijn GP-overwinning in Maggiora twee weken geleden, zal Herlings vol vertrouwen zijn thuis-GP ingaan. Na een mooie serie van drie GP's op harde banen, zal hij komend weekend terug zijn op de ondergrond waar hij nog meer de voorkeur aan geeft en waarop hij dominant is geweest in het verleden; een overwinning voor de Bullet lijkt een zeer reële mogelijkheid.

Een andere Nederlander die hem zou kunnen uitdagen voor de overwinning is Glenn Coldenhoff van Monster Energy Yamaha Factory Racing. Voor Coldenhoff zullen de races in Oss een echte thuis GP zijn, aangezien de Nederlander in de omgeving is opgegroeid. Met het vertrouwen van een podiumplaats in Italië, waar hij voor de overwinning in de GP qua punten zelfs op gelijke hoogte stond kwam Herlings, en met de steun van het thuispubliek, zal Coldenhoff sterk zijn en een reële bedreiging vormen voor zijn landgenoot.

Ondertussen zal Tim Gajser van Team HRC proberen zoveel mogelijk kampioenschapspunten terug te winnen in een solide weekend. In Maggiora slaagde Gajser er niet in om op het podium te eindigen, hoewel zijn kansen op een podium dit weekend behoorlijk groot zijn. Vorig jaar zette de Sloveen in Valkenswaard een ongelooflijke prestatie neer en eindigde hij met 1-2, toen goed voor de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij won ook twee keer in Lommel tijdens de Belgische triple-header, dus het lijdt geen twijfel dat Gajser in het zand kan rijden en iemand zal zijn om naar uit te kijken.

Dan is er ook nog Antonio Cairoli met zijn Red Bull KTM Factory Racing Team, die de laatste tijd in een ongelooflijke vorm verkeert. Nadat hij er in de tweede race in Orlyonok niet in was geslaagd punten te scoren, knokte Cairoli zich terug in Matterley Basin door zijn eerste GP-overwinning van het seizoen te behalen, waarna sterke optredens in Maggiora met 3-3 hem ook 40 punten opleverde, exact et zoveel als zowel Herlings als Coldenhoff! Cairoli is altijd een goede zandrijder geweest en heeft de Nederlandse en Belgische GP's meerdere malen gewonnen, dus het zou geen verrassing zijn om hem weer op de bovenste trede te zien.

Natuurlijk is er ook nog Romain Febvre van het Monster Energy Kawasaki Racing Team, die zijn eerste manche-overwinning behaalde in Maggiora, maar waar het in de de tweede manche moeilijkerging, wat de Fransman een podium en kampioenschapspunten kostte. Ondanks dat hij nog steeds derde staat, met slechts twee punten voorsprong op Cairoli, zal hij er natuurlijk op gebrand zijn om zoveel mogelijk punten te pakken om zijn plek te behouden.

Jeremy Seewer en Ben Watson van Monster Energy Yamaha Factory Racing uit Begreijk zullen dit keer ook op zoek zijn naar meer, nadat beide rijders in de Top 10 scoorden in Maggiora. Beiden staan ook bekend als goed in het zand, dus het zou een GP kunnen worden waarin we alle drie de fabrieks-Yamaha-rijders weer in de top 10 zien.

Vorig seizoen eindigde Arminas Jasikonis van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing als derde overall in Valkenswaard tijdens de Nederlandse Grand Prix. Dit seizoen moet Jasikonis nog punten verzamelen nadat hij terugkeerde van een blessure, maar met de eerste zandrace van het jaar die dit weekend plaatsvindt, konden we de Litouwer wel eens op de ranglijst zien klimmen.

Lokale rijders Calvin Vlaanderen van Gebben Van Venrooy Racing en Brian Bogers van Standing Construct GasGas Factory Racing zullen erop gebrand zijn om goed te presteren tijdens hun thuis-GP, wat ook geldt ook voor wildcardrijders Lars van Berkel, Rene De Jong en Sven Van der Mierden.

Uitslag 2020 en tussenstand 2021 MXGP

Uitslag 2020 MXGP van Nederland (Valkenswaard) – Top 3 MXGP: 1. Jeffrey Herlings 2. Tim Gajser 3. Arminas Jasikonis
MXGP 2021 - Wereldkampioenschap Top 10: 1. Tim Gajser (SLO, Honda), 124 punten; 2. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 118 d.; 3. Romain Febvre (FRA, Kawasaki), 107 p.; 4. Antonio Cairoli (ITA, KTM), 105 p.; 5. Jorge Prado (ESP, KTM), 97 p.; 6. Jeremy Seewer (SUI, YAM), 86 p.; 7. Glenn Coldenhoff (NED, YAM), 82 p.; 8. Pauls Jonass (LAT, GAS), 82 p.; 9. Alessandro Lupino (ITA, KTM), 69 p.; 10. Jeremy Van Horebeek (BEL, BET), 60 p.;

MX2: Roan van de Moosdijk kanshebber

In MX2 zal Roan Van De Moosdijk van F&H Kawasaki Racing ongetwijfeld een van de kandidaten zijn voor het podium in Oss. Na in de buurt van een top drie overall finish te zijn gekomen in Orlyonok en Matterley Basin, zal Van De Moosdijk op jacht gaan naar zijn eerste podium van het seizoen 2021, warbij deze thuisrace hem zeker een thuisvoordeel oplevert. Zijn teamgenoten Mathys Boisrame en Mikkel Haarup kunnen ook niet worden uitgesloten, met Boisrame die vorig seizoen enorme verbeteringen in het zand liet zien. Tot nu toe heeft hij dit jaar consequent aan de voorkant van het veld meegedaan.

Nog een kanshebber voor de overwinning is de Monster Energy Yamaha Factory Racing MX2- ploeg. Alle drie de rijders, Jago Geerts, Maxime Renaux en Thibault Benistant, hebben alles in huis om races te winnen. De in België geboren Geerts heeft natuurlijk als grootste voordeel dat hij een ijzersterke zandrijder is, maar Renaux kan ook op de zachte ondergrond presteren, zoals hij vorig seizoen bewees in Valkenswaard, waar hij als tweede eindigde op het podium. En natuurlijk zal Benistant vol vertrouwen zijn na zijn overwinning in race één in Maggiora.

Een van de grootste vragen in de Nederlandse Grand Prix was of we Tom Vialle van Red Bull KTM Factory Racing zullen zien terugkeren. Helaas zal Vialle de races in Oss uitzitten na twee lastige GP's vanwege een gebroken hand. Het gebroken bot in zijn hand is bijna genezen, maar meer belasten zou het herstel van de regerend wereldkampioen weer kunnen verslechteren, daarom nam de Fransman de beslissing om niet deel te nemen aan de races van dit weekend.

Voor Mattia Guadagnini, momenteel de leider in het klassement, zullen de komende races een echte test zijn om te zien of de Italiaan net zo goed kan presteren op zand als hij dat dit siezoen op harde banen deed races tot nu toe dit seizoen.

Een andere rijder die een goede prestatie wil neerzetten, is Kay De Wolf van Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing , die voor het eerst zijn thuis Grand Prix in de MX2 Wereldkampioenschapsklasse zal rijden. Twee weken geleden hadden zowel De Wolf als zijn teamgenoot Beaton een aantal goede races, beide eindigden in de top 10, maar ze vochten ze in één manche ook in de top 5 mee. Voor De Wolf is dit een kans om te schitteren en te laten zien wat er later in het seizoen kan worden verwacht, naarmate hij meer zelfvertrouwen krijgt en ervaring opdoet.

Uitslag 2020 en tussenstand 2021 MX2

Uitslag 2020 MXGP van Nederland (Valkenswaard) – Top 3 MX2 - 1. Tom Vialle 2. Maxime Renaux 3. Jago Geerts
2021 MX2 - Wereldkampioenschap Top 10: 1. Mattia Guadagnini (ITA, KTM), 113 punten; 2. Maxime Renaux (FRA, Yamaha), 111 d.; 3. Ruben Fernandez (ESP, Honda), 108 p.; 4. Mathys Boisrame (FRA, KAW), 105 p.; 5. Roan Van De Moosdijk (NED, KAW), 99 p.; 6. Thibault Benistant (FRA, YAM), 80 p.; 7. Rene Hofer (AUT, KTM), 79 p.; 8. Simon Laengenfelder (GER, GAS), 70 p.; 9. Jago Geerts (BEL, YAM), 67 p.; 10. Jed Beaton (AUS, HUS), 67 p.;

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

Nieuwe KTM 2021 RC 8C in 5 minuten uitverkocht, maar....
Nieuwe KTM 2021 RC 8C in 5 minuten uitverkocht, maar....
Het duurde slechts 4 minuten en 32 seconden voordat alle 100 limited editions KTM RC 8C-circuitmotoren voor 35.200 euro per stuk waren uitverkocht ...
Flinke daling motordiefstallen 2021, motorscooters meest gestolen
Flinke daling motordiefstallen 2021, motorscooters meest gestolen
In de eerste helft van 2021 werden er 588 motorrijwielen met een Nederlands kenteken gestolen, een forse daling van 24% in vergelijking met de...
Nieuw: 2021 Ducati Panigale V2 Bayliss
Nieuw: 2021 Ducati Panigale V2 Bayliss
Zojuist heeft Ducati een speciale Bayliss-editie van de Panigale V2 gepresenteerd. Daarmee eert Ducati Bayliss als 'familielid', maar herinnert de ...
Ducati: 2022 Troy Bayliss Special Edition Panigale V4 onderweg
Ducati: 2022 Troy Bayliss Special Edition Panigale V4 onderweg
In een zeer kort bericht kondigt Ducati voor komende donderdag om 16:00 uur de komst van een speciale "21" versie van één van hun modellen aan voor...
Terugroepactie Aprilia Tuono 660 en RS660
Terugroepactie Aprilia Tuono 660 en RS660
Aprilia heeft een recall ingezet op de RS 660 en diens naked variant de Tuono 660. De reden van de terugroepactie is dat de drijfstangen mogelijk k...

Motorsport

Valentino Rossi opent Yellow Park in Tavullia
Valentino Rossi opent Yellow Park in Tavullia
Valentino Rossi en de bedrijven om hem heen, zijn druk bezig met voorbereidingen om in Rossi's woonplaats Tavullia een ​​nieuw 'themapark' te creër...
Komend weekend 2021 WorldSBK Superbikes TT-Circuit Assen: tijdschema en televisie
Komend weekend 2021 WorldSBK Superbikes TT-Circuit Assen: tijdschema en televisie
Komend weekend is het alsnog tijd voor de vijfde ronde van het 2021 WorldSBK Wereldkampioenschap Superbikes op het TT-Circuit van Assen. Bij het ev...
Gemeenteraad neemt besluit Eurocircuit Valkenswaard
Gemeenteraad neemt besluit Eurocircuit Valkenswaard
Op 15 juli heeft de gemeenteraad van Valkenswaard een besluit genomen omtrent de toekomst van Eurocircuit Valkenswaard. Eerder werd al duidelijk da...
Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek
Komend weekend: 2021 WK MXGP motorcross in Oss met publiek
Het MXGP wereldkampioenschap motorcross keert dit weekend terug naar Nederland voor de Nederlandse Grand Prix van dit jaar, deze keer in Oss. In de...
Kijkcijfers: minder TV-kijkers Dutch TT Assen MotoGP 2021
Kijkcijfers: minder TV-kijkers Dutch TT Assen MotoGP 2021
Op het hoogtepunt van de Dutch TT in Assen keken er gemiddeld 296.000 mensen naar de MotoGP-race op de NPO en 72.000 naar Eurosport, totaal go...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Harley-Davidson 2021 verkoopcijfers Q2: stijging USA, daling Europa
Harley-Davidson 2021 verkoopcijfers Q2: stijging USA, daling Europa
In het tweede kwartaal van 2021 verkocht Harley-Davidson wereldwijd 65.300 motorfietsen, een stijging van 24% ten opzichte van de verkoopcijfers va...
BMW Motorrad met Marshall speakers in zee
BMW Motorrad met Marshall speakers in zee
Hoe of wat blijft nog wat duister, maar BMW Motorrad laat weten een samenwerking aan te gaan met Marshall Amplification, bekend van de muziekverste...
NOW4 overheidssteun haalde vooral motordealers door corona-pandemie
NOW4 overheidssteun haalde vooral motordealers door corona-pandemie
De vier achtereenvolgende versies van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) hebben ook in de motorbranche een groot aantal bedrijven ...
Yamaha gaat wel naar 2021 EICMA motorshow in Milaan
Yamaha gaat wel naar 2021 EICMA motorshow in Milaan
De jaarlijkse EICMA motorshow in Milaan is wereldwijd het belangrijkste evenement voor de motorbranche, waar alle nieuwe modellen voor het volgende...
Nieuwe eigenaars Yamaha dealer TopMoto Apeldoorn
Nieuwe eigenaars Yamaha dealer TopMoto Apeldoorn
Albert Ensing heeft TopMoto Apeldoorn verkocht aan Annemarie en Dirk Slagman, waarmee de Yamaha Exclusief Dealer na 9 jaar nieuwe eigenaren kr...

Motorvacatures

MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
Van de Kuinder Motoren in Hilversum is een familiebedrijf dat 93 jaar bestaat. Sinds begin 2015 zijn wij exclusief Yamaha dealer. Naast de verkoop ...
MotorVacature: Online Marketeer Paid Media
MotorVacature: Online Marketeer Paid Media
At REV'IT!, we have a deep-rooted drive. We want motorcyclists to enjoy their passion to the fullest. To achieve that goal, we try to learn somethi...
MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
MotorVacature: TT Motoren zoekt een motorfietstechnicus
Ter versterking van ons team zijn we per direct op zoek naar een 1e motorfietstechnicus met enige jaren aantoonbare werkervaring. We verwachten van...
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
MotorVacature: Store Manager Chromeburner
Heb jij een passie voor een mooie en goed georganiseerde showroom en dat bij een van de meest succesvolle motorkleding specialisten van Nederland? ...
MotorVacature: marketing stagiair KTM
MotorVacature: marketing stagiair KTM
Gedreven door de passie van meer dan 4000 medewerkers is KTM de grootste Europese motorfietsfabrikant met een omzet van meer dan € 1,5 miljard. We ...

Persberichten

GP Products breidt portfolio uit met Remus sportuitlaten
GP Products breidt portfolio uit met Remus sportuitlaten
In 2006 is GP Products gestart met het distribueren van Akrapovič motoruitlaatsystemen in de BeNeLux en later in Duitsland. In 2016 volgde een gele...
Triumph kondigt komst echte motorcross en enduro offroadmotoren aan
Triumph kondigt komst echte motorcross en enduro offroadmotoren aan
Triumph kondigt officieel aan dat het bezig is met de ontwikkeling van een volledige reeks motorcross- en enduromotoren. Samen met het kwalitatieve...
Juni 2021 was beste maand ooit voor Ducati
Juni 2021 was beste maand ooit voor Ducati
De zeer positieve trend zet zich voort voor Ducati die, aan het einde van de eerste zes maanden van 2021, 34.485 motorfietsen heeft geleverd, een s...
Alles over de nieuwe 2021 Harley-Davidson Sportster S 1250
Alles over de nieuwe 2021 Harley-Davidson Sportster S 1250
De Harley-Davidson Sportster S is een geheel nieuwe sport custom die is ontworpen om een opwindende rijervaring te bieden en een nieuw tijdperk van...
Aantal motorfietsen in Nederland blijft groeien
Aantal motorfietsen in Nederland blijft groeien
De verkoop van nieuwe motorfietsen heeft in het eerste halfjaar van 2021 met 9.383 stuks het hoogste niveau bereikt sinds 2009. Uit de cijfers van ...

Plaats Reactie


{rsform 3}