• Home
  • Motorsport
  • Molenaar NSF100 Championship for Kids 2020: Delano Greven kampioen
Molenaar NSF100 Championship for Kids 2020: Delano Greven kampioen

Molenaar NSF100 Championship for Kids 2020: Delano Greven kampioen

In Assen is Delano Greven gehuldigd als kampioen van de Molenaar NSF100 Cup. Op de TT Juniortrack wist hij na de wedstrijd op zaterdag de titel al veilig te stellen. Op zondag bevestigde hij de snelste van 2020 te zijn, door ook de laatste wedstrijd van het seizoen te winnen. 

Delano Greven begon met 48 punten voorsprong op Thije Ligtermoed aan het laatste raceweekend. Op de TT Junior Track in Assen werden op zaterdag en zondag twee races verreden met nog 100 punten te vergeven. De strijd om de derde plaats in het kampioenschap zou tussen Julian van Kalkeren, Dylan Czarkowski en Riccardo Bosgraaf gaan. Het leek erop dat Van Kalkeren de wedstrijden zou moeten missen vanwege breuken in kuitbeen en voet die hij een week eerder op had gelopen, maar hij verbaasde de artsen met een razendsnelle genezing en kreeg groen licht om mee te mogen doen. Wel moest hij zijn pijn verbijten en zou het een zware opgaaf worden de derde plaats veilig te stellen. De strijd om de snelste Rookie zou gaan tussen Jurrien van Crugten, Lars ter Veld en Ben Ryan Goodwin, die in Staphorst nog wist te winnen.

Zaterdag 26 september
Waar meestal de buien Assen niet ontzien als er regen voorspeld is zouden op zaterdag na de laatste race de eerste druppels pas vallen. Er werd op een droge baan gereden en op een compleet nieuwe, snelle lay-out was Ligtermoed de snelste in de kwalificatie. Greven wist ondanks een schuiver een plaats op de eerste startrij veilig te stellen door een derde tijd te noteren achter Czarkowski. Van Crugten, Bosgraaf en Jur Wattel bezetten de tweede startrij. De rondetijden lagen dicht bij elkaar en in de eerste race bleek dat de top drie aan elkaar gewaagd was. Ligtermoed had een goede start en nam de leiding voor Czarkowski en Greven. Lange tijd bleef de volgorde ongewijzigd maar met nog een paar ronden te gaan wist Greven een plaatsje naar voren te komen. Ligtermoed kwam als winnaar over de streep met Greven op een tweede en Czarkowski op een derde plaats. Goodwin noteerde de snelste raceronde maar Van Crugten was de beste Rookie met een vierde plaats.

De tweede race opende Van Crugten ijzersterk met een kopstart en lang hield hij de leidende positie in handen. Alleen Greven kon het hoge tempo van de snelle Rookie bijhouden en in de eindfase zette hij de aanval in. Greven zette nog een tandje bij, noteerde de snelste raceronde en kwam niet alleen als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door maar stelde ook het kampioenschap veilig. Doordat Ligtermoed als derde eindigde zou Greven meer dan de nog te verdienen 50 punten uitlopen in de tussenstand. Greven greep de dagoverwinning voor Ligtermoed en Van Crugten. De bekers werden uitgereikt door niemand minder dan de technisch directeur van Honda Racing, Adi Stadler. Hij was net zoals voorgaande jaren te gast bij de finale races en sprak lovende woorden over de Cup. Voorzien van HRC goodies maakten de jonge coureurs zich op voor de laatste wedstrijddag van het seizoen.

Zondag 27 september
Op zondag was Greven de snelste in de kwalificatie. Van Crugten hield zijn goede vorm vast en noteerde de tweede tijd voor Bosgraaf en Ligtermoed. In de eerste race domineerde Greven. Hij pakte kopstart en sloeg direct een gaatje op Van Crugten, die zich los wist te rijden van de achtervolgende groep met Ligtermoed, Goodwin, Bosgraaf, Czarkowski en Wattel. Greven won en Van Crugten werd tweede maar de strijd om de derde plaats zou lang spannend blijven. Goodwin wist in de eindfase Ligtermoed te verschalken maar in de laatste ronde kwam niet alleen Ligtermoed maar ook Bosgraaf nog langszij. Ook de tweede race liet Greven zien de snelste te zijn. Hij kreeg Bosgraaf mee aan zijn achterwiel met Van Crugten kort daarachter op een derde plaats. Nadat in de eindfase Lars ter Veld ongelukkig ten val kwam werd de race stilgelegd met een rode vlag. Na medische assistentie kon Ter Veld op eigen kracht van de baan weglopen maar de race zou niet worden hervat. De laatste doorkomst telde als overwinning met Greven als winnaar voor Bosgraaf, Van Crugten en Czarkowski. Daardoor zou in het dagklassement Greven de overwinning opeisen voor Van Crugten en Bosgraaf. 

Na het uitreiken van de dagprijzen werd er een aangepaste kampioenshuldiging voor coureurs en ouders gehouden, op gepaste afstand vanwege de huidige situatie. Nadat organisator Carla Molenaar alle coureurs had toegesproken en bedankt voor hun inzet in seizoen 2020 mocht Greven de grote Molenaar NSF100 Cup in ontvangst nemen. De Cup is een wisseltrofee waar de namen van de NSF-kampioenen die hem voorgingen in gegrafeerd staan en zo komt de naam van Delano Greven naast die van onder andere Loris Veneman, Bo Bendsneyder, Scott Deroue en Victor Steeman te staan. Thije Ligtermoed kreeg de beker voor de tweede plaats uitgereikt. Na dapper te hebben gestreden was het Julian van Kalkeren niet gelukt zijn derde plaats in het kampioenschap vast te houden. Hij kreeg veel respect en complimenten voor zijn doorzettingsvermogen. Dylan Czarkowski en Riccardo Bosgraaf eindigden het seizoen met precies evenveel punten, en mochten daardoor gezamenlijk de derde plaats in ontvangst nemen. Tenslotte werd de snelste Rookie gehuldigd. Jurrien van Crugten had met zijn sterke optreden in Assen de titel veilig weten te stellen. 

2020 was een bijzonder seizoen, verreden onder speciale condities, maar wederom hebben de jonge coureurs van de molenaar NSF100 Cups veel moois op het circuit laten zien en zoals altijd zijn er weer vriendschappen voor het leven ontstaan. Op naar een mooi 2021! 

Molenaar NSF100 Cup 2020 eindstand: 

1 Delano Greven – 333 punten
2 Thije Ligtermoed – 258 punten
3 Dylan Czarkowski & Riccardo Bosgraaf – 196 punten
Snelste Rookie: Jurrien van Crugten – 190 punten


Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form