• Home
  • Motorsport
  • Dakar 2020: ASO verduidelijkt regels sharia in Saoedi Arabië

Dakar 2020: ASO verduidelijkt regels sharia in Saoedi Arabië

Er is minder dan een maand te gaan tot het begin van Dakar 2020, die de volgende vijf (!) jaar plaats gaat vinden in Saoedi-Arabië. Organisator Amaury Sport Organisation (ASO) geeft daarvoor de laatste details door, onder andere in een praktische gids met gedragsregels in het streng Islamitische Saoedi-Arabië. De gids is al verzonden naar all deelnemers en andere leden van de Dakar-karavaan en geeft een reeks verplichtingen en aanbevelingen om de sharia niet te overtreden. De islamitische wet die Saoedi-Arabië regeert, kent bij overtreding in sommige gevallen zelfs de doodstraf. De vraag is nog wel hoe in het Koninkrijk omgegaan zal worden met deelnemers aan het evenement, dat op de hele wereld live wordt gevolgd. Saoedi Arabië is aan veel veranderingen onderhevig en wil nu met de Dakar juist de positieve kanten van het land benadrukken, maar kan daarbij niet makkelijk om zaken als ongelijkheid tussen vrouwen en mannen, schending van mensenrechten en de brutale moord op journalist Jamal Khashoggi heen. De meningen zijn buiten de rally zelf dan ook sterk verdeeld tussen de stellingen dat het evenement een goede manier is om Saoedi Arabië te helpen moderniseren, of dat het alleen een knieval is voor het oliegeld waarmee het land de Dakar "gekocht" heeft. Binnen de rally zelf, is er over dit onderwerp amper discussie. 

Toen de nieuwe locatie van de rally bekend werd, was de omgang met vrouwen direct een van de grootste zorgen. De ASO herinnert eraan dat het voor buitenlandse vrouwen niet verplicht is om een hijab (hoofddoek) te dragen, maar het beveelt wel aan om in het openbaar een hoofddoek of sluier te gebruiken, 'vooral in kleine steden' . Er wordt aan vrouwen ook gevraagd om blote schouders en knieën in het openbaar te bedekken. Hoewel minder beperkend, zijn er ook voor mannen kledingnormen. Hen wordt gevraagd geen strakke kleding of kleding te dragen “met vulgaire slogans of tekeningen”, maar ook om tatoeages niet in het openbaar te tonen. Over het algemeen is het gebruik van veel bedekkende kleding gewoon het beste advies, wat iets makkelijker zal zijn doordat het 's nachts in Saoedi-Arabië serieus koud kan worden.

Varkensvlees, alcohol en drugs mogen in Saoedi-Arabië niet worden ingevoerd, op straffe van de doodstraf. ASO legt speciale nadruk op dit punt en waarschuwt dan ook dat niemand ook maar moet denken aan het importeren ervan. Dit zijn in Saoedi-Arabië immers zéér ernstige misdaden, die zelfs met de dood kunnen worden bestraft. Bovendien moeten materialen met ‘culturele inhoud’, bijvoorbeeld op dvd of in boeken of tijdschriften, worden aangepast aan de 'morele normen van het gastland'. Oftewel: geen porno of erotisch materiaal. Daarnaast is er in de hele rally geen alcohol toegestaan; tot nu toe waren bier en wijn wel gebruikelijk in de catering van de Dakar maar dat zal niet niet meer het geval kunnen zijn. 

Er zijn verschillende koppels in de Dakar, zoals Stéphane Peterhansel en zijn co-pilote Andrea Mayer, of motorrijders Laia Sanz (foto) en Jaume Betriu. Zij mogen samen slapen, ongeacht of ze getrouwd zijn of niet, op voorwaarde dat ze daarvoor het officiële certificaat aanvragen. Ondanks dat, zullen ze in het openbaar voorzichtig moeten zijn met tekenen van genegenheid; kussen, knuffelen of hand in hand lopen zijn handelingen die de sharia niet toestaat. 

Laia Sanz GasGas

 

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form