Glenn Coldenhoff, Jeffrey Herlings en Calvin Vlaanderen staan samen op de shortlist voor de titel Sportploeg van het Jaar. Dit hebben ze te danken aan hun overwinning tijdens de Motocross of Nations in Assen. NOC*NSF en NOS maken de shortlist voor het Sportgala samen met de jury, uit het overzicht van alle prestaties van het afgelopen sportjaar. De andere genomineerden zijn: Baanwielrennen - Teamsprint heren, Baanwielrennen - Madison dames, Hockey - Nederlands damesteam, Hockey - Nederlands herenteam, Korfbal - Nederlands team, Langebaanschaatsen herenploegenachtervolging, Roeien - Mannen dubbelvier, Voetbal - AFC Ajax heren, Voetbal - Nederlands elftal heren, Voetbal - Oranje Leeuwinnen, Wegwielrennen - Jumbo Visma wielerploeg. 

Verkiezing
De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor de live tv-uitzending van het Sportgala plaats, op woensdag 18 december 2019. Topsporters brengen dan hun stem uit op de sporters, net als de bondscoaches dat doen voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen die avond hun stem uit. De stemmen van de sporters/coaches en de vakjury tellen beide voor vijftig procent mee in de einduitslag. 

Update 1 december 2019: zoals (helaas) te verwachten was: het MXoN Team is niet doorgedrongen tot de eindronde van de verkiezing. 

MX of Nations Assen Netherlands foto KTM RayArcher

Bron: KNMV/NOS. Foto: KTM/Ray Archer