Komend weekend 6 Nederlanders in Bol d'Or 2019

Tijdens de 83e editie van de Bol d'Or zullen vijf Nederlanders aan de start verschijnen. De endurance race van 24 uur zal gehouden worden op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 op het Circuit Paul Ricard. Dit circuit organiseerd de Bol d'Or weer sinds 2015, na een lange afwezigheid vanaf 1999. Circuit Paul Ricard heeft de mogelijk om de lengte van het circuit te veranderen tussen ruim 800 meter en meer dan 6 kilometer. De 24-uurs race van aankomende weekend zal gebeuren met een circuit lengte van 5.673 meter met vooral een lang recht stuk van één kilometer. Traditioneel wordt de Bol d'Or gezien als de opening van het nieuwe FIM Endurance World Championship, al zit dat nu wat bijzonder in elkaar: komend weekend start het seizoen 2019-2020, wat dus in de winter doorloopt. Voor het eerst wordt het winterse gat in dat seizoen ingevuld met een 8 uurs race in Sepang, waaraan veel MotoGP-coureurs maar ook Michael van der Mark deel zullen nemen.

Komend weekend worden er 59 teams aan de start van de race verwacht. Ieder team start met minimaal drie rijders, maar sommige teams hebben maar twee rijders. Hiermee komt het totaal aantal deelnemers op 204. Onder hen dus vijf Nederlanders.

Bobby Bos
Komt uit voor HRT 100-Hertrampf Racing Endurance op een Ducati V4R. Dit zal hij doen samen met Arnoud Friedich en Marko Nekvasil. Op zich al bijzonder dat er gestart mag worden met de Ducati. Sinds het loslaten van een maximaal bedrag dat mag worden uitgegeven aan een motorfiets, is het echter toegestaan dat iedere gehomologeerde motor van het FIM Superbike ook mag starten aan het FIM EWC. De V4R staat op die lijst en mag dus meedoen, al heeft Ducati weinig ervaring in het uitrijden van 24 Uurs races.

Pepijn Bijsterbosch
Rijdt voor het Duitse GERT56 op een BMW S 1000 RR. Heeft als teamgenoten Stefan Kerschbaumer en Lucy Glöckner. Op 2 juli van dit jaar wist Bijsterbosch al de eerste winnaar ooit te worden van de Nations Cup Superbike tijdens de TT van Assen, terwijl zijn team vorig jaar nog het beste Superstock team was op dit circuit.

Nigel Walraven
Op een Kawasaki ZX10-R neemt Walraven deel met Bolliger Team Switzerland. Roman Stamm en Sébastien Suchet zullen zijn teamgenoten zijn. Walraven wist in seizoen 2017/2018 ook al te imponeren door het ONK Supercup 1000 kampioenschap te winnen. Hij denkt erover zich in de toekomst alleen nog maar EWC te gaan rijden.

Ricardo Brink
Officieel is Brink de vervanger van de geblesseerde Xavier Simeon. Hij zal gaan rijden voor VRD Igol Perriet Expierences samen met Florian Alt en Florian Marino. Dit team rijdt op een Yamaha YZF R1. Sinds 2018 rijdt Brink mee in het IDM, waar hij vorig jaar als 11e overal werd en een 7e positie wist te veroveren tijdens de race op Assen. Voordat hij als invaller werd opgeroepen had hij nog maar 9 rondjes gereden, om een nieuw blok in te rijden.

Wayne Tessels
Is onderdeel van RAC 41 samen met twee Franse teamgenoten Guillaume Antiga en Maxime Bonnot. Tessels heeft al ervaring in endurance races, tweemaal werd er namelijk al deelgenomen aan de 24 uur van Le Mans. Daarnaast heeft hij jaren in het WK Supersport en de Superstock 1000 gereden. Dit jaar dus voor het eerst de Bol d'Or. Het team hoopt op een Honda CBR 1000R voor een overwinning te gaan in de Superstock klasse.

Jolanda van Westrenen
Dan is er nog een zesde Nederlander, of beter gezegd, een Nederlandse. Jolanda van Westrenen (33) deed in 2016 en 2017 al mee in de Bol d'Or, en staat nu weer op de startlijst voor het Girls Racing Team. Samen met Melissa Paris (USA) en Melodie Coignard zijn haar teamgenotes.

Aanstaande zaterdag zal de race starten om 15:00 en eindigen op zondag 15:00. De gehele race is te volgen op Eurosport 2.

Bol dOr 2019 1200x800


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form