Op het aangepaste circuit van Silverstone werd vandaag gereden om het MotoGP kampioenschap. Vorig jaar werd de race afgeblazen maar vandaag was daarvan geen enkele sprake. Marc Marquez was de snelste in de kwalificaties en mocht dus vertrekken vanaf pole position. Valentino Rossi stond naast hem en de Ducati van Jack Miller maakt de eerste rij compleet. Ook Jorge Lorenzo is weer terug na zijn blessure. Het ging hem niet helemaal voor de wind, de vijfvoudige wereldkampioen moest starten vanaf de 21e plaats. Zijn snelste ronde tijdens de kwalificatie was ruim 2,6 seconden langzamer dan die van zijn teamgenoot Marquez. De omstandigheden zijn vandaag optimaal, de buitentemperatuur was 27 graden toen het hele veld vertrok.

Rins Siverstone

Na de start schuift Fabio Quartararo in de eerste bocht eraf en daardoor komt Andrea Dovisiozo hard ten val. De Ducati vat vlam en beide rijders kunnen niet verder rijden. Na de eerste ronde is het Marquez die op de eerste positie in handen heeft met achter hem Rossi en Rins. Rins steekt Rossi daarna snel voorbij en kan aansluiting vinden bij Marquez. Rossi kan het tempo van de twee niet bijhouden. Viñales kruipt naar zijn teamgenoot toe en pakt de derde plaats in ronde nummer 6. Zarco probeert zijn KTM-collega Oliveira aan de binnenkant in te halen maar doet dit erg onbesuisd, beide coureurs eraf en Zarco zoekt zijn teamgenoot meteen op om zijn verontschuldigingen aan te bieden. Halverwege de wedstrijd heeft Marquez nog steeds de leiding met achter hem Rins. Rins zit de leider in het kampioenschap echt op de hielen en heeft hem zelfs een keer voorbij gestoken. Marquez pareerde dit twee bochten later en weet dat hij deze wedstrijd niet zomaar gaat winnen. Jorge Lorenzo heeft zich opgewerkt naar de 14e plaats en Cal Crutchlow viert zijn 150 MotoGP wedstrijd op zijn thuiscircuit op dit moment op plaats 6.

In de eindfase van de wedstrijd komt Viñales steeds dichter bij de twee koplopers. Rins maakt een fout en gaat er bijna af en moet Marquez even laten gaan. Een halve ronde later heeft Rins de Suzuki al weer dicht op het achterwiel van de Honda. Marquez lijkt het niet makkelijk te hebben, veel beweging in de Repsol Honda bij het aanremmen en het uit accelereren. Rins zet de Suzuki een aantal keren naast Marquez maar de Honda rijder kan dankzij het vermogen van de motor kan hij weer voorbij. De Suzuki is duidelijk beter in de langzame bochten en bij het ingaan van de laatste ronde zet Rins de motor weer naast die van Marquez en de beide heren gaan het gevecht aan voor de eerste plaats. Bij het insturen voor de laatste bocht positioneert Rins de Suzuki dermate dat hij binnendoor kan steken aan Marquez. Rins heeft nét wat meer snelheid en verslaat Maquez op de streep met 0.013 seconden voorsprong. Viñales zit op zijn beurt 0.620 seconden achter Marquez en pakt plaats drie.

Zoals in de Moto3 en MotoGP races werd ook de Moto2 race vandaag tijdens het einde van de race beslist. Augusto Fernández wist als eerste over de eindstreep te komen. Leider in het kampioenschap Alex Márquez verloor zijn motor in ronde 6 en kon de race niet voortzetten. Daardoor wordt zijn voorsprong in het Moto2-kampioenschap kleiner. Nederlander Bo Bendsneyder vertrok als 21e vanaf de grid, maar heeft deze race geen punten gescoord. Hij finishte op de 21 plaats, zijn teamgenoot Steven Odendaal kwam als 25e over de streep.

Foto: Suzuki Racing