De Sloveen Tim Gajser (22) is vier ronden voor het einde van het seizoen al wereldkampioen motorcross in de MXGP-klasse geworden. Op zijn Honda CRF450RW van het HRC Gariboldi Team had Gajser tijdens de Grand Prix van Italië nog maar 13 punten nodig, wat hem, ondanks een paar nerveuze valpartijtjes, gelijk al in de eerste manche van de dag lukte. Gajser pakt hiermee zijn derde werelditel; in 2015 was hij al kampioen in de MX2, net als in 2016 in zijn debuutjaar in de MXGP, de hoogste klasse. In 2015 was Herlings geblesseerd en in 2016 Cairoli; Gajser is dus niet alleen de snelste, maar ook nog eens de rijder die zich het minst op cruciale momenten blesseert.

In het begin van het seizoen domineerde Antonio Cairoli nog, terwijl topfavoriet Jeffrey Herlings gelijk al met een blessure kampte. Herlings keerder terug in de races maar blesseerde zijn enkel gelijk weer, waarna ook Cairoli zich aan zijn schouder blesseerde en voor de rest van het seizoen uigeschakeld was. Gajser was  daarna met zeer duidelijk voorsprong "Best of the Rest", hij bleef de achtervolgende Yamaha's in 9 van de laatste 11 GP's voor.

Overigens werd de Grand Prix zelf op zeer overtuigende wijze door Nederlander Glenn Coldenhoff gewonnen, hij was in beide manches de winnaar.

Tim Gajser MXGP World Champion 2019 Honda

Foto: Hondaproracing/ShotbyBavo