Na een natte ochtend startte vandaag de elfde MotoGP-race op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Opvallend was de bandenkeuze van Honda-coureur Marc Márquez die met een medium compound achterband reed in tegenstelling tot veel andere coureurs op de grid. Zoals verwacht ontstond er tijdens de eerste rondes een gevecht tussen Márquez en Andrea Dovizioso, waardoor MotoGP-rookie Fabio Quartararo kans zag om naar voren te rijden en de leiding over te nemen. Tijdens de 2e ronde kreeg KTM-coureur Pol Espargaró te maken met een technisch probleem waardoor zijn KTM in de 3e bocht stilviel. Als gevolg hiervan kwam de Brit Cal Crutchlow ten val. Márquez zakte in het begin van de race een paar posities terug, maar kon in de 9e ronde de koppositie van Dovizioso overnemen. Het lukte Quartararo niet om op het tempo van de twee kemphanen te blijven rijden, waardoor hij terugzakte naar de derde plaats. Wereldkampioen Márquez zag geen mogelijkheid om zich los te rijden van achtervolger Dovizioso en het tweetal raakte verzeild in een duel dat tot de laatste ronde zou duren. Achter de voorste twee coureurs volgde Quartararo met anderhalve seconde voorsprong op Valentino Rossi.

In de laatste ronde reed Marc Márquez op de koppositie, maar kon Dovizioso, net als in 2017, hem in de laatste bocht verschalken en de overwinning pakken. De Italiaan maakte, ondanks een defensief rijdende Márquez, een krappe inhaalmanoeuvre via de binnenkant van de bocht. Met het extra vermogen van de Ducati reed Dovizioso daarna als eerste naar de eindstreep. Achter Dovizioso en Márquez volgden Quartararo, Rossi, Viñales, Rins, Bagnaia,Oliveira, Petrucci en Morbidelli. Het is Dovizioso’s 2e overwinning dit seizoen. Marc Márquez staat met 58 punten verschil nog steeds ruim aan de leiding van het kampioenschap.

Nederlander Bo Bendsneyder startte op de 23e startplaats en kon zich tijdens de race naar voren werken. Hij kwam als 15e over de streep en scoort daarmee 1 wk-punt. Brad Binder behaalde bij zijn thuisrace de overwinning in de Moto2-klasse. Romano Fenati reed tijdens de Moto3 race als eerste over de eindstreep.

MotoGP Dovizioso Marquez Oostenrijk
Foto: Ducati Corse