• Home
  • Motorsport
  • Weekend met oldtimerrit en grasbaanraces in Staphorst

Weekend met oldtimerrit en grasbaanraces in Staphorst

De motorclub AMBC uit Staphorst houdt van tradities. Men heeft er elk jaar vele op de jaarkalender staan. Mooie evenementen die sedert jaren plaatsvinden. Een redelijk nieuwe traditie is de oldtimerrit voor auto's, bromfietsen en motoren die voorafgaand aan het grasbaanweekend gehouden wordt. In het jubileumjaar 2016 is men hiermee gestart en het blijkt een succes. Elk jaar wordt het deelnemersaantal groter. De editie van dit jaar heeft, net als de grasbaanraces, één grote wijziging. De rit wordt niet in het laatste bouwvak weekend verreden maar al op de laatste donderdag voor de noordelijke bouwvak vakantie! Dit heeft natuurlijk allemaal te maken met het eenmalig verplaatsen van de grasbaanraces naar deze datum.

Oldtimerrit
Op donderdagavond 25 juli 2019 is er een rit uitgezet van circa 40 kilometer die door de mooie omgeving van Staphorst, Punthorst, Rouveen en IJhorst voert. De start is zoals elk jaar op evenemententerrein De Tippe in Staphorst. Bijzonder is dat men de route zelfs over de parkeerplaatsen van verzorgingstehuis ‘De Berghorst’ in Staphorst en het verzorgingstehuis in Rouveen voert. De gehele route is bepijld zodat de deelnemers optimaal van de omgeving kunnen genieten. Het terrein is open vanaf 18.00 uur en de rit begint om 19.00 uur. De AMBC catering is ter plaatste aanwezig voor een hapje en drankje.

Internationale grasbaanraces
Van alle evenementen die de Staphorster motorclub AMBC jaarlijks organiseert mogen de Internationale grasbaanraces wel als het grootste gezien worden op de clubkalender. Niet alleen qua organisatie en begroting maar ook qua publieke belangstelling. De laatste jaren lijkt de belangstelling voor de baansport wat te stabiliseren, de drukke jaren zijn wat dat betreft helaas wel voorbij, maar toch weten jaarlijks zo rond de 2000 grasbaan liefhebbers het circuit de Tippe in Staphorst te vinden.
De afgelopen maanden is er door de vrijwilligers van de motorclub AMBC uit Staphorst weer hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de internationale grasbaanraces welke dit jaar op zaterdag 27 juli verreden gaan worden. En de komende weken voorafgaand zal er nog veel meer werk verzet moeten worden teneinde ook deze jaargang van dit prachtige evenement te laten slagen. Tot aan de laatste dag zullen de vele helpers van de club volop in touw zijn. Deze uitdaging neemt de AMBC echter graag aan.

Noodgedwongen wijziging van datum
Zoals gemeld zal de grasbaanrace in Staphorst dit jaar op zaterdag 27 juli plaatsvinden. Dus niet traditiegetrouw op de laatste vrijdagavond van de noordelijke bouwvak vakantie. Reden hiervoor is dat de dag na die laatste bouwvak- vrijdag de Europese finale voor de Special klasse in het Duitse Bad Hersfeld plaatsvind en het voor de motorclub AMBC dus onmogelijk zou worden een kwalitatief goed startveld bij elkaar te krijgen. De club heeft de goede gewoonte elk jaar een zeer sterk veld aan de startlijn in Staphorst te hebben maar, vanwege die finale races de dag erna, was dit voor deze jaargang dus onmogelijk te realiseren. In 2015 was de AMBC zelf gastheer van deze finale ronden en men is toen ook eenmalig uitgeweken naar het begin van de bouwvak vakantie. De verplaatsing is dus niet nieuw maar is voor de bezoeker wel iets om even aan te denken.

Zijspantoppers de hoofd-act in 2019?
Helaas rees er voor de Staphorster organisatie nog een ander probleem nadat men de datum voor haar evenement vastgesteld had en deze op de landelijke kalender was gepresenteerd. Het bleek dat een andere organisatie in het Duitse Werlte, gelegen op ca. honderd kilometer van Staphorst, had besloten op dezelfde zaterdag haar Internationale races te organiseren. Gezien het feit dat deze Duitse organisatie qua rijdersbudget vele malen meer uitgeeft dan de Staphorster AMBC bleek het wederom lastig om de toprijders in de solo special-klasse voor haar evenement te contracteren. Sterker nog, enkele rijders meenden, ondanks toezeggingen aan de AMBC, toch naderhand hun belofte te moeten breken om voor wat meer geld in Duitsland te gaan rijden. Dergelijke praktijken verdienen geen schoonheidsprijs, de grasbaanwereld is al klein en de Nederlandse organisatoren krijgen het elk jaar moeilijker met het organiseren van de wedstrijden. Het is dan zeer spijtig te noemen dat (ook Nederlandse) rijders beslissen om in het buitenland te gaan rijden terwijl men mondeling toezeggingen doet en altijd zegt dat Staphorst één van de mooiste races op de Nederlandse grasbaan kalender is en de organisatie er altijd perfect is. Een zeer zure appel om in te bijten voor de AMBC.

De mannen uit Staphorst zaten echt niet bij de pakken neer en hebben hun prioriteiten dit jaar enigszins verlegd. Er was al aangekondigd dat men dit jaar ook weer de zijspan-coureurs aan de start zou krijgen. Door de problemen met de Special klasse en het feit dat men voor de zijspanklasse wel de echte toprijders kon contracteren kun je haast zeggen dat deze zijspanklasse wel als de hoofd-act van deze uitvoering van de Staphorster grasbaanraces gezien mag worden. De AMBC is trots te kunnen melden dat het volgende deelnemersveld in de Internationale zijspan categorie naar Staphorst komt;
William Matthijssen/Sandra Mollema, Wilfred Detz/Wendy Arlingh, Arnold Bruins/Mart Sterenborg, Klaas Kregel/Emiel Bruins, allen uit Nederland. Oliver Moller/Dana Frohbos en Jan Kempa/Sina Stickling, beiden uit Duitsland. En tenslotte Josh Goodwin/Liam Brown, Mitch Godden/Paul Smith, Natashsa Bartlett/Kim Kempa en Dave Carvill/Dennis Smit, allen uit Groot Brittanie. Dit topveld zal op 27 juli zeer zeker voor spektakel zorgdragen. Leuk detail te vermelden is dat Mitch Godden ooit actief was als solo rijder en in het verleden ook in Staphorst gereden heeft. Hij was zelfs een aantal jaren AMBC clublid. Een soort van thuiskomst dus voor deze Engelsman.

In de Special klasse zijn de onderhandelingen nog volop gaande. Op het moment van schrijven kan de organisatie bekend maken dat de volgende deelnemers zijn gecontracteerd; Jarno de Vries (NL), Michal Dudek (CZ), Daniel Winterton (GB) en Richard Hall (GB) De Engelsman Hall heeft zich geplaatst hebben voor de Europese finale van 2019. Zoals gezegd gaan de onderhandelingen met dit rijdersveld door en worden de laatste updates via de AMBC website bekend gemaakt.

Afwisselend dag vullend programma.
Een andere, behoorlijk grote, wijziging ten opzichte van de voorgaande jaargangen is het besluit om dit jaar een volledig dag vullend programma te verrijden. Door de toevoeging van enkele nationale en jeugdklassen kan er de hele dag genoten worden van de grasbaansport. Zo komen in de 50, 65 en 85cc klassen de allerjongsten aan de start en kan er in de Specials nationaal klasse de toekomst van de grasbaansport in Nederland aanschouwd worden.
Het wedstrijdprogramma ziet er verder als volgt uit; De spectaculaire 250cc en 500cc shorttrack- klassen rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap. De 250cc Cup-klasse komt ook aan de start evenals de bij ingewijden al redelijk bekende regioklasse. Deze regioklasse of clubklasse is enkele jaren geleden ten tonele verschenen. De AMBC heeft in het verleden altijd haar eigen wedstrijden voor de clubrijders op de zaterdag na de Internationale wedstrijden georganiseerd. Helaas moest er gestopt worden met deze races vanwege de teruglopende deelname. De animo voor veel rijders werd minder omdat de reglementen steeds scherper werden en voor de ‘gewone’ clubrijder bijna niet meer haalbaar waren. Gelukkig heeft de AMBC enige jaren geleden wel toestemming gekregen om ruimte in het programma te maken voor een clubklasse. De inschrijving voor deze klasse is nog open dus namen zijn nog niet te noemen maar de AMBC hoopt dat de toprijders uit het dorp en regio aan de start zullen staan deze avond zodat men het plaatselijke publiek en sponsoren op een mooi spektakel zal kunnen trakteren.

Live muziek na de races
Het grootste vertier wordt natuurlijk verzorgd door de matadoren binnen de houten omheining. De catering van de club zal daarbij weer zorgdragen voor een goede verzorging van de inwendige mens. De grote feesttent is vanzelfsprekend de hele dag maar ook na afloop van de races nog tot in de late uurtjes open waarbij de entree na afloop van de wedstrijden gratis is. Zodra de laatste coureur gehuldigd is na afloop van de wedstrijden zal de plaatselijke band Damage Case het publiek vermaken met haar muziek. Deze opkomende band met leden uit Staphorst en Rouveen krijgt vanwege enkele succesvolle optredens in de plaatselijke horeca een steeds groter worden fanbase. Men speelt aanstekelijke rockmuziek covers van bands als Bökkers, Volbeat, Normaal, Thin Lizzy, Metallica en andere groten. De toegang voor de tent is vanaf 21.00 uur gratis.
Voor alle nieuws over dit evenement verwijst de AMBC naar haar website en social-media kanalen.

Toegangsprijzen:
0 t/m 11 jaar: gratis
12 t/m 17 jaar: €8
vanaf 18 jaar: €15
(Hierbij is wel een gratis programma verkrijgbaar terwijl ook het parkeren vrij van kosten is.)
Toegang feesttent vanaf 21.00 uur vrij.

Tijdschema zaterdag 27 juli 2019:
Aanvang trainingen jeugd/ nationaal: 10.30 uur
Aanvang wedstrijden jeugd/ nationaal: 12.30 uur
Aanvang trainingen avondprogramma: 15.30 uur
Rijdersvoorstelling 16.30 uur
Aanvang wedstrijden avondprogramma: 17.00 uur

2019 grasbaanraces oldtimerrit staphorst

Bron: AMBC

Share


Laatste Nieuws

Motornieuws

Testmotor: 2012 BMW R1250GS "40 Years Edition" (Euro5)
Testmotor: 2012 BMW R1250GS "40 Years Edition" (Euro5)
Door de redactie van Testmotor is de vernieuwde 2021 BMW Motorrad R1250GS getest in de speciale "40 Years GS" edition. De nieuwe GS is hiermee geho...
Politie op zoek naar informatie voor aanbesteding nieuwe motorkleding
Politie op zoek naar informatie voor aanbesteding nieuwe motorkleding
De Nederlandse politie is voornemens opnieuw een Europese aanbesteding te starten om nieuwe, opvallende motorkleding aan te schaffen. Om voldo...
Eerste beeld: 2021 Yamaha MT-09 volledig vernieuwd
Eerste beeld: 2021 Yamaha MT-09 volledig vernieuwd
Vanavond om 17:00 uur zal Yamaha Motor haar nieuwe 2021 MT-09 onthullen, maar voor die tijd zijn de officiële foto's al uitgelekt. Daarop is te zie...
Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Honda kondigt nieuwe CB1000R voor 2021 aan
Op haar Youtubekanaal heeft Honda Motorcycles Europe vandaag officieel de 2021 Honda CB1000R aangekondigd. Op 10 november 2020 zal de officiële ont...
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
2021 Honda MSX125 Grom ook in HRC raceversie
In Japan heeft Honda een officiële HRC-raceversie van haar nieuwe MSX125 Grom model aangekondigd. Het is de bedoeling dat met de HRC-Grom een cupra...

Motorsport

Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Africa Eco Race 2021 afgelast, Dakar Rally nog als gepland
Jean Louis Schlesser maakt vandaag bekend dat de 31ste Africa Eco Race in januari 2021 niet door kan gaan wegens de wereldwijde impact van de coron...
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
MotoGP: Eerste overwinning van Suzuki in 2020
Op Motorland Aragón werd de elfde race verreden voor het 2020 MotoGP kampioenschap. Een race zonder Valentino Rossi. Hij testte positief op Covid-1...
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
Jonathan Rea en Jeffrey Buis wereldkampioenen 2020
In World Superbikes pakte Jonathan Rea vandaag zijn 6e wereldtitel op rij, terwijl de jonge Nederlandse coureur Jeffrey Buis wereldkampioen werd in...
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
2021 British Superbikes kalender bekend: geen TT-Circuit Assen
Op de vandaag aangekondigde 2021 kalender van British Superbikes (BSB) komt het TT-Circuit in Assen niet voor. Hiermee neemt de Britse organisatie ...
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Valentino Rossi heeft corona-virus met ziekteklachten
Yamaha Motor meldt dat Valentino Rossi dit weekend niet aanwezig zal zijn op de Gran Premio de Aragón omdat hij besmet is met het corona-virus en d...

Motorprijzen

Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Nu Peugeot Scooter veranderd is in Peugeot Motocycles, is het nog even wachten op de nieuw aangekondigde motorfietsen, waarmee moederbedrijf Mahind...
SYM scooters prijslijst 2020
SYM scooters prijslijst 2020
Voor 2020 zien we bij meerdere SYM-modellen een prijsverhoging. Bij het Taiwanese merk verdween daarnaast de Maxsym 600i uit de prijslijst, waarvoo...

Motorbranche

Harley-Davidson: verkoopcijfers blijven laag, winst stijgt
Harley-Davidson: verkoopcijfers blijven laag, winst stijgt
Harley-Davidson, Inc. kondigde vandaag vooruitgang aan bij de implementatie van The Rewire , het reorganisatieplan voor de Amerikaanse motorfabrika...
Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Europese Unie verlengt verkoop EURO4 motorfietsen wegens corona
Het Europees Parlement heeft deze week maatregelen aangekondigd waardoor onverkochte motorfietsen met EURO4 homologatie ook in 2021 nog verkocht mo...
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Staatssecretaris: bij import toch geen BTW over BPM
Nadat BOVAG eerder waarschuwde voor de mogelijkheid dat er door een technische aanpassing aan de BPM-procedure voortaan BTW over BPM dreigde, heeft...
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow 2020 alsnog afgelast
Bigtwin Bikeshow & Expo gaat niet door! Door de maatregelen vanwege de tweede golf corona-besmettingen is duidelijk geworden dat het organisere...
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Nieuwe eigenaar Trackdays4all circuitdagen
Na ruim 21 jaar Trackdays4all is het voor oprichter Jeroen Versteeg nu tijd om het 'steentje' over te dragen aan een jonge enthousiaste motor(sport...

Motorvacatures

MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
MotorVacature: Chef Werkplaats (Hoevelaken)
Het team van Doornekamp Motorsport is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij die nieuwe chef werkplaats? Jij houdt van alles wat met mo...
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
MotorVacature: Eerste Motorfietstechnicus Ducati
Affetto Ducati is een bedrijf ontstaan uit de passie voor het merk Ducati. Al jaren is onze naam een begrip binnen de motorwereld en vooral in het ...
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
MotorVacature: Product Manager CMS Lelystad
Ben je een Product Manager met benzine in je bloed? Dan is dit jouw perfecte uitdaging! CMS (Consolidated Motor Spares) is wereldwijd de groot...
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
MotorVacature: vertegenwoordiger onderdelen & specialist dealernetwerk KTM
Ben jij de vertegenwoordiger onderdelenverkoop & dealernetwerk specialist voor KTM, Husqvarna Motorcycles en GasGas die wij zoeken? Heb jij de ...
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Motorvacature: Medewerker E-Commerce – Service & verkoopadviseur accessoires
Wegens sterke groei zijn wij per direct op zoek naar versterking voor ons team. Heb jij benzine in je bloed? Zie je jezelf al in een motorzaak...

Persberichten

GMTO start trainingen motorfietselektronica voor monteurs
GMTO start trainingen motorfietselektronica voor monteurs
 Sinds dit jaar is GMTO begonnen met het geven van trainingen op het gebied van motorfietselektronica. GMTO geeft al meer dan 30 jaar ele...
Alles over de nieuwe 2021 Yamaha MT-09 met 889 cc
Alles over de nieuwe 2021 Yamaha MT-09 met 889 cc
Hoewel hij absoluut trouw blijft aan de fundamentele waarden die ten grondslag liggen aan de Hyper Naked-filosofie, is de geheel nieuwe 2021 Yamaha...
Motorbeurs Utrecht 2021 wordt motoroutletbeurs
Motorbeurs Utrecht 2021 wordt motoroutletbeurs
Motorbeurs Utrecht heeft in 2021 een aangepaste vorm, onder een andere naam: MOTORoutletbeurs Utrecht. Deze outlet-editie van de beurs vindt van vr...
Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en Euro-5
Nieuw: 2021 Ducati Streetfighter V4 S in Dark Stealth kleurstelling en  Euro-5
Voor 2021 presenteert Ducati de Streetfighter V4 S in een nieuw Dark Stealth kleurstelling, die zich aansluit bij het sportieve Ducati Red. Bovendi...
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Nieuw: 2021 BMW Motorrad R18 Classic
Na de première van de nieuwe BMW R 18 stelt BMW Motorrad nu het tweede lid van zijn nieuwe modellenreeks voor het cruisesegment voor: de R 18 Class...

Plaats Reactie


{rsform 3}