• Home
  • Motorsport
  • Komend weekend: MXGP motorcross Grand Prix van Valkenswaard 2019

Komend weekend: MXGP motorcross Grand Prix van Valkenswaard 2019

Tony Cairoli jaagt op tiende wereldtitel: met Jeffrey Herlings aan de start is het een uitgemaakte zaak dat in Valkenswaard de rest van de deelnemers mag strijden om de klasseringen na de eerste plaats. De viervoudig wereldkampioen zegevierde al acht keer in Valkenswaard. Slechts in zijn eerste jaar in de MXGP (2017) moest hij zich, na een handblessure in het voorseizoen, tevreden stellen met de tweede plaats.Dit jaar zal Herlings er helaas niet bij zijn. Hij zit nog volop in het revalidatieproces na een eind januari bij een training in Spanje opgelopen zware voetblessure. Door het missen van een aantal GP’s is nu al duidelijk dat Herlings dit jaar niet op prolongatie van zijn wereldtitel hoeft te rekenen. Pas in de loop van mei zal Herlings weer aan de start kunnen verschijnen.Maar zonder Herlings zou zich wel eens een heel interessant gevecht kunnen ontwikkelen op het Eurocircuit. De kans lijkt groot dat zijn mede KTM-fabriekscoureur Antonio ‘Tony’ Cairoli een hoofdrol voor zich zal weten op te eisen. De op Sicilië geboren 33-jarige Italiaan heeft al negen wereldtitels op zijn naam staan. Dat is er één minder dan Stefan Everts (en overigens ook zijspangeweldenaar Daniël Willemsen). Vorig jaar werd Cairoli keer op keer verslagen door Herlings, maar was hij wel ‘best of the rest’. Was Herlings een klasse beter dan Cairoli, de Italiaan op zijn beurt stak veelal weer met kop en schouders boven de anderen uit. Hij reed één van de sterkste seizoenen uit zijn carrière, al kwam dat door het sterke optreden van Herlings niet zo duidelijk naar voren. Cairoli kan bogen op een voortreffelijke geschiedenis in Valkenswaard: hij zegevierde er al zes keer. De eerste keer geschiedde dat al weer twaalf jaar geleden; hij won toen in de MX2. Zijn laatste zege dateert uit 2014, toen hij zich de sterkste toonde in de MXGP. Cairoli begon het seizoen 2019 uitstekend. Hij veroverde de internationale Italiaanse titel en won bij de openings-GP in Argentinië beide manches. In de GP van Engeland voegde de 33-jarige fabrieksrijder van KTM daar een eerste en een tweede plaats aan toe, waardoor hij zich op de eerste plaats in het klassement handhaafde.

De enige die momenteel goed in het spoor van Cairoli weet te blijven is Tim Gajser (22). De Sloveense fabrieksrijder van Honda behaalde tot nu toe drie tweede plaatsen en zegevierde in de tweede manche van de Britse GP, waarmee de MXGP-wereldkampioen van 2016 nu slechts acht punten achterstand op Cairoli heeft.Gautier Paulin (Yamaha) kan terugkijken op een prima begin van het seizoen 2019. De deze week 29 jaar geworden Fransman voegde aan zijn beide vijfde plaatsen van Argentinië in Engeland een tweede en een derde klassering toe, waarmee hij nu de derde plek in de WK-stand bezet. In 2015 en 2017 wist Paulin op het Eurocircuit de winst te pakken.Vierde in de stand na twee GP’s is Jeremy van Horebeek. De 29-jarige Belg leek dit jaar aanvankelijk buiten de boot te vallen, nadat Yamaha aan het eind van vorig seizoen het contract met hem niet verlengde. Dankzij goede optredens in Franse strandcrosses kreeg hij een aanbod van het Franse Team Honda SR Motoblouz om voor hen in de GP’s van start te gaan. Van Horebeek beschaamde het door de Fransen in hem gestelde vertrouwen niet door tot nu toe vier goede resultaten te boeken.Clément Desalle (29) vinden we terug op de vijfde plaats. De Waalse Kawasaki-rijder scoorde constant net iets achter de podiumplaatsen.

Glenn Coldenhoff (28) scoorde in elk van de vier manches en dat mag een bemoedigend resultaat worden genoemd voor de Brabantse crosser die het fabrieksteam van KTM verruilde voor het Belgische team van Standing Construct KTM. De winnaar van twee GP’s liep half december bij een val op het circuit van Lommel een zware rugblessure op naast een gebroken pols. Van een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen was daarom geen sprake. Pas enkele dagen voor de Argentijnse GP besloot Coldenhoff af te reizen naar Zuid-Amerika. Hij scoorde in Argentinië enkele punten en deed het drie weken later in Engeland al aanzienlijk beter. Hij lijkt duidelijk op de weg terug te zijn. In Valkenswaard in de buurt van de vijfde plaats?Brian Bogers is teamgenoot van Tim Gajser. De 22-jarige Brabander verliet Argentinië met negen WK-punten, maar wist helaas in Engeland zijn score niet op te voeren. Last van opgepompte armen in de eerste manche en een val in de tweede race (liggend op de dertiende plaats) zorgden ervoor dat hij puntloos bleef. In zijn thuis-GP - Bogers woont in Eindhoven - zal hij zich zeker willen revancheren.Micha-Boy de Waal (23) en Sven van der Mierden (23) reden niet in Argentinië. Voor hen was het scoren van punten in Engeland nog een brug te ver. Lars van Berkel (25) heeft voor de Nederlandse GP een wildcard gekregen. Van Berkel zegevierde afgelopen weekend in Oss in beide manche van de eerste wedstrijd van het ONK motorcross.

Eerste Deense winst op Eurocircuit?
Wat was dat schrikken en balen voor de leiding van KTM in de aanloop naar de Britse GP. Nadat eerder hun wereldkampioen in de MXGP Jeffrey Herlings al was uitgeschakeld, bleek nu ook hun MX2-wereldkampioen Jorge Prado niet te kunnen rijden. Bij een training liep de Spanjaard een schouderblessure op. Die liet zich aanvankelijk niet ernstig aanzien, maar later bleek toch dat hij niet fit genoeg zou zijn om in Engeland te kunnen aantreden. Of hij er in Valkenswaard bij zal zijn is nog niet bekend.In Argentinië werd de 21-jarige Deense Husqvarna-coureur Thomas Kjer Olsen tweemaal tweede achter Prado. Bij afwezigheid van de Spanjaard sloeg Olsen in Matterley Basin zijn slag door beide manches te winnen. Hij gaat riant aan de leiding in de WK-stand. Olsen zou op het Eurocircuit voor een primeur kunnen zorgen, want nog nooit won een Deen een Grand Prix in Valkenswaard.Verrassend tweede staat Kawasaki-rijder Henry Jacobi, die vorig jaar als tiende eindigde in de GP’s. De 22-jarige Duitser scoorde tot nu toe een tweede plaats, twee derde plaatsen en daarnaast een vijfde plek.Dankzij sterke optredens in de Argentijnse en de Britse GP bezet de Nederlandse Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen na twee GP’s een fraaie derde plaats. In de tweede manche in Matterley Basin wist hij als tweede over de finish te komen. Vlaanderen (22) boekte vorig jaar in Indonesië zijn eerste GP-overwinning. Vlaanderen is fabrieksrijder van Honda.Net zo verrassend als de prestaties van Jacobi zijn die van de 18-jarigeTom Vialle. De Fransman, fabrieksrijder van KTM, pakte in Matterley Basin in beide manches kopstart en wist een ronde aan de leiding te blijven. Hij staat vierde in de stand.Davy Pootjes (21) is het seizoen 2019 goed begonnen. De Husqvarna-rijder eindigde in alle manches bij de eerste tien en staat in de WK-stand op de zevende plaats.Bas Vaessen (21) hikt tegen de top-tien aan. De Limburger eindigde als twaalfde, twee keer als dertiende en eenmaal als veertiende. Hij komt dit jaar uit voor een Brits team, Hitachi KTM fuelled by Milwaukee.Marcel Conijn (19) wist in Engeland niet te scoren. Hij gaat in Valkenswaard op jacht naar zijn eerste WK-punt. Lars Griekspoor en Raivo Dankers komen met een wildcard aan de start.

Nancy van de Ven op titeljacht
De Zeeuwse Nancy van de Ven (21) is al jarenlang een hoofdrolspeelster in de WMX, het wereldkampioenschap motorcross voor dames. Ze werd voorafgaand aan de tweede plaats van vorig jaar vierde (2017), tweede (2016), derde (2015) en vijfde (2014 en 2013). Vorig seizoen bedroeg het verschil met zesvoudig titelhoudster Kiara Fontanesi slechts acht punten. De 24-jarige Fontanesi komt net als Nancy van de Ven uit op Yamaha. Goed scoren in Valkenswaard is voor beiden (en uiteraard ook voor de andere deelneemsters) van groot belang, want het kampioenschap voor de dames omvat slechts vijf wedstrijden. Dan kun je je geen enkele misser veroorloven. Nancy van de Ven is duidelijk wat haar doel dit jaar is: “Het is mijn ambitie om wereldkampioen dames te worden.”In 2018 leek de Nieuw-Zeelandse Courtney Duncan op weg naar de wereldtitel, maar zij moest geblesseerd de laatste twee GP’s laten schieten, waardoor ze afzakte naar de vierde plaats achter Fontanesi, Van de Ven en de Duitse Larissa Papenmeier.In het veld van ruim veertig deelneemsters nemen de Nederlandse dames een prominente plaats in, want naast Van de Ven komen er nog tien Nederlandse dames aan de start. Onder hen Shana van der Vlist en Lynn Valk, die de vorige competitie respectievelijk als zevende en elfde afsloten.

Winst Kay de Wolf in EMX125?
Het EMX125, het Europees Kampioenschap, is het voorportaal van de GP’s. Door goed te presteren in dit kampioenschap kan een rijder zich in de kijker rijden en doorstoten naar de GP’s. Iemand die dit zeker voor ogen heeft is Kay de Wolf. De 14-jarige uit Eersel afkomstige Husqvarna-rijder heeft een voortreffelijk voorseizoen achter de rug, waarin hij in internationale wedstrijden voor aansprekende successen zorgde. Omdat het de eerste wedstrijd van dit jaar van de EMX125 is, is er nog niets bekend over de onderlinge krachtsverhoudingen, maar zeker lijkt wel dat “The Red Hurricane” tot de grootste kanshebbers behoort voor een podiumplaats. Hopelijk kan hij reiken tot het bovenste treetje van het erepodium. Naast De Wolf hebben zich nog zestien Nederlandse talenten aangemeld. Om in de wedstrijd te mogen starten moet eerst kwalificatie worden afgedwongen in de tijdtraining. Met misschien wel tegen de honderd deelnemers wordt dat een hele klus. In de wedstrijd gaan veertig rijders van start.

Tijdschema MXGP Grand Prix van Valkenswaard 2019

Zaterdag  30.03.2019    
07:55 WMX Free practice 20 min.
08:20 EMX125 Group 1 Free practice 20 min.
08:45 EMX125 Group 2 Free practice 20 min.
09:20 WMX Qualifying practice 30 min.
10:00 EMX125 Group 1 Qualifying practice 30 min.
10:40 EMX125 Group 2 Qualifying practice 30 min.
11:30 MX2 Free practice 25 min.
12:00 MXGP Free practice 25 min.
13:00   Race 1 20 min. + 2 laps
13:40 MX2 Time practice 25 min.
14:15 MXGP Time practice 25 min.
15:05 EMX125 Race 1 25 min. + 2 laps
15:55 MX2 Qualifying race 20 min. + 2 laps
16:40 MXGP Qualifying race 20 min. + 2 laps
       
Zondag 31.03.2019    
09:45   Race 2 20 min. + 2 laps
10:25 MX2 Warm-up 15 min.
10:45 MXGP Warm-up 15 min.
11:30 EMX125 Race 2 25 min. + 2 laps
13:15 MX2 Race 1 30 min. + 2 laps
14:15 MXGP Race 1 30 min. + 2 laps
16:10 MX2 Race 2 30 min. + 2 laps
17:10 MXGP Race 2 30 min. + 2 laps

Valkenswaard MXGP KTM Ray Archer

Tekst: Jan Boer. Foto: Ray Archer/KTM. Tijdschema: YouthstreamLaatste Nieuws

Motornieuws

2020 MV Agusta Brutale 1000RR - 208 PK / 186 kilo
2020 MV Agusta Brutale 1000RR - 208 PK / 186 kilo
Zojuist heeft MV Agusta vanuit de fabriek in Shiranna de nieuwe 2020 Brutale 1000RR nogmaals gepresenteerd. De 1000RR is de vierde generatie vierci...
Macron: geen 110 km/u maximumsnelheid in Frankrijk
Macron: geen 110 km/u maximumsnelheid in Frankrijk
De Franse president Emmanuel Macron heeft zojuist verklaard nu tegen een voorstel te zijn om in heel Frankrijk een maximumsnelheid van 110 kilomete...
Sena komt met eigen bluetooth systeemhelm: de Outrush motorhelm
Sena komt met eigen bluetooth systeemhelm: de Outrush motorhelm
Sena was tot nu in de motorbranche vooral bekend als fabrikant van communicatiesystem voor motorrijders, gemaakt voor montage in een motorhelm. Het...
Testmotor: test 2020 Yamaha Tricity 300 driewiel motorscooter
Testmotor: test 2020 Yamaha Tricity 300 driewiel motorscooter
Door de redactie van Testmotor is als eerste wereldwijd met de nieuwe Yamaha Tricity 300 driewieler voor autorijbewijs gereden. Deze Tricity is de ...
Duitse motorrijders gaan 4 juli demonstreren tegen motorverboden
Duitse motorrijders gaan 4 juli demonstreren tegen motorverboden
Op diverse plekken in Duitsland zal door motorrijders op 4 juli 2020 gedemonstreerd worden tegen de in hun ogen willekeurige afsluitingen van wegen...

Motorsport

Officieel: Michael van der Mark vanaf 2021 bij BMW Motorrad WorldSBK Team
Officieel: Michael van der Mark vanaf 2021 bij BMW Motorrad WorldSBK Team
Michael van der Mark wordt de nieuwe rijder van het BMW Motorrad WorldSBK Team in het FIM Superbike Wereldkampioenschap. Het team rijdt al sinds 20...
Michael van der Mark in 2021 van Yamaha naar BMW WorldSBK Superbikes
Michael van der Mark in 2021 van Yamaha naar BMW WorldSBK Superbikes
De Nederlandse World Superbikes coureur Michael van der Mark (27) zal in 2021 niet meer op een Yamaha rijden. Daarmee beëindigt Van der Mark e...
Motorsport en races vanaf 1 juli weer toegestaan
Motorsport en races vanaf 1 juli weer toegestaan
Door de vanavond aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zal motorsport in wedstrijdverband al vanaf 1 juli ( "july") 2020 weer toegest...
2021 KTM crossmotoren modellaunch
2021 KTM crossmotoren modellaunch
KTM toont de digitale presentatie van het KTM motocross-modellengamma van 2021. De 2021 KTM SX-modellenreeks is gebaseerd op feedback van race...
Toch WorldSBK Superbikes in 2020 op TT-Circuit Assen?
Toch WorldSBK Superbikes in 2020 op TT-Circuit Assen?
Vandaag heeft de organisatie van WorldSBk World Superbikes een nieuwe kalender uitgegeven voor races in 2020 "na corona", waarop vreemd genoeg het ...

Motorprijzen

Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Nu Peugeot Scooter veranderd is in Peugeot Motocycles, is het nog even wachten op de nieuw aangekondigde motorfietsen, waarmee moederbedrijf Mahind...
SYM scooters prijslijst 2020
SYM scooters prijslijst 2020
Voor 2020 zien we bij meerdere SYM-modellen een prijsverhoging. Bij het Taiwanese merk verdween daarnaast de Maxsym 600i uit de prijslijst, waarvoo...

Motorbranche

Nieuw management Motoshare motorverhuursite zoekt investeerder
Nieuw management Motoshare motorverhuursite zoekt investeerder
Jos Huisman is per 1 april 2020 afgetreden als directeur en mede-eigenaar van MotoShare. Huisman begon MotoShare in 2015 en was sindsdien alge...
Verkoopcijfers motormarkt 2020: Stijgers en dalers in detail
Verkoopcijfers motormarkt 2020: Stijgers en dalers in detail
Zoals voor vele branches geldt, is ook voor de motorbranche het eerste halve jaar van 2020 een bijzondere geweest in verband met de Corona-crisis. ...
Verkoopcijfers motorfietsen groeien 22% in jui 2020, hard gevecht om marktleiderschap
Verkoopcijfers motorfietsen groeien 22% in jui 2020, hard gevecht om marktleiderschap
In de maand juni van 2020 werden er 1698 nieuwe motorfietsen op kenteken gezet, een stijging van 22% ten opzichte van de 1393 in dezelfde maand van...
Bajaj blijft produceren na corona uitbraak in grootste fabriek
Bajaj blijft produceren na corona uitbraak in grootste fabriek
Bajaj Auto, partner en voor 49% eigenaar van KTM, heeft in haar grootste fabriek in India meer dan 200 besmettingen met het coronavirus waarvan er ...
EICMA motorbeurs Milaan 2020 afgelast
EICMA motorbeurs Milaan 2020 afgelast
De organisatie van de EICMA in Milaan, de belangrijkste jaarlijkse motorshow ter wereld, laat weten dat de editie van 2020 die gepland stond van 3 ...

Motorvacatures

MotorVacature: Digital Marketing Coördinator Yamaha Motor
MotorVacature: Digital Marketing Coördinator Yamaha Motor
De Digital Marketing Coördinator is verantwoordelijk voor het implementeren, beheren en bewaken van de digitale communicatiekanalen van Yamaha Moto...
MotorVacature: verkoopadviseur motorfietsen
MotorVacature: verkoopadviseur motorfietsen
Ben jij de verkoper waar de klant vertrouwen in heeft en heb jij het juiste commerciële inzicht? Heb jij daarnaast affiniteit met online marketing?...
MotorVacature: Balie- / Servicemedewerk(st)er
MotorVacature: Balie- / Servicemedewerk(st)er
Ben jij de Allround Balie- / Servicemedewerk(st)er met een passie voor motorfietsen die ons team komt versterken? Houd je van afwisseling in je wer...
MotorVacature: accountmanager West-Nederland
MotorVacature: accountmanager West-Nederland
Bihr is Europa’s grootste distributeur in accessoires, onderdelen en motorkleding voor motorfietsen, scooters en ATV’s. Het bedrijf is 1975 op...
MotorVacature: Verzekeringsadviseur motoren
MotorVacature: Verzekeringsadviseur motoren
Honderdduizend! Zoveel vragen komen er ieder jaar bij de afdeling Beheer via telefoon, e-mail en post binnen. De vragen zijn van alle soorten en ma...

Persberichten

Recall: Husqvarna Vitpilen 701 en Svartpilen 701
Recall: Husqvarna Vitpilen 701 en Svartpilen 701
Husqvarna Motorcycles kondigt de terugroepactie aan van de 2018-2020 Vitpilen 701, de 2019 en 2020 Svartpilen 701 en de 2019 Svartpilen 701 Style-m...
Korting en promoties op 2020 Triumph Motorcycles modellen
Korting en promoties op 2020 Triumph Motorcycles modellen
Het gaat een hete zomer worden met de Triumph Summer Deals. Aantrekkelijke aanbiedingen op verschillende Triumph modellen bij de Triumph dealer. On...
Nieuw: BMW Motorrad Active Cruise Control (ACC)
Nieuw: BMW Motorrad Active Cruise Control (ACC)
Active Cruise Control (ACC) is bij auto’s al jaren gemeengoed, maar tot dusver nog niet toegepast op een motorfiets. BMW Motorrad introduceert deze...
CF Moto geeft 3 jaar garantie op nieuwe motorfietsen
CF Moto geeft 3 jaar garantie op nieuwe motorfietsen
Een aantal motormerken heeft vanwege de corona-maatregelen een verlenging van de garantieperiode met een aantal maanden voorzien. CFMoto pakt nog s...
Nieuw: Michelin Power 5, Power GP, Power Cup2 en Power Slick 2 motorbanden
Nieuw: Michelin Power 5, Power GP, Power Cup2 en Power Slick 2 motorbanden
Michelin Power 5:  De Michelin Power 5 is op de eerste plaats bestemd voor sportieve rijders die hun motor intensief gebruiken op de weg. De ...

Plaats Reactie


{rsform 3}