• Home
  • Motorsport
  • Nieuwe start Pinksterraces Staphorst met NK Junior Moto Racing

Nieuwe start Pinksterraces Staphorst met NK Junior Moto Racing

Eind vorig jaar werd er een tijdperk afgesloten. Na een jarenlange samenwerking (in Staphorst vanaf 1994) tussen de motorclub AMBC en de Stichting Organisatie Brommer Wegraces, de SOBW, moest deze laatste partij na het seizoen 2017 helaas de handdoek in de ring gooien. Teruglopende startvelden en hierdoor het steeds moeilijker worden van het organiseren van het NK 50cc brommer- wegraces maakten dat deze organisatie ermee moest stoppen. 

Een zeer spijtige beslissing. Want juist dit SOBW kampioenschap zorgde er, samen met de RAP Holland die het Nederlands kampioenschap minibikes organiseerde, de laatste 20 jaar voor dat er steeds nieuwe, jonge, talenten doorstroomden naar de vaderlandse en internationale motorsport categorieën. Vaak werd er een beetje denigrerend gesproken van ‘brommerraces’. Ja, zo was het ooit begin jaren negentig begonnen, maar de laatste tien jaar was deze term allang niet meer van toepassing. Er stonden volwaardige (opstap)klassen op het programma zoals de Molenaar Honda NSF cup en de Yamaha-Gamma R125 cup. Verder kwamen er prachtige tweetaktklassen en scooterklassen aan de start waar de liefhebber van deze snerpende machines zijn vingers bij aflikte. 

De grote vraag na het seizoen 2017 was dus, hoe nu verder? De RAP Holland was voornemens om onder eigen vlag door te gaan met het organiseren van wedstrijden maar dan zonder de status van een officieel Nederlands kampioenschap. Ook de scooters vonden onderdak bij deze organisatie die inmiddels in 2018 ook alweer met haar wedstrijden gestart zijn.

De Nederlandse motorbond KNMV stak samen met enkele organisatoren, waaronder de AMBC, de hoofden bij elkaar met als uitkomst een nieuw officieel wegracekampioenschappen voor junioren. Het NK Junior Moto Racing. Dit kampioenschap wordt onder de vlag van de bond georganiseerd in samenwerking met de motorclub Assen en omstreken en Lee van Dam promotions die het geheel zal promoten in den lande. LDP promotions is o.a. ook de organisator van de bekende Gamma racing days op het circuit van Assen.

Kalender
Het seizoen bestaat uit acht race evenementen, verspreid door het land, met een algemeen trainingsweekend voorafgaand aan het seizoen. Op dit moment wordt nog gekeken naar mogelijke deelname op locaties buiten Nederland en naar weekendevenementen. De klassen die bij het KNMV Junior Racing kampioenschap aan de start komen zijn;
• Instapklasse
• Minibike Junior A
• Minibike Junior B
• Minibike Junior C
• Minibike Open klasse
• Molenaar NSF 100 Cup
• MiniGP 10 tot 17 inch klasse
• 125cc open viertakt klasse / GAMMA Yamaha R125 Cup

De klassen Minibike Junior A/B, Molenaar NSF 100 Cup, de 125cc open viertakt en de GAMMA Yamaha R125 Cup (standaard) krijgen een Nederlands kampioenschap (NK) status toegekend.

Plaatselijke en regionale coryfeeën voor eigen publiek aan de start.
de reeds genoemde Molenaar NSF100 cup was de laatste jaren niet meer te zien in Staphorst. Het snelle circuit in Staphorst werd door de naamgever en initiatiefnemer van deze klasse, Arie Molenaar, als te snel en te gevaarlijk beschouwd voor zijn jonge talenten. Zeer jammer want juist in deze klasse zijn de laatste jaren vele regionale en plaatselijke talenten doorgebroken. Landelijk en regionaal bekende coureurs als Scott Deroue, Bo Bendsneyder, Frank Nieman, Walid Soppe, Rick Dunnik, Jeffrey Buis en Loran Faber hebben allemaal in de top van deze NSF 100 cup gestreden of zijn hier kampioen geworden alvorens de overstap te maken naar de zwaardere motorsport categorieën. AMBC- ers Dunnik en Faber wisten in 2015 en 2016 zelfs de Nederlandse titel te grijpen maar mochten dus helaas niet voor eigen publiek hun kunsten vertonen.

Dat is dit jaar anders. Door de nieuwe opzet van het kampioenschap en doordat de baan is gewijzigd staan de jonge talenten van Arie Molenaar op tweede Pinksterdag wel in Staphorst aan de start. Een prachtig moment om de regionale toppers te zien racen en aan te moedigen. Uit Staphorst komt Damian Boessenkool aan de start en uit Dalfsen komt een drietal coureurs namelijk Justin Fokkert, Thijs Westenbrink en Loris Veneman, de zoon van de huidige bondscoach en oud- topcoureur Barry Veneman. Als verdere regionale coureur zien we tenslotte Twan Smits uit Steenwijk. Boessenkool staat na de eerste twee races als vierde in de tussenstand terwijl de jonge Fokkert zelfs tweede staat.

Minibikes, het begin van een carrière in de motorsport
Alhoewel er nog wel enig talent voorhanden is moet er wel gezegd worden dat er de laatste jaren in de regio rondom Staphorst een kleine dip te zien is in de aanwas van nieuw talent. De AMBC speelt hier op in door in 2018 enkele opstapdagen te organiseren voor beginnende minibikers. In samenwerking met Henk Schotman en zijn organisatie Racekids houdt de AMBC introductiedagen voor beginnende minibikers. Dit is dus speciaal bedoeld voor de jeugd die interesse heeft om te gaan minibiken maar niet weet hoe dit aan te pakken. Of misschien zijn er ouders die meer info willen over deze tak van motorsport en tevens hun zoon of dochter eens willen laten proeven aan deze sport. Er zijn gediplomeerde en ervaren instructeurs aanwezig en ook voor beschermende kleding en helmen worden gezorgd. Alleen goede zin is dus maar nodig om te kunnen rijden! Meer info over deze opstapdagen staat op de website van de AMBC.

Dankzij circuit De Tippe in Staphorst kunnen elke week een groep jonge rijders in actie komen. Een grote groep clubrijders traint elke week op hun thuiscircuit in Staphorst. Sinds een paar jaar onder leiding van gediplomeerde bondstrainers die vroeger zelf coureurs waren. De jonge AMBC- ers spreiden na enkele jaren van training hun vleugels uit en nemen de stap richting het Nederlands kampioenschap minibikes. Voor die leden is het prachtig dat ze hun kunsten ook in eigen gemeente en voor eigen publiek kunnen laten zien. Enkele jeugdige Staphorsters en AMBC leden werden de afgelopen jaren reeds gekroond tot Nederlands kampioen.

In het huidige minibike kampioenschap rijden twee plaatselijke rijders mee die het in de eerste race van het NK Junior Moto racing die onlangs op de junior track naast het TT circuit in Assen werd verreden beslist niet onverdienstelijk deden. Kyano Veijer wist zelfs beide wedstrijden in de zgn. Junior B klasse te winnen. Veijer slaat inmiddels ook al internationaal zijn vleugels uit in navolging van zijn neef Collin Veijer. Hij rijdt dit seizoen ook mee in het Italiaans kampioenschap minibikes. Ivar Wesselink is de andere coureur uit Staphorst die ook tweede Pinksterdag te zien is. Ivar wist twee keer een zevende plaats te behalen tijdens de eerste kampioensrace in Assen en bezet deze stand ook in het kampioenschap. De tweede race in dit jeugd kampioenschap is op 12 mei in Veldhoven alvorens de karavaan afreist naar Staphorst om daar tweede Pinksterdag te strijden om de punten.

Een nieuwe start
Zo ziet de organiserende wegrace-commissie van de AMBC deze Pinksterraces 2018. Een nieuwe start en een nieuwe uitdaging met deze ééndaagse opzet. De klassen die te zien zijn zullen volop spektakel bieden voor de toeschouwers. De term ‘familie-evenement’ waarmee de AMBC de laatste jaren dit evenement aanduid gaat dit jaar ook zeker weer op. Prachtige motorraces en daarnaast entertainment voor de jongste kinderen met springkussens en draaimolens. Vanwege de compacte opzet van het circuit en het hele terrein kunnen pa en ma rustig naar de races kijken terwijl de kinderen zich vermaken op de speeltoestellen. Als ze tenminste niet hun vriendje of vriendinnetje willen aanmoedigen die meestrijdt bij één van de race-klassen.

Zoals altijd is de toegang voor dit AMBC evenement vrij evenals het parkeren en kan er middels de eigen AMBC catering genoten worden van een natje en droogje. Het tijdschema is op het moment van schrijven nog niet bekend maar alle benodigde info verschijnt voorafgaand aan het evenement op de website van de AMBC Staphorst.

Affiche Pinksterrace 2018 A3 1Laatste Nieuws

Motornieuws

2020 MV Agusta Brutale 1000RR - 208 PK / 186 kilo
2020 MV Agusta Brutale 1000RR - 208 PK / 186 kilo
Zojuist heeft MV Agusta vanuit de fabriek in Shiranna de nieuwe 2020 Brutale 1000RR nogmaals gepresenteerd. De 1000RR is de vierde generatie vierci...
Macron: geen 110 km/u maximumsnelheid in Frankrijk
Macron: geen 110 km/u maximumsnelheid in Frankrijk
De Franse president Emmanuel Macron heeft zojuist verklaard nu tegen een voorstel te zijn om in heel Frankrijk een maximumsnelheid van 110 kilomete...
Sena komt met eigen bluetooth systeemhelm: de Outrush motorhelm
Sena komt met eigen bluetooth systeemhelm: de Outrush motorhelm
Sena was tot nu in de motorbranche vooral bekend als fabrikant van communicatiesystem voor motorrijders, gemaakt voor montage in een motorhelm. Het...
Testmotor: test 2020 Yamaha Tricity 300 driewiel motorscooter
Testmotor: test 2020 Yamaha Tricity 300 driewiel motorscooter
Door de redactie van Testmotor is als eerste wereldwijd met de nieuwe Yamaha Tricity 300 driewieler voor autorijbewijs gereden. Deze Tricity is de ...
Duitse motorrijders gaan 4 juli demonstreren tegen motorverboden
Duitse motorrijders gaan 4 juli demonstreren tegen motorverboden
Op diverse plekken in Duitsland zal door motorrijders op 4 juli 2020 gedemonstreerd worden tegen de in hun ogen willekeurige afsluitingen van wegen...

Motorsport

Michael van der Mark in 2021 van Yamaha naar BMW WorldSBK Superbikes
Michael van der Mark in 2021 van Yamaha naar BMW WorldSBK Superbikes
De Nederlandse World Superbikes coureur Michael van der Mark (27) zal in 2021 niet meer op een Yamaha rijden. Daarmee beëindigt Van der Mark e...
Motorsport en races vanaf 1 juli weer toegestaan
Motorsport en races vanaf 1 juli weer toegestaan
Door de vanavond aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen zal motorsport in wedstrijdverband al vanaf 1 juli ( "july") 2020 weer toegest...
2021 KTM crossmotoren modellaunch
2021 KTM crossmotoren modellaunch
KTM toont de digitale presentatie van het KTM motocross-modellengamma van 2021. De 2021 KTM SX-modellenreeks is gebaseerd op feedback van race...
Toch WorldSBK Superbikes in 2020 op TT-Circuit Assen?
Toch WorldSBK Superbikes in 2020 op TT-Circuit Assen?
Vandaag heeft de organisatie van WorldSBk World Superbikes een nieuwe kalender uitgegeven voor races in 2020 "na corona", waarop vreemd genoeg het ...
TT-circuit Assen verliest 3,5 miljoen door niet doorgaan Dutch TT MotoGP
TT-circuit Assen verliest 3,5 miljoen door niet doorgaan Dutch TT MotoGP
Het niet doorgaan van de 90e editie van de Dutch TT MotoGP-races op het TT-circuit van van Assen levert het circuit een verlies van 3,5 miljoen eur...

Motorprijzen

Indian Motorcycle prijslijst 2020
Indian Motorcycle prijslijst 2020
 Op de 2020 prijslijst van Indian Motorcycle wordt voor elke kleurstelling een aparte prijs gerekend, zoals dat normaal is bij Amerikaanse cru...
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Triumph Motorcycles prijslijst 2020
Op de 2020 prijslijst van Triumph Motorcycles is de opvallendste nieuwkomer de Tiger 900, die nu vanaf € 13.600 beschikbaar is, dat is zo'n 400 eur...
Harley-Davidson prijslijst 2020
Harley-Davidson prijslijst 2020
Ook in 2020 is prijslijst van Harley-Davidson weer extreem lang, met meer dan 100 verschillende keuzes. Die diversiteit wordt maar deels door de ve...
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Peugeot Motocycles prijslijst 2020
Nu Peugeot Scooter veranderd is in Peugeot Motocycles, is het nog even wachten op de nieuw aangekondigde motorfietsen, waarmee moederbedrijf Mahind...
SYM scooters prijslijst 2020
SYM scooters prijslijst 2020
Voor 2020 zien we bij meerdere SYM-modellen een prijsverhoging. Bij het Taiwanese merk verdween daarnaast de Maxsym 600i uit de prijslijst, waarvoo...

Motorbranche

Bajaj blijft produceren na corona uitbraak in grootste fabriek
Bajaj blijft produceren na corona uitbraak in grootste fabriek
Bajaj Auto, partner en voor 49% eigenaar van KTM, heeft in haar grootste fabriek in India meer dan 200 besmettingen met het coronavirus waarvan er ...
EICMA motorbeurs Milaan 2020 afgelast
EICMA motorbeurs Milaan 2020 afgelast
De organisatie van de EICMA in Milaan, de belangrijkste jaarlijkse motorshow ter wereld, laat weten dat de editie van 2020 die gepland stond van 3 ...
Santander start verkoopplatform in Duitsland
Santander start verkoopplatform in Duitsland
De Santander Bank lanceert in Duitsland binnenkort een eigen verkoopsite voor nieuwe en gebruikte voertuigen, waarmee het vooral de strijd aanbindt...
Vorige eigenaar Norton moet 14 miljoen pensioengeld terugbetalen
Vorige eigenaar Norton moet 14 miljoen pensioengeld terugbetalen
Stuart Garner, de voormalige eigenaar van het Britse motormerk Norton Motorcycles, is veroordeeld tot het terugbetalen van ongeveer 14 miljoen pond...
Politie op zoek naar onopvallende motorkleding
Politie op zoek naar onopvallende motorkleding
De politie heeft een zogenaamde marktconsultatie aangekondigd voor de levering van onopvallende motorkleding. Bij de politie rijden de meeste ...

Motorvacatures

MotorVacature: verkoopadviseur motorfietsen
MotorVacature: verkoopadviseur motorfietsen
Ben jij de verkoper waar de klant vertrouwen in heeft en heb jij het juiste commerciële inzicht? Heb jij daarnaast affiniteit met online marketing?...
MotorVacature: Balie- / Servicemedewerk(st)er
MotorVacature: Balie- / Servicemedewerk(st)er
Ben jij de Allround Balie- / Servicemedewerk(st)er met een passie voor motorfietsen die ons team komt versterken? Houd je van afwisseling in je wer...
MotorVacature: accountmanager West-Nederland
MotorVacature: accountmanager West-Nederland
Bihr is Europa’s grootste distributeur in accessoires, onderdelen en motorkleding voor motorfietsen, scooters en ATV’s. Het bedrijf is 1975 op...
MotorVacature: Verzekeringsadviseur motoren
MotorVacature: Verzekeringsadviseur motoren
Honderdduizend! Zoveel vragen komen er ieder jaar bij de afdeling Beheer via telefoon, e-mail en post binnen. De vragen zijn van alle soorten en ma...
MotorVacatures: Harley-Davidson 1e en 2e monteur full-time
MotorVacatures: Harley-Davidson 1e en 2e monteur full-time
Motor Saloon B.V. is officieel Harley-Davidson dealer en sinds 1969 gevestigd in Amersfoort, met in onze grote showroom altijd meer dan 100 nieuwe ...

Persberichten

Nieuw: BMW Motorrad Active Cruise Control (ACC)
Nieuw: BMW Motorrad Active Cruise Control (ACC)
Active Cruise Control (ACC) is bij auto’s al jaren gemeengoed, maar tot dusver nog niet toegepast op een motorfiets. BMW Motorrad introduceert deze...
CF Moto geeft 3 jaar garantie op nieuwe motorfietsen
CF Moto geeft 3 jaar garantie op nieuwe motorfietsen
Een aantal motormerken heeft vanwege de corona-maatregelen een verlenging van de garantieperiode met een aantal maanden voorzien. CFMoto pakt nog s...
Nieuw: Michelin Power 5, Power GP, Power Cup2 en Power Slick 2 motorbanden
Nieuw: Michelin Power 5, Power GP, Power Cup2 en Power Slick 2 motorbanden
Michelin Power 5:  De Michelin Power 5 is op de eerste plaats bestemd voor sportieve rijders die hun motor intensief gebruiken op de weg. De ...
BMW Motorrad Rent A Ride: motorverhuur in Nederland en België
BMW Motorrad Rent A Ride: motorverhuur in Nederland en België
Europa's grootste platform voor motorverhuur, Rent A Ride, blijft uitbreiden. Met Rent A Ride biedt BMW Motorrad spontaan motorrijplezier via het v...
Indian Motorcycle: 2200 euro korting op nieuwe 2019 FTR1200
Indian Motorcycle: 2200 euro korting op nieuwe 2019 FTR1200
Motorrijders in de Benelux hebben momenteel drie uitstekende redenen om een dealer van Indian Motorcycle te bezoeken voor een proefrit met de FTR 1...

Plaats Reactie


{rsform 3}