Pijnlijk MXGP debuut voor Herlings in Qatar

Vanwege een twee weken eerder in Italië gebroken middenhandsbeentje wist Jeffrey Herlings voor vertrek naar Qatar al dat hij niet in de buurt van de ereplaatsen zou kunnen eindigen. Uiteraard had hij zich zijn debuut in de MXGP-klasse anders voorgesteld. Eerder was zijn voorbereiding al verstoord door problemen met een pols, waardoor hij vier weken rust moest nemen. Na in de winter goed te hebben getest verliep de aanloop naar de eerste Grand Prix dus verre van optimaal. De breuk in zijn rechterhand liep Herlings op bij een internationale wedstrijd in het Italiaanse Ottobiano. Dat geschiedde in het begin van de tweede ronde. Voor Qatar reed Herlings zodoende in wedstrijdverband slechts één ronde.

Herlings (KTM) kende in de eerste manche van de bij kunstlicht verreden GP in Losail (gelegen bij de hoofdstad Doha) een goede start en kwam na de eerste ronde als zesde door. Die positie wist hij zes ronden vast te houden, maar daarna zakte hij door opgepompte onderarmen terug om uiteindelijk als achttiende te worden afgevlagd. In de tweede manche vertrok hij iets minder goed, maar wist hij zijn uitgangspositie - dertiende bij de eerste doorkomst - zelfs nog iets te verbeteren: hij kwam als elfde over de finish. Deze beide klasseringen leverden hem 13 WK-punten op en vijftiende plaats in het dagklassement, tevens WK-stand. Herlings over zijn wedstrijd: “Wat moet ik ervan zeggen? Wat had ik kunnen verwachten? Ik ondervond erg veel pijn. In de motorcross moet je 100% fit zijn en dat was ik niet.” Na Qatar volgen nog achttien GP’s zodat Herlings nog voldoende kansen krijgt om de nu opgelopen puntenachterstand goed te maken.

Zijn Red Bull KTM-teamgenoten Glenn Coldenhoff en Antonio Cairoli scoorden beter. Coldenhoff werd totaal negende, Cairoli won beide manches. Coldenhoff moest in de eerste race hard werken voor de punten. Hij kende een zeer slechte start, maar was bij de eerste doorkomst al tiende. Coldenhoff: “Ik wilde net iets te veel en maakte een fout, waardoor ik als laatste mijn race moest vervolgen. Ik werd nog vijftiende, maar dat is niet de klassering waar ik voor kom.” In de tweede manche finishte Coldenhoff als achtste. Coldenhoff: “Jeremy van Horebeek en Evgeny Bobryshev kwamen mij voorbij en zij waren net iets sneller dan ik.”

Voor Jaap Corneth verliep zijn debuut in de MXGP-klasse belabberd. De Limburger kwam in de trainingen ten val en liep daarbij een hersenschudding op. Dat noopte hem de wedstrijd te moeten laten schieten.

Tony Cairoli heerste in de eerste manche. Halverwege de wedstrijd over 30 minuten plus twee ronden had hij een voorsprong van bijna vijftien seconden opgebouwd. Daarna liet hij het tempo iets zakken, maar kwam altijd nog negen seconden voor Clément Desalle (Kawasaki) over de finish. De derde plaats ging naar wereldkampioen Tim Gajser (Honda). In de tweede reeks leek de zege naar Gajser te gaan, maar de Sloveen bleek in de slotfase niet bestand tegen het slotoffensief van Cairoli. De Italiaan staat bekend om zijn daden in de laatste ronden. Zijn faam maakte hij in Qatar volledig waar. Gajser kwam als tweede over de finish, derde werd voormalig wereldkampioen Romain Febvre (Yamaha). In de WK-stand leidt Cairoli met de maximale 50 punten, Gajser is tweede met 42 punten, Desalle derde met 40 punten.

Het werd een dubbel succes voor het fabrieksteam van Red Bull KTM, want de Let Pauls Jonass won beide manches van de MX2-klasse. In beide races moest hij tot het uiterste gaan om de Fransman Benoit Paturel (Yamaha) achter zich te houden. In beide manches eindigden de Belg Julien Lieber (KTM) en de Deense Europees kampioen Thomas Kjer Olsen (Husqvarna) als derde en vierde. Jonass leidt met 50 punten voor Paturel (44), Lieber (40) en Kjer Olsen (36).

Zonder de naar de MXGP overgestapte Jeffrey Herlings zal er dit jaar voor de Nederlanders minder eer te behalen vallen dan in voorgaande jaren. Dat bleek in Qatar. Beste Nederlander werd Brian Bogers (KTM), die vijftiende en dertiende werd en in de WK-stand met 14 punten de vijftiende plaats inneemt. Suzuki-fabrieksrijder Bas Vaessen staat zeventiende met 11 punten, na in de races veertiende en zeventiende te zijn geworden. Davy Pootjes (KTM) kwam in beide manches als zestiende over de finish en staat op 10 punten. De Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen, die een Nederlands paspoort heeft, eindigde in de eerste manche buiten de punten. In de tweede reeks scoorde hij met de vijftiende plek 6 WK-punten, goed voor de negentiende plaats in de WK-stand na één wedstrijd.

Komend weekend wordt de tweede Grand verreden in het Indonesische Pangkal Pinang, gelegen op het eiland Bali.

De volledige uitslagen en WK-standen zijn te vinden op de website van MXGP-promotor Youthstream: www.mxgp.com.

Jeffrey Herlings

Tekst: GP Valkenswaard, Foto: Ray Archer/KTM

Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form