MotoGP Phillip Island: Cal Crutchlow wint!

Na zeer onstuimig verlopen trainigsdagen wegens continu veranderende weersomstandigheden - met vele valpartijen tot gevolg - was het op de racedag gelukkig droog op het circuit van Phillip Island. WSBK-coureur Nicky Hayden verving de geblesseerde Dani Pedrosa en Hector Barbera verving de eveneens geblesseerde Andrea Iannone van het officiële Ducati Team.

Marc Marquez is weliswaar al tot wereldkampioen van het 2016 seizoen gekroond, maar Valentino Rossi en Jorge Lorenzo strijden nog volop voor de plaatsen twee en drie. Marquez mocht van pole vertrekken, maar zowel Rossi als Lorenzo kenden een dramatische kwalificatie, waarbij Rossi zelfs de tweede kwalificatietraining niet eens haalde en van p15 moest starten. Lorenzo deed het niet veel beter en moest van p12 vertrekken. Tijdens de race ging het de Yamaha fabrieksrijders echter beter af. Wat heet, Rossi wist zich al snel naar voren te rijden naar de derde plek achter koploper Marquez en de zeer sterk rijdende Cal Crutchlow die van af p2 was vertrokken. Dat werd zelfs een tweede plek nadat Marc Marquez zichzelf, met 2,4 seconden voorsprong op Crutchlow, halverwege de race onderuit remde en zich daarmee uitschakelde. Cal Crutchlow wist gedurende de race zijn koppositie te handhaven en zelfs uit te bouwen en deze zo winnend af te sluiten met 4,2 seconden voorsprong op Rossi die met de tweede podiumplaats een slecht (trainings)weekend toch succesvol wist af te sluiten. De eveneens sterk rijdende Maverick Vinales wist met zijn Suzuki de laatste podiumplaats te bemachtigen en ook invaller Nicky Hayden deed het goed op de fabrieks Honda in het middenveld. Hij zag echter wel in de voorlaatste ronde een mooie klassering verloren gaan met een valpartij, waardoor hij de race als laatste eindigde op de 17de plaats. Lorenzo eindigde als 6de en zag daarmee zijn achterstand in het kampioenschap op Rossi verder oplopen tot 24 punten. Met nog 2 GP-rondes voor de boeg is de strijd om de tweede plaats dus nog niet beslecht.

Moto2
In Moto2 is de strijd voor het kampioenschap nog niet beslist met Johann Zarco als wk-leider met - voorafgaand aan de race - 21 punten voorsprong op de geblesseerde Alex Rins en 33 punten op Thomas Luthi. Johann Zarco had zich als 10de gekwalificeerd, terwijl Luthi de pole had en Rins van p15 moest vertrekken. Het was echter Luthi die de beste zaken deed door de race te winnen, terwijl Zarco een zeer matige race reed en uiteindelijk als 12de werd afgevlagd. Grote verliezer voor het kampioenschap was echter Alex Rins, die zijn kansen verder zag slinken door zich uit de race te crashen. Achter racewinnaar Thomas Luthi werd met een minimaal verschil van slechts 0,01 sec Franco Morbidelli als tweede afgevlagd, voor Sandro Cortese die de laatste podiumplaats op wist te eisen. Met de 4 punten die Johann Zarco wist te behalen heeft hij nu met 226 punten de leiding weten te behouden, maar nu met 22 punten voorsprong op Thomas Luthi, die nu de tweede plaats op de wk-lijst inneemt met op zijn beurt slecht 3 punten voorsprong op de ongelukkige Alex Rins.

Moto3
De Moto3 race verliep chaotisch met vele valpartijen, waarbij een stevige crash met meerdere coureurs in de zesde ronde voor een rode vlagsituatie zorgde, waardoor er een herstart plaatsvond met een sprintrace over 10 ronden. De als 6de getrainde Livio Loi en als 12de getrainde Bo Bendsneyder mochten tijdens de eerste start beiden twee plaatsen opschuiven i.v.m. de diskwalificatie van Quartararo (niet gehomologeerde software) en positiestraffen van enkele rijders die te langzaam reden tijdens de kwalificatietraining.
Voor Loi begon de eerste race slecht door betrokken te raken in een valpartij met enkele andere rijders, maar kon gelukkig wel de race hervatten. Bij de herstart mocht Bo Bendsneyder van p13 en Livio Loi vanaf p19 starten. Wereldkampioen Brad Binder was, net als in de eerste race, ook heer en meester in de tweede en reed dan ook de volle 10 ronden onbedreigd aan kop, gevolgd door Locatelli, met daarachter het hele veld in 1 grote groep. Zowel Loi als Bendsneyder wisten zich hierin goed te handhaven en konden de race dan ook met een keurige vijfde plaats voor Loi en een tiende plek voor Bendsneyder afsluiten. Aron Canet wist winnaar te worden van de grote groep en zo de laatste podiumplek te bezetten, achter winnaar Brad Binder en tweede man Andrea Locatelli. In de stand van het kampioenschap staat Enea Bastianini na deze race op de tweede plek met 164 punten, gevolgd door Jorge Navarro met 129.

De volgende (een na laatste) ronde van het MotoGP seizoen vindt het komend weekend plaats op het Sepang International Circuit in Maleisië.

Cal Crutchlow


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form