MotoGP: Viñales wint Britse GP

Op het Circuit van Silverstone heeft Maverick Viñales de eerste zege voor Suzuki in de wacht gesleept na de terugkeer van het merk in de koningsklasse van de wegracesport. Cal Crutchlow reed een sterke race en werd tweede voor Valentino Rossi.

Crutchlow had de pole in handen voor Rossi en Viñales. Maar in de eerste bocht is het Rossi die de snelste is voor Crutchlow, en Dani Pedrosa. Twee bochten later gaat Viñales aan de leiding. In de tweede bocht gebeurde een heftige crash waarbij Loris Baz en Pol Espargaro betrokken waren. Dit veroorzaakte een rode vlag situatie. Espargaro werd met een brancard afgedragen en Baz werd langs de baan verzorgd en even later met de ambulance afgevoerd, al bleken achteraf de verwondingen mee te vallen.

Bij de herstart is het Crutchlow die de leiding pakt voor Rossi, Viñales, Marc Marquez, Pedrosa en Scott Redding. Al in de eerste ronde weet Viñales de leiding over te nemen en een gaatje te slaan op Crutchlow en Marquez, waarbij Rossi terugzakt naar de vierde plaats. Viñales wist een voorsprong op te bouwen van meer dan 2 seconden voor Rossi, Marquez, Crutchlow en Pedrosa.
Andrea Iannone kon zich opwerken en aansluiting vinden met de groep die streed om de tweede plaats. Eerst ging hij voorbij aan Pedrosa en even later aan Marquez. Vervolgens meldde hij zich aan het achterwiel van Crutchlow en ging ook daar even later aan voorbij waardoor hij op de derde plaats reed. Ook Rossi wist hij nog voorbij te gaan, maar Rossi pakte Iannone terug met het aanremmen van de bochten. Ondertussen deed Marquez verschillende pogingen om Crutchlow weer voorbij te komen, terwijl Crutchlow op zijn beurt weer probeerde om de derde plaats van Iannone over te nemen. Met nog zeven ronden te gaan reed Viñales al vier seconden voor Iannone die op dat moment Rossi voorbij was gegaan. En ook Crutchlow wist even later bij Rossi langszij te komen. Marquez ging ook langs Rossi door hem twee keer aan te tikken en binnendoor te steken, maar Rossi counterde dit snel. Vijf ronden voor de finish ging Iannone vanaf de tweede positie onderuit. Rossi en Marquez raakten in een hevig gevecht waarbij Marquez zelfs wijd moest gaan en over een uitloopstrook weer achter Rossi moest aansluiten. Marquez wist het duel uiteindelijk in zijn voordeel te beslechten. Crutchlow profiteerde hier ook van, kon de aansluiting houden en even later de Spanjaard inhalen. Rossi liet vervolgens een klein gaatje vallen. Marquez ging in de eerste bocht wijd terwijl hij Crutchlow terug wilde pakken en kon achter Crutchlow, Rossi en Pedrosa aansluiten op een vijfde positie.

Uiteindelijk won Maverick Viñales zijn eerste MotoGP wedstrijd en pakte daarmee de eerste zege voor Suzuki na hun terugkeer in de MotoGP. Vier seconden achter hem finishte Crutchlow op de tweede plaats voor Rossi die het podium vol maakte. Marquez, Pedrosa, Andrea Dovisiozo, Aleix Espargaro, Jorge Lorenzo, Danilo Petrucci en Alvaro Bautista maakten de top 10 vol.

Marquez blijft leider in het kampioenschap met 210 punten. Rossi staat vijftig punten achter (160). Lorenzo blijft derde met 146 punten (-64).

Moto2
Sam Lowes startte vanaf pole, maar het was Jonas Folger die de kopstart pakte voor Lowes en Johann Zarco. Lowes wist hem echter snel te pakken en de koppositie over te nemen. Zarco, Lowes en Folger bleven in de eerste ronden strijden om de eerste plaats, maar Folger kon het tempo niet meer volgen en zakte enkele plaatsen terug. Ook Lowes begon ietwat af te zakken, terwijl Tom Lüthi zich wist op te knokken naar de kopgroep en wist even later de leiding zelfs over te nemen en vast te houden. Lowes had zichzelf herpakt en kon aansluiten bij Zarco en Lowes. Franco Morbidelli had een gat van 0,6 seconden op de top 3, met op zijn achterwiel Takaaki Nakagami, Hafizh Syahrin en Jonas Folger op de zevende plaats. Met nog 4 ronden te gaan wilde Zarco binnendoor aan Lowes voorbij, maar drukte Lowes hierdoor van de motor en Zarco zakte terug naar de zevende plaats. Lowes kon nog weer opstappen, maar een goede uitslag was uitgesloten. Lüthi had daardoor gelijk een seconde voorsprong op Morbidelli die daardoor op de tweede plaats terecht gekomen was voor Nakagami. Nakagami, Morbidelli en Syahrin vochten vervolgens om de tweede plaats. Lüthi wist vervolgens de wedstrijd te winnen voor Morbidelli, Nakagami en Syahrin. Folger finishte als vijfde gevolgd door Zarco, Lorenzo Baldasarri, Alex Rins, Simone Corsi en Mattia Pasini. Axel Pons werd 11e.

Door de wedstrijdleiding werd besloten dat Zarco nog een ride-through penalty kreeg, terwijl de race al over was. Daardoor kreeg Zarco 30 seconden straftijd. Hierdoor werd Zarco terugverwezen naar de 22e positie. De zesde positie was hierdoor voor Baldasarri, gevolgd door Rins, Corsi, Pasini en Pons die de top 10 vol maakten.

Zarco leidt het kampioenschap met 181 punten, 10 meer dan Alex Rins (171) Sam Lowes staat derde met 137 punten.

Moto3
In de Moto drie ging Francesco Bagnaia vanaf Pole van start, maar moet bij de start Enea Bastianini voor laten gaan. Met achter zich Joan Mir, Niccolò Antonelli, Gabriel Rodrigo en Bo Bendsneyder. Na enkele ronden en veel positiewisselingen was het Binder die aan de leiding ging voor Bagnaia, Bastianini, Mir en Rodrigo, die een gaatje wisten te slaan op de rest van het veld. Dit duurde echter niet lang, waardoor even later de kopgroep alweer uit 12 rijders bestond. Stefano Manzi reed op de vierde plaats, terwijl hij een wildcardrijders is, en dus normaal niet mee rijdt in het Moto3 kampioenschap. Vijf ronden voor de finish wist Bendsneyder vanaf de achtste positie sterk op te rijden en een ronde later als vierde door te komen, door eerst Andrea Migno voorbij te gaan, even later Manzi te pakken, en daarna Fabio Di Giannantonio en Jorge Navarro in 1 bocht te pakken. Een ronde later pakte hij ook Bagnaia waardoor hij kon strijden voor een podiumplaats. Even later werd hij weer voorbij gegaan door Bagnaia, maar pakte hem enkele bochten later alweer terug en verdedigde daarna zijn positie sterk. Met nog twee ronden op de klok gaat Bendsneyder zelfs naar de tweede plaats door ook Bastianini voorbij te gaan, maar deze actie werd als snel gecounterd door Bastianini. Navarro en Migno gingen samen onderuit en enkele bochten later pakte Bensneyder zelfs de leiding in de wedstrijd. Voor Binder en Bagnaia. In de laatste ronde zijn Bendsneyder, Binder en Bagnaia echter stevig in gevecht, en werd door deze drie coureurs heel vaak van positie gewisseld. Om en om rijden de coureurs op de eerste, tweede of derde plaats. Uiteindelijk is het Binder die wint, voor Bagnaia, Bendsneyder, Manzi, Nicolo Bulega, Di Giannantonio, Bastianini, Aron Canet, Mir en Jorge Martin.

Brad Binder breidt zijn voorsprong uit en heeft nu 204 punten. Jorge Navarro heeft er 86 minder (118) en staat tweede. Kort daarachter is het Francesco Bagnaia op de derde plaats met 110 punten.

MotoGP Suzuki Ecstar Maverick Vinales BritishGP 2016 Silverstone


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form