MotoGP: Ducati wint na 6 jaar

Ducati rijder Andrea Iannone wist de MotoGP race van Oostenrijk te winnen nadat hij van pole position was vertrokken. De wedstrijd werd verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Hij kreeg nog kort bezoek van Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso, maar al snel bleek hij te sterk voor zijn concurrentie.

Bij de start was het dus Iannone die als eerste de bocht in dook voor Dovizioso en Valentino Rossi. Marc Marquez en Jorge Lorenzo gingen in de eerste bocht wijd en kregen hierdoor een klein gat naar voren te verwerken. Rossi wist al snel de leiding over te nemen, maar lang duurde dit niet. In de tweede ronde werd er veel van positie gewisseld tussen de eerste vijf rijders, waarbij Iannone als sterkste uit de bus kwam voor Lorenzo, Dovizioso, Marquez en Rossi. Even later wist Rossi Marquez voorbij te gaan, terwijl Lorenzo de leiding over wist te nemen.
Vanwege een valse start moesten Hector Barbera, Cal Crutchlow, Stefan Bradl en Yonny Hernandez een drive-through penalty ondergaan. Hiermee was voor deze vier heren de kans op een goede classificatie verkeken. Barbera heeft zijn penalty niet op tijd genomen, waardoor hij met een zwarte vlag uit de wedstrijd werd gehaald, rijdend op de zevende positie.
Vooraan het veld ontstond een kopgroep van 6 rijders, aangevoerd door Iannone, die werd gevolgd door zijn Ducati teamgenoot Dovizioso. Achter hen reden Lorenzo en Rossi met daarachter Marquez en Suzuki fabrieksrijder Maverick Viñales. Dovizioso wist zijn teamgenoot voorbij te gaan en voerde het tempo op. Alleen Iannone was capabel om dit bij te benen waardoor er een gat ontstond naar Lorenzo en Rossi. Zij reden vervolgens ook weer harder dan Marquez en Viñales, waardoor ook daar een gaatje ontstond. Iannone wist Dovizioso nog weer in te halen en kon daarna nog een tandje bij zetten waardoor het voor Dovizioso niet meer mogelijk was om de race te winnen.
Andrea Iannone pakte de eerste overwinning sinds de MotoGP wedstrijd op Phillip Island in 2010 voor Ducati, met op de tweede positie zijn teamgenoot Dovizioso. Jorge Lorenzo bleek de beste Yamaha coureur voor zijn teamgenoot Rossi. Honda rijder Marquez kwam als vijde over de finish voor Viñales, Dani Pedrosa, Scott Redding, Bradley Smith en Pol Espargaró.

Marquez blijft het kampioenschap leiden met 181 punten. Lorenzo volgt met 138 punten voor Rossi, die met 124 punten op de derde plaats staat.

Andrea Iannone Ducati MotoGP 2016

Moto2
Johann Zarco vertrok van pole, maar het was Franco Morbidelli die de leiding wist te pakken voor Alex Marquez, Marcel Schrötter, Tom Lüthi en Zarco. Morbidelli wist de leiding lang vast te houden, terwijl kort achter hem verschillende rijders van positie wisselden. Schrötter was naar een tweede plaats gekomen en meldde zich aan het achterwiel van Morbidelli. Waar vervolgens Lüthi en Zarco ook zeer kort achter zaten.
Zarco reed een zeer sterke wedstrijd die hij goed wist op te bouwen. Ondanks zijn matige start wist hij door de wedstrijd heen zijn tempo te verhogen en plekken te winnen. Hij ging Lüthi en Schrötter voorbij en vond aansluiting bij Morbidelli, die ondertussen was weggelopen. Zarco bleek ook voor hem te sterk en moest de leiding afstaan. Even later wist ook Lüthi hem voorbij te gaan waardoor Morbidelli op de derde plaats terecht kwam. Zarco liep vervolgens uit en wist de wedstrijd te winnen met een voorsprong van meer dan 3 seconden. Morbidelli pakte nog een plaats terug en werd tweede voor Alex Rins. Luthi, Schrötter Marquez, Nakagami, Baldassarri, Pons en Aegerter maken de top tien vol.

Johann Zarco breidt zijn leiding in het kampioenschap uit en heeft nu 176 punten voor Rins (142 punten) en Lowes, die door twee crashes de race niet uitreed. Lowes blijft derde in het kampioenschap met 121 punten.

Moto3
In de Moto3 race was Brad Binder die als eerste de bocht in dook voor Enea Bastianini en Joan Mir. In de eerste ronde weten deze drie rijders ook gelijk een gat te slaan van een seconde, maar door schermutselingen onderling weten de achtervolgers dit ook binnen enkele ronden weer dicht te rijden en aansluiting te vinden. Hierdoor ontstond een kopgroep van tien coureurs en daarachter de Belg Livio Loi, met een gat van ruim twee seconden. Nederlander Bo Bendsneyder kende een moeilijke opening van de wedstrijd nadat hij zaterdag last kreeg van zijn hand. Koppelen ging het niet makkelijk af en moest daardoor aan het begin van de race veel plaatsen toegeven. Gaandeweg de wedstrijd herpakte hij zich en wist hij aansluiting te vinden met Loi, die op plaats elf reed. Vooraan waren het Binder, Fabio Quartararo, Bastianini, Phillip Oettl en Mir opnieuw een gat te slaan. Binder maakte een fout, en moest als vijfde weer aansluiting zien te vinden met de eerste vier rijders. In de laatste ronde waren er nog veel positiewisselingen, en inhaalpogingen. Uiteindelijk was het Mir die als eerste onder het zwart-wit geblokt doorreed met in zijn kielzog Binder, Bastianini, Quartararo en Oettl. Jorge Martin finishte zesde, voor Bo Bendsneyder. Fabio di Giannantonio, Nicolo Bulega en Livio Loi maakten de top tien vol.

Brad Binder leidt het kampioenschap met 179 punten voor Jorge Navarro (112 punten) en Romano Fenati (93 punten)


Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form