WSBK van start op Phillip Island

Op het Australische circuit van Phillip Island werd de eerste ronde van het 2015 wereldkampioenschap Superbikes verreden, waarin Rotterdammer Michael van der Mark zijn vuurdoop onderging. Als wereldkampioen in de Supersport klasse maakte van der Mark in de kwalificatietrainingen al een sterke indruk door zich als vierde voor beide races te kwalificeren.

Eerste manche
In de eerste race vormde zich een kopgroep van zes man bestaande uit Jonathan Rea, Chaz Davies, Leon Haslam, Michael van der Mark, Jordi Torres en Tom Sykes. Van der Mark liet vroeg in de race zien in de Superbike klasse thuis te horen toen hij een aanval van Sykes agressief pareerde waardoor Sykes buiten de baan belande. Ondertussen wisten de leiders Rea, Haslam, en Davies een gat te slaan ten opzichte van Torres en van der Mark die om plek vier vochten. Een spannende strijd ontvouwde zich tussen de drie Britten, en uiteindelijk was het Jonathon Rea die op zijn Kawasaki de Aprilia van Haslam en de Ducati van Davies voor wist te blijven. Torres finishte als vierde, gevolgd door een sterk debuterende Michael van der Mark die zijn eerste race op dit niveau als vijfde wist af te sluiten.

Tweede manche
Race twee had veel weg van de eerste race. Dezelfde vijf coureurs wisten aan de achtervolgers te ontkomen en een gat te slaan op de achtervolgers, aangevoerd door de 45-jarige Troy Bayliss die als vervanger van de geblesseerde Giugliano aantrad. Een spannende strijd ontwikkelde zich rondelang tussen Davies, Haslam, Rea, Torres, Sykes en van der Mark. De Nederlander wist in zijn tweede race zelfs de leiding van de race enkele ronden over te nemen. Helaas voor hem maakte een valpartij een vroegtijdig einde aan een anders ijzersterk debuut. De race werd gewonnen door Leon Haslam, die Rea 0.010 seconden achter zich wist te houden. Chaz Davies werd wederom derde.

World Supersport
In de World Supersport klasse reed Fransman Jules Cluzel onbedreigd naar zijn eerste overwinning van het seizoen. De verwachte tegenstand van de Turk Kenan Sofuoglu bleef uit door een fout die hij maakte in de eerste bocht na start en finish, waardoor hij terugviel en vanaf de 19e plek aan een inhaalrace moest beginnen. Verder wist niemand antwoord te geven op het snelle ritme van Cluzel, die zo voor MV Agusta de race wist te winnen voor teamgenoot Zanetti en Honda coureur Gino Rea.

Michael vander Mark Philip Island
Michael van der Mark hier nog aan kop voor Haslam en Rea
 

Tekst: Joris Riezebos, Foto: Hondaproracing


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden