Chaotische MotoGP race in Aragon

Op Motorland Aragon in Spanje werd vandaag de 800e MotoGP race verreden sinds het begin van het wereldkampioenschap in 1949. Jorge Lorenzo wist na een chaotische wedstrijd de GP-race op zijn naam te schrijven. Onder dreiging van regen begonnen alle rijders op slicks aan de race waarbij Iannone de kopstart wist te pakken voor Marquez, Lorenzo, Pedrosa en Rossi en wist de leiding in de wedstrijd te nemen. Dit was echter van korte duur omdat Iannone zichzelf onderuit remde waardoor Marquez de leiding over kon nemen. Lorenzo volgde, met daarachter Pedrosa en Rossi. Door een bijna touche tussen de twee laatstgenoemden werd de Yamaha fabrieksrijder buiten de baan gedwongen waarna hij onderuit ging en hiermee vroegtijdig zijn race beëindigde. Lorenzo wist even later de aansluiting met Marquez terug te vinden om op zijn beurt de leiding over te nemen. Na diverse positiewisselingen in de komende ronden begon het te regenen waarbij vrijwel het hele deelnemersveld naar binnen kwam om op regenbanden de race te vervolgen. Marquez, Lorenzo en Pedrosa bleven echter nog een behoorlijke tijd op slicks doorrijden, wat voor Pedrosa, en ook niet veel later voor Marquez, met nog enkele ronden te gaan, resulteerde in een valpartij. Lorenzo wist wel zonder kleerscheuren de pits te bereiken en kon met een voorsprong van 10 seconden op Aleix Espargaro en Cal Crutchlow veilig naar de overwinning rijden. Marc Marquez eindigde uiteindelijk nog als 13de, gevolgd door zijn Repsol Honda teamgenoot Dani Pedrosa. Ondanks deze matige uitslag heeft Marquez nog steeds een voorsprong van 75 punten op zijn teamgenoot en kan bij de volgende race in Motegi (Japan) wereldkampioen worden.

In de Moto2 race heeft wist Spanjaard Maverick Viñales als eerste langs het zwart-wit geblokt te rijden. De vanaf pole vertrekkende Spanjaard kende een sterke race. Echter was het Marc VDS rijder Kallio die de kopstart pakte en voor Viñales, Zarco en Rabat de eerste bocht indook. Folger kreeg een ride-trough penalty omdat hij een valse start maakte, waarmee zijn kans op een goede klassering gelijk verkeken was. Kallio en Viñales wisten vervolgens een klein gaatje te slaan op de groep waarin Rabat leidde voor Aegerter, Zarco en Morbidelli. In de vijfde ronde gaat Viñales voorbij aan Kallio en hebben ook Rabat en Aegerter de aansluiting weten te vinden. Na enkele ronden wordt de kopgroep uitgebreid doordat ook Morbidelli en Zarco het gat wisten dicht te rijden. Viñales weet na enkele ronden ook weg te rijden van Zarco en Lüthi, die met elkaar in gevecht zijn om de andere podiumplaatsen. Rabat komt alsnog sterk naar voren en mengt zich even later in dit gevecht. Maverick Viñales rijdt ondertussen veilig naar de overwinning met meer dan een seconde voorsprong op Rabat, die uiteindelijk als 2e man over de streep komt, gevolgd door Fransman Johann Zarco.

De Moto3 race werd gewonnen door Valentino Rossi's pupil Romano Fenati. De Italiaan vertrok vanaf de 13e plek en moest dus goed zijn best doen. De leider in de WK-stand, Jack Millar, ging in de vierde ronde onderuit, terwijl Fenati zich steeds verder naar voren werkte. Plaatsvervanger van Bryan Schouten, Jasper Iwema, wist zich vanaf de eenendertigste startpositie steeds verder naar voren te werken en kwam al in de vijfde ronde als 17e over start/finish. Op het moment dat Rins en Marquez strijden om de eerste plaats volgt McPhee op een derde plek. Na een aanraking tussen Rins en Marquez is het McPhee die de leiding over neemt, maar ook hij gaat in de fout waardoor Kornfeil de nieuwe leider wordt, gevolgd door de voor Sky Racing Team VR46 rijdende Fenati. Nadat ook Jakub Kornfeil een stuurfout maakt wist de Italiaan aan de leiding te komen gevolgd door Alex Marquez. In de daaropvolgende ronden is het continu stuivertje wisselen, maar in de laatste ronde weet Marquez niet meer aan kop te komen. Jasper Iwema finisht net buiten de punten op een 16e positie, terwijl Scott Deroue wederom de eindstreep niet weet te behalen door een crash vroeg in de wedstrijd.

 Lorenzo Aragon 2014

 Tekst Glenn Hakkers, Foto: yamaharacing.com

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden