Marc Marquez wint Qatar, Rossi sensationeel tweede

De eerste ronde van het MotoGP seizoen is vandaag op het Losail International Circuit van Qatar van start gegaan en was er gelijk één om in te lijsten. In een rondenlang gevecht aan de kop van het veld met niemand minder dan Valentino Rossi wist Marc Marquez weliswaar aan het langste eind te trekken en de race te winnen, maar moest daarvoor wel tot het uiterste te gaan. Ondanks matige vrij trainingen en een slechte 10de startpositie wist Rossi zich snel naar voren te werken en liet daarmee zien dat er dit jaar weer rekening met hem gehouden moet worden, Rossi tweede en back on top dus. Voor Lorenzo verliep de race echter dramatisch af. Al in de eerste ronde vergde hij te veel van de nog koude banden, schoof onderuit en zag zich genoodzaakt de pits op te zoeken. Pedrosa finishte als derde en liet daarmee zien dat hij ook dit jaar weer tot de vaste podiumkandidaten behoort.

Nieuw in het 2014 seizoen is de invoering van de zogenaamde Open-Klasse in de MotoGP-categorie ter vervanging van de CRT-motoren (zie Verschil Factory en Open-Klasse). De Open-Klasse rijders moeten het opnemen tegen de Factory-rijders en op voorhand ging men er dan ook vanuit dat zij vooral een onderlinge competitie met elkaar aan zouden moeten gaan, net zoals dat het afgelopen jaar het geval was met de CRT-machines. Niets bleek echter minder waar. Al tijdens de trainingen wisten diverse Open-Klasse rijders de Factory-motoren achter zich te houden en Aleix Espargaro wist zelfs drie van de 4 vrije trainingen te domineren met zijn Open Klasse Yamaha. In de race wist hij dan ook als vierde te finishen en was daarmee de snelste Open-Klasse rijder van het veld, gevolgd door Andrea Dovizioso en Cal Crutchlow die op hun Open-Klasse Ducati's vijfde en zesde werden.

De Moto2 race werd gewonnen door Tito Rabat, Takaaki Nakagami werd tweede en Mika Kallio wist de finischlijn als derde te passeren. Xavier Simeon had een slechte dag. Hij kwam al in de eerste ronde buiten de baan, raakte even later betrokken bij een valpartij met Herrin, Zarco en De Angelis, maar kon de wedstrijd wel hervatten om uiteindelijk als 25ste te finishen.

In de Moto3 werden de podiumplaatsen opgeëist door Jack Millar die de wedstrijd wist te winnen voor Alex Marquez en Efren Vazquez. Debutant Scott Derou wist een geslaagd weekend af te sluiten met een keurige 19de plaats, twee plaatsen achter Livio Loi die 17de werd en voor Bryan Schouten die als 25ste over de streep kwam.

Marc Marquez parc ferme

Tekst: Dirk van het Hekke, Foto: Honda Pro Racing


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden