Motogymkhana nieuwe motorsport in Nederland

We kennen de motorsport met name van het racen in Assen en het crossen op modderige terreinen, beide spectaculaire sporten maar niet voor iedereen weggelegd. Motogymkhana is een sport die net zo spectaculair is, maar dan een die je op een zondagmiddag met je vrienden kunt beoefenen. De drempel is laag, iedereen kan het doen. Maar om de beste rijders een stimulans te geven organiseert Motogymkhana NL vanaf 2014 een Nederlands kampioenschap.

In september 2012 kwamen tien mensen bij elkaar om op een afgelegen parkeerterrein te verkennen wat in Japan, Engeland en Polen een populaire sport is: motogymkhana, ofwel motorbehendigheid. Die tien werden een maand later twintig, en meer, en inmiddels zijn vele tientallen mensen frequent de nieuwe motorsport aan het beoefenen. Omdat de drempel laag is, je kunt het immers met iedere motor doen, ook met de motor waarop je iedere dag naar je werk gaat, of waarmee je op zondagmiddag toertochtjes rijdt, vinden steeds meer motorrijders de weg naar het Motogymkhana parcours. Begin 2013 is de vereniging Motogymkhana NL opgericht. De vereniging organiseert op diverse plaatsen in ons land dagen waar mensen komen trainen, en waar belangstellenden kennis maken met deze nieuwe opwindende sport. Voorzitter Arnoud Margadant van Motogymkhana NL: "Wat we zien is dat mensen uit belangstelling komen kijken, en dan na een half uurtje zeggen kom, ik wil ook meedoen, en daarna zien we ze iedere week weer terug. Motogymkhana heeft een bijzondere aantrekkelijkheid en aanstekelijkheid voor de gemiddelde motorrijder. En dat is wat het ook voor ons als vereniging zo leuk maakt!"

Motogymkhana
De bedoeling van Motogymkhana is om een parcours van pylonnen zo snel mogelijk door te rijden langs een aangegeven route, zonder pylonnen om te gooien. De snelheid blijft daarbij laag, omdat het parcours grotendeels bestaat uit krappe bochten, cirkels en slaloms. Dat vraagt een speciale vaardigheid. Immers, op de weg zijn de bochten niet zo krap. Die vaardigheid houdt in dat je precies op het juiste moment de motor kort kunt laten draaien, met lage snelheid, met het stuur in de uiterste stand, zonder om te vallen, om dan precies op het juiste moment weer gas te geven om bij de volgende pylon te komen. Omdat de snelheid laag is, maar de motoren wel steeds met de stepjes langs de grond gaan en heel sterk versnellen en vertragen dussen de pylonnen, blijkt Motogymkhana een spectaculaire sport. En waar je bij een race of een cross de deelnemers zo nu en dan voorbij ziet komen, kun je een motogymkhana rijder van start tot finish volgen. Wat het voor toeschouwers wel zo leuk maakt.

Het primaire doel van Motogymkhana NL was in eerste instantie niet het laten verrijden van wedstrijden. Maar nu de belangstelling voor de sport groot blijkt, en we op de oefenmiddagen meestal een grote drang bij de deelnemers zien om toch nog maar een seconde sneller te rijden, leek het ons goed om een Nederlands kampioenschap te gaan organiseren. Dat kampioenschap zal gereden worden in zes wedstrijden, op zes zondagen van april tot september. Op 14 september 2014 zal bekend zijn wie de allereerste Nederlands kampioen Motogymkhana zal zijn. De wedstrijden zullen maandelijks verreden worden op het oefenterrein van motorrijschool Kemp in Lelystad. De wedstrijden zijn vrij toegankelijk voor publiek en belangstellenden. Om mee te doen dient een rijder in het bezit te zijn van een licentie Motogymkhana. Informatie over het aanvragen van een licentie vind u op www.motogymkhana.nl.

MotoGymkhana

Bron: Motogymkhana NL


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden