Jasper Iwema gaat in Europa racen

Iwema logo thumbMotorcoureur Jasper Iwema (24) heeft getekend bij het Spaanse Team Machado FMT. De coureur uit Hooghalen (Drenthe) komt uit in het MOTO CEV-kampioenschap op een FTR-Honda in de Moto3-klasse. Met 11 races in 8 raceweekenden in Spanje, Portugal en Frankrijk en startvelden van soms wel 60 jonge coureurs mengt Iwema zich dit jaar met de Europese wegracetop. Op de Honda van de meest succesvolle Nederlander in de lichtste GP-categorie sind midden jaren '90 prijkt niet langer het nummer '53'.

Jasper Iwema: "ik ben erg blij met het vertrouwen van teambaas Pedro Machado die me heeft gevraagd voor zijn Team Machado FMT een FTR-Honda te bemannen in Moto CEV. We kennen elkaar uit de Grand Prix paddock en doen eigenlijk tegelijk een stapje opzij, met als doel volgend jaar 2 stappen vooruit te kunnen doen. Machado vormde in het WK Moto3 het Team Andalusia dat door de crisis, die in Spanje nog een stuk heviger is, niet meer kan rekenen op de financiële steun die nodig is voor een WK-campagne. Een ervaren team dus waarbij ik me thuis voel en weinig aanpassingsproblemen verwacht. Alles is nieuw dit jaar, zelfs mijn startnummer. Ik heb besloten mijn vertrouwde nummer '53' voorlopig in de ijskast te zetten en met nummer 13 dit Europese avontuur aan te gaan. Al mijn blessures zijn inmiddels hersteld en ik voel me fit. Ik ben in training bij Boonstra & Koning Neurosupport in Groningen en bij bokstraining Beerlage en dat houdt me fysiek en mentaal in vorm. Ik ben zeer gemotiveerd en mijn dank voor mijn trouwe sponsors Abbink Metaal, Stichting Happy Smile, C.W.V. Emmen en Zuntrade is groot. Het doel is me te mengen met de Europese top en wellicht met een 'wild card' de TT van Assen te rijden."

5 seizoenen lang was Jasper Iwema 'top of mind' wanneer het over motorracen ging in Nederland. De Drent was al die jaren de enige Nederlander in het Wereldkampioenschap motorwegrace en dat heeft zich vertaald in een voor een Nederlandse motorcoureur bovengemiddeld grote fanbase en indrukwekkende reeks aan publicaties in landelijke en regionale media. Iwema groeide op met het TT Circuit 'in zijn achtertuin'. Via het Duitse 125cc-kampioenschap rijdt de 'nummer 53' in pas zijn tweede seizoen op WK-niveau maar liefst vijf Grand Prix races achter elkaar in de punten. En voor het eerst sinds 1995 finisht een Nederlandse coureur in de top 10 van een 125 cc-race in het Wereldkampioenschap. Met uitzondering van zijn debuutjaar weet Jasper Iwema ieder seizoen één of meer Grand Prix races bij de beste 10 van de wereld te eindigen.

Het CEV-kampioenschap is de Europese equivalent van de Moto3-categorie in het WK. 5 van de 8 races worden op WK-banen verreden en in Le Mans vindt de race plaats tijdens de Franse Grand Prix. Het niveau is bijzonder hoog. Mannen als Marquez, Vinales en Rins maakten de overstap vanuit het CEV naar het WK en wonnen vrijwel meteen races. Jasper is niet de enige Nederlander in Moto CEV, want ook Red Bull Rookies Cuprijder Bo Bendsneijder en Thomas van Leeuwen komen aan de start. Jasper's teamgenoot is de jonge Spanjaard Jorge Navarro Sanchez. De eerste race is op 6 april in Jerez de la Frontera.

 

Iwema

Bron: LDP International


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden