Controverse rondom bij West aangetroffen Methylhexanamine

De verboden stof die aangetroffen werd bij Moto2-coureur Anthony West is methylhexanamine, ook wel geschreven als methylhexaneamine of 4-methylhexan-2-amine en bekender onder de afkorting DMAA, die weer staat voor 1,3-Dimethylamylamine. De stof is al jaren voer voor discussies over de werking en of het wel of niet als doping gezien moet worden. De eventuele stimulerende werking als doping kan volgens verschillende wetenschappelijke studies bestaan uit een euforisch gevoel, betere focus en/of productiviteit en eetlustremmend. Echter, de meeste onderzoeken spreken elkaar tegen op de voornoemde punten.

Omdat methylhexanamine volgens diverse wetenschappers een stimulerend middel is, is het gebruik ervan in vele vormen van sport niet toegelaten. Artsen vermoeden dat methylhexanamine fijne bloedvaten in het lichaam dichtknijpt en zo de bloeddruk verhoogt. Methylhexanamine is volgens hen een stimulerend middel dat qua werking veel weg heeft van verboden middelen als amfetamine of efedrine en het lichaamseigen adrenaline. Het verhoogt mogelijk de alertheid en vermindert vermoeidheid. Het wordt daarnaast gebruikt als als een vetverbrander om vermagerend te werken. Het is vaak aanwezig in legale producten voor bodybuilders maar ook in zogenaamde 'herbal ecstasy' en andere legale stimulerende middelen. 

Van de stof is ook een natuurlijke versie uit geraniumolie (Geranamine) al wordt ook weer door diverse partijen betwist dat het hier om dezelfde stof gaat. Ondanks de chemische verwantschap met amfetamines heeft de stof volgens een groot aantal experts amper méér werking dan een kop koffie. Echter, al vele sporters zijn in de problemen geraakt door methylhexanamine, omdat het ook voorkomt in een groot aantal voedingssupplementen waarbij de aanwezigheid ervan niet vermeld wordt of door de sporter niet herkend wordt als verboden stof. De stof komt ook voor in " gewone'  neussprays. De grootste gepakte 'zondaars' waren 5 Jamaicaanse atleten in 2009, maar in de loop der jaren zijn er in vele sporten vele 'positieve' tests geweest. 

Door fabrikanten van producten die de stof bevatten wordt al jaren geprocedeerd om de stof van de WADA-lijst van verboden middelen af te krijgen, war het sinds januari 2010 op staat. Overigens wordt er op websites die preparaten voor bodybuilders verkopen gemeld dat " geranium"  verboden gaat worden, dus dat het zaak is om nog snel in te slaan voor die tijd.

Link: Anthony West 30 dagen geschorst wegens dopinggebruikanthony-west

methylhexanamine

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest
Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17