Anthony West 30 dagen geschorst wegens dopinggebruik

Anthony West is tijdens de Franse ronde van de MotoGP in Le Mans positief bevonden bij een dopingcontrole. De Australiër is schuldig bevonden aan het gebruik van methylhexaneamine, een milde stimulant op de WADA lijst van verboden stoffen die (ook) door de FIM gebruikt wordt in hun anti-doping programma. West heeft dit nu pas van de internationale tuchtrechter van de FIM te horen gekregen. De FIM heeft zijn 7e plaats die hij in Le Mans behaald heeft uit de uitslag geschrapt en hij krijgt een schorsing van 30 dagen opgelegd, te beginnen op 30 oktober. Dit laatste houdt in dat West niet kan deelnemen aan de laatste ronde van het MotoGP seizoen in Valencia. Hij heeft echter vijf dagen de tijd om tegen het verbod in beroep te gaan.

De stof methylhexaneamine is een milde stimulant die oorspronkelijk op de markt gebracht is als neusdruppels. Het heeft echter ook enigszins de eigenschap om de stofwisseling te stimuleren. Om die reden wordt het bestanddeel in sommige sporten als supplement gebruikt om gewichtsverlies of gewichtscontrole te bevorderen. Omdat de stof vaak in kleine hoeveelheden voorkomt in voedingssupplementen staat dit niet altijd op de verpakking vermeld, waardoor het makkelijk ingenomen kan worden zonder het te weten.

Het gewicht van de coureurs in de pk-gevoelige klassen is een belangrijk gegeven. Veel coureurs moeten zeer op hun gewicht letten zodat de verleiding tot het gebruik van gewicht beperkende middelen verleidelijk is. Gelukkig ziet het er dan ook steeds meer naar uit dat een gecombineerd gewicht van rijder en motor werkelijkheid gaat worden. Of West nu wel of niet het middel bewust heeft gebruikt, de veroordeling maakt duidelijk dat de coureurs zeer goed in de gaten moeten houden welke voedingssupplementen zij gebruiken.

A_West

Tekst: Dirk van het Hekke

Bron: FIM,  Foto: facebook Anthony West

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest
Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17