Druk bezochte crossdag op Eurocircuit

De eerste dag van de openings-GP van de motorcrossers in Valkenswaard is bijzonder goed verlopen. Het was al gezellig druk in het rennerskwartier en langs de baan. Enkele duizenden mensen volgden de trainingen en kwalificaties. Aan het eind van de lange dag, die al om half acht begon, reden de dames hun eerste manche.Jeffrey_Herlings__ThumbnailVoor de klassen MX1 en MX2 stond een kwalificatierace op het programma. De uitslag daarvan bepaalt de volgorde van oprijden naar de start in de beide manches van maandag. De MX3 reed kwalificatietrainingen om de startvolgorde te bepalen.

De uitslagen van de kwalificatieraces van de MX1 en MX2 leverden geen verrassingen op, want Antonio Cairoli (MX1) en Jeffrey Herlings (MX2) zegevierden. Beiden blikten alvast vooruit naar de dag van de wedstrijd. Cairoli: “Ik rij graag in Valkenswaard. Ik hoop op een goede race. Ik moet er alleen voor zorgen een betere start te hebben dan vandaag. En dan proberen in de race geen fouten te maken. Ik hoop op een goed seizoen. Mijn  doel is duidelijk: ik wil er nog een wereldtitel bij!” 

Herlings kwam slecht van start, maar dat deerde hem niet echt. Hij moest een stuk of wat concurrenten voorbij steken. Dat ging de Brabander gemakkelijk af. Eenmaal op kop gekomen bouwde hij zijn voorsprong uit tot bijna een halve minuut. Herlings: “In de eerste ronde kwam ik al terug naar de achtste plaats. Het ging goed. In elke ronde was ik twee tot drie seconden sneller dan de rest. Ik vind het geweldig in Valkenswaard te rijden. Ik hou van de baan en het is mijn thuis-GP. Ik hoop morgen op een goede start en een race zonder valpartijen. Ik wil winnen en dan met de rode nummerplaat in de volgende GP aan de start staan. KTM verwacht van mij dat ik wereldkampioen word. Daar werk ik al vier, vijf jaar naar toe. Ik denk dat ik naast Valkenswaard nog wel een stuk of wat GP’s zal kunnen winnen. Ik voel me sterk en de motor is goed.” 

In de MX1 werd Herjan Brakke keurig veertiende. Mike Kras eindigde met zijn 31e plaats in de achterhoede. Mark de Reuver nam niet aan de race deel. Hij raakte donderdag tijdens een training gewond en bleek niet fit genoeg te zijn om te kunnen rijden.In de MX2 bezette Glenn Coldenhoff een prima elfde plaats. Micha-Boy de Waal mag zijn eerste Grand Prix vanaf de 23e startplaats beginnen.

De vorige maand 18 geworden Italiaanse Chiara Fontanesi was de sterkste in de eerste manche van de dames. Ze voelde zich prima thuis in het zand van Valkenswaard en leidde vanaf de eerste ronde. De tweede plaats ging naar wereldkampioene Steffi Laier, derde werd Livia Lancelot, een voormalige wereldkampioene. Britt van der Wekken was met haar zesde plaats de beste Nederlandse. Nina Klink werd achtste, Marianne Veenstra negende. Kimberley Braam (14e) en Kelly van Oosanen (18e) scoorden ook nog WK-punten.

De 57 deelnemers van de MX3 reden kwalificatietrainingen in twee groepen om uit te maken welke veertig rijders morgen aan de wedstrijden mogen deelnemen. De Zweed Tom Söderström en de Belg Kevin Wouts waren de snelsten in hun groep. Ceriel Klein Kromhof liet met een tweede plaats in zijn groep zien een podiumkandidaat te zijn.

In de ochtend werd een persconferentie gegeven door Giuseppe Luongo (president van promotor Youthstream), Vito Ippolito (president van de FIM) en Wolfgang Srb (voorzitter van de CMS, de motorcrosscommissie van de FIM). Luongo sprak de hoop uit de huidige GP-serie te kunnen uitbouwen tot een echt wereldkampioenschap met meer wedstrijden buiten Europa. Een eerste aanzet daartoe wordt volgend jaar gegeven, want dan zal er een GP in Thailand worden verreden en ook zal dan het Midden Oosten worden aangedaan.

De volledige uitslagen zijn te vinden op www.youthstream.org.

Bron en foto: GP Valkenswaard

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17