2022 Yamaha FJR1300A 20th Anniversary Edition

2022 Yamaha FJR1300A 20th Anniversary Edition

 

Bij Yamaha wordt in 2022 een bijzondere verjaardag gevierd, de FJR1300 bestaat dan namelijk 20 jaar. Reden voor het uitbrengen van een FJR1300A 20th Anniversary Edition in Japan en de USA. Het verjaardagsmodel van de populaire 'tourbuffel' kreeg een zwart metallic kleurstelling met een goudkleurig 20th Anniversary Edition embleem op de bovenkant van de tank, een goudkleurig "FJR" logo, goudkleurige voor- en achterwielen, een zadel met speciale stiksels en reliëf plus een zwarte tankdop, zwarte voetsteunen en zwarte hendels op het stuur. Het jubileummodel is zowel in de gewone A-versie leverbaar als in de AS-versie met "Assisted Shift", het elektrische schakelsysteem dat nooit echt populair werd. 

Vreemd genoeg is de FJR1300 al even niet meer in de Europese line-up van de Japanse motorfabrikant te vinden, omdat de laatste versie niet aan de Euro5-homologatie voldoet. Opvallend daarbij is dat Yamaha de FJR, ondanks veel vraag naar een upgrade, bijna 15 jaar met 5 versnellingen bleef uitrusten, waarna in modeljaar 2016 er alsnog toch een zesversnellingsbak kwam; een forse technische ingreep. Het werd nog vreemder toen kort daarna juist niet gekozen werd voor de relatief (schijnbaar) kleine upgrade naar Euro5, die ook al te voorzien was geweest in 2016.  Ook werd er geen opvolger gepresenteerd. Hierdoor is er een enorm gat in de line-up van Yamaha is onstaan, met als 'zwaarste' overgebleven 'tourmotor' de Tracer 9 met 890 cc. Een zeer populair model, maar het komt natuurlijk niet in de buurt van de FJR1300. De presentatie van de FJR1300 voor modeljaar 2022 betekent ook dat die opvolger er nog steeds niet komt. 

Met het wegvallen van de FJR1300 is er in de klasse van de zware tourmotoren nog maar één motor over; de BMW R1250RT.  Waar door veel consumenten de switch naar adventures, allroads en crossovers wordt gemaakt, is dit voor overheidsmotoren echter amper mogelijk, omdat het vele extra gewicht van alle apparatuur niet goed kwijt te raken is op zo'n hoge motorfiets. Dit betekent ook dat alle overheidsdiensten, zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Marechaussee in Nederland maar ook alle Franse politiediensten, naar BMW moeten overstappen. 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form