• Home
  • Motornieuws
  • Ex-eigenaar Norton nu toch strafrechtelijk vervolgd voor fraude
Ex-eigenaar Norton nu toch strafrechtelijk vervolgd voor fraude

Ex-eigenaar Norton nu toch strafrechtelijk vervolgd voor fraude

Stuart Garner, voormalig eigenaar en directeur van Norton Motorcycles, wordt strafrechtelijk vervolgd voor investeringen in de motorfabrikant vanuit drie pensioenfondsen voor personeel, waarvan hij de enige vermogensbeheerder was. De pensioenfondsen waren opgezet voor het personeel van Norton, maar Garner kocht er als bestuurder van de fondsen in 2012 en 2013 aandelen in het eigen bedrijf van, die alle waarde verloren toen de motorfabrikant begin 2020 failliet ging. Op zich is dat niet strafbaar, maar er zijn regels voor het maximale percentage dat in het eigen bedrijf geïnvesteerd mag worden, waaraan de gevallen redder van het klassieke motormerk zich niet gehouden zou hebben.

Garner is daarom nu beschuldigd van het overtreden van de regels voor Employer Related Investment (ERI) voor het investeren van meer dan vijf procent van de activa van elk van de drie fondsen in Norton Motorcycle Holdings Ltd. De ERI-regels bepalen dat niet meer dan 5% van de actuele marktwaarde van het pensioenvermogen in ERI mag worden belegd. Op overtreding staat een straf met een maximum van twee jaar gevangenisstraf of een boete van £ 50.000. 

De vervolging is ingesteld door de Britse Pensioentoezichthouder, die toezicht houdt op op het werk gebaseerde pensioenregelingen. Garner is gedagvaard om op 15 november 2021 voor de Magistrate Court in Derby te verschijnen. Deze strafzaak overigens staat los van de civiele zaak van de Britse Pensioen Ombudsman, die eerder al oordeelde dat Garner 14 miljoen pond moet terugbetalen aan diverse pensioenfondsen, omdat hij de uitgaven niet kon verantwoorden. Dit is echter geen strafrecht maar 'administratief', waardoor Garner tot nu toe kon volhouden alleen een zakelijk geschil uit te vechten. 

Norton is momenteel in handen van de Indiase motorfabrikant TVS, dat bezig is het bedrijf opnieuw op te bouwen.

Foto: GCS

Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form