• Home
  • Motornieuws
  • Het Grote Mobiliteitsdebat: ook plaats voor motorrijden?
Het Grote Mobiliteitsdebat: ook plaats voor motorrijden?

Het Grote Mobiliteitsdebat: ook plaats voor motorrijden?

Vandaag vindt het Grote Mobiliteitsdebat online plaats. Organisator is de Mobiliteitsalliantie, een samenwerkingsverband van 25 partijen die een rol spelen in de mobiliteit, "opgericht om ervoor te zorgen dat de bewegingsvrijheid van Nederland ook in de toekomst behouden blijft". Opvallend genoeg ontbreekt in de lijst van de 25 betrokken organisaties die van een vertegenwoordiger van motorrijdend Nederland, terwijl gemotoriseerde tweewielers toch een grote rol kunnen spelen in mobiliteit. Wel zijn er vertegenwoordigers van veerboten, fietsers, zakelijke rijders, bouwend Nederland, verschillende OV-aanbieders en diverse organisaties van autorijders lid van de alliantie. 

Vandaag maakt de organisatie bekend dat de 25 betrokken partijen het onderling eens zijn over de manier waarop mobiliteit na de corona-pandemie eruit moet zien, waarbij ze alvast een voorschot nemen op een regeerakkoord na de komende verkiezingen. Daarin wordt met geen woord gerept over gemotoriseerde tweewielers. Daarentegen wordt veiligheid wel als één van de belangrijkste zeven speerpunten gezien, wat in Nederland vaak niet goed samengaat met discussie over motorrijden of de inzet van (motor)scooters. Wel is de openingsafbeelding (zie foto) van het document voorzien van een vrolijke afbeelding van een scooter. 

De partijen die motorfietsen en motorscooters onder de aandacht te brengen, vertegenwoordigen veel grotere belangen, met vooral de auto-industrie als koploper. Toch belooft de RAI, na een vraag vanuit Nieuwsmotor, enige aandacht voor de gemotoriseerde tweewielers, al is dat wel weer als onderdee van een groter geheel; "de behoefte aan individueel vervoer (motor/fiets/scooter) en de manier waarop we dit met elkaar moeten gaan ondersteunen komt zeker terug in het debat". Het is afwachten of op deze manier motorrijden nog een reële kans krijgt in de discussie, waarvoor acht (kandidaat) Kamerleden zich hebben aangemeld. 

Het grote mobiliteitsdebat begint vandaag donderdag 4 maart 2021 om 10:30 en is te volgen via deze link: https://streams.nfgd.nl/het-grote-mobiliteitsdebat 

Update: de KNMV laat weten niet in de Mobiliteitsalliantie deel te nemen omdat de kosten hiervoor te hoog zijn.


Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form