In de Drentse gemeente Noordenveld (Roden, Norg, Peize) gaan strooiwagens met pekelwater de weg op tijdens de huidige hittegolf, om het asfalt te koelen. De wagens sproeien pekelwater omdat hiervan het asfalt niet aan auto- of motorbanden gaat plakken. Een 'aantal wegen krijgen extra aandacht', aldus de gemeente in een tweet. Pekel is officieel water dat bijna of volledig verzadigd is met zout, maar vaak wordt hiermee in Nederland strooizout bedoeld.

Mirjam Postma, voorlichtster van de Gemeente Noordenveld legt het aan Nieuwsmotor uit:

"We doen dit nu al voor het derde jaar, maar alleen op wegen waar een relatief nieuwe slijtlaag of nieuw asalt op ligt. Die asfaltlagen hebben zeer lange tijd nodig om uit te harden, waardoor we het moeten koelen, om zo te voorkomen dat het aan banden van auto's en motoren blijft plakken.Het is dus niet zo dat in de hele gemeente met pekelwater gesproeid wordt, maar alleen op wegen waar in de afgelopen weken of maanden is geasfalteerd. Ik weet dat er ook andere gemeenten zijn die dit doen, maar zou niet durven zeggen welke".

Een voorlichter van Rijkswaterstaat laat weten dat er op de landelijke snelwegen (rijkswegen) niet met deze methode gewerkt wordt, omdat die grotendeels uit ZOAB (Zeer Open Asfalt Beton) bestaan, waarop water razendsnel verdwijnt en dus geen zin zou hebben. Op de snelweg hoeft niemand dus bang te zijn voor pekel(water). De provinciale- en gemeentelijke wegen bestaan daarentegen uit DAB (Dicht Asfalt Beton), waarop het zoute water mogelijk voor wat extra koeling zou zorgen, al twijfelt Rijkswaterstaat aan de werking ervan.

Normaal wordt zout alleen gebruikt als strooimiddel in de winter.  Het grote nadeel ervan is dat het heel snel voor corrosie (roest) en vlekken zorgt. Om deze reden kopen veel motorrijders die in de winter doorrijden een "pekelfiets", oftewel een oude motor waarbij het niet zo erg is dat er vlekken en roest op komen. Degenen die er toch voor kiezen door te rijden met hun dagelijkse motorfiets, komen er vaak (te) laat achter dat het strooizout op zeer lastig te bereiken plekken terecht is gekomen, waardoor het vanuit daar begint te roesten.

Als tip wordt gegeven om je motorfiets zeer goed af te spoelen als je het vermoeden hebt dat het in aanraking is gekomen met het "strooiwater".

Pekelwater koeling motorrijden noordenveld