• Home
  • Motornieuws
  • Europees Parlement: "Automatische remsystemen moeten motorfietsen detecteren"

Europees Parlement: "Automatische remsystemen moeten motorfietsen detecteren"

Deze week heeft het Europees Parlement gestemd over een belangrijk rapport aangaande de verkeersveiligheid met als titel; 'On saving lives: boosting car safety in the EU’. Het rapport handelt over het redden van levens door het stimuleren van de veiligheid van auto's in de EU. Dit is ook goed nieuws voor motorrijders omdat een aantal eisen van de Europese koepelorganisatie FEMA zijn opgenomen in dit rapport.

Zo worden motorfietsen expliciet genoemd bij wijzigingen van de infrastructuur en de noodzaak van standaardisatiemaatregelen. Dit betekent dat het Europees Parlement het met FEMA eens is dat de weginfrastructuur en vangrails in het bijzonder ook veilig moeten zijn voor motorrijders. Motorfietsen worden daarnaast ook expliciet genoemd bij de veiligheidsmaatregel die gaat over automatische noodremsystemen van auto’s. FEMA had gevraagd om motorfietsen mee te nemen in de ontwikkeling en het testen van geavanceerde hulpsystemen; ADAS (Advanced Driver Assistance Systems). Dit omdat niet alleen uit tests, maar ook uit analyse van echte ongevallen blijkt dat deze systemen vaak niet correct reageren op motorfietsen.

Het Europees Parlement roept de Europese Commissie ook op om vanaf 2019 de installatievereisten van eCall uit te breiden met motorfietsen, vrachtwagens en bussen. Ook dient het systeem geschikt te worden gemaakt om aanpassingen achteraf mogelijk te maken om een zo maximaal mogelijk aantal voertuigen te kunnen omvatten. Dit betekent dat het Europees Parlement de eCall-apparaten vanaf april 2018 niet alleen verplicht wil stellen voor nieuwe auto's, maar deze devices ook op motorfietsen wil zien. De FEMA ondersteunt deze installatie van eCall devices op motorfietsen echter onder voorwaarden. Naast de privacyaspecten - die al goed zijn geregeld in de bestaande eCall-verordening vanaf 2015 - moet het ook betrouwbaar zijn (geen valse oproepen) en zijn aangepast aan de speciale behoeften van motorrijders.

Nederlander Dolf Willigers, secretaris-generaal van FEMA: "Het is een goede zaak dat het Europees Parlement ook naar motorrijders heeft gekeken. We pleiten al jaren voor een infrastructuur die ook veilig is voor motorrijders. We hebben al heel lang gevraagd om en gewerkt aan standaardisatiemaatregelen voor vangrails en de geavanceerde hulpsystemen in auto’s moeten goed reageren op motorfietsen. Ik ben erg blij met deze steun van het Europees Parlement en ik feliciteer de heer Dieter-Lebrecht Koch, lid van het Europees Parlement met zijn uitstekende rapport".

eCall BMWBMW introduceerde in 2016 al haar Intelligent Emergency Call

Bron: FEMA, Foto: BMW Motorrad


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form