• Home
  • Motornieuws
  • Honda vraagt patent aan op automatische noodremtechnologie

Honda vraagt patent aan op automatische noodremtechnologie

Honda heeft bij de U.S. Patent and Trademark Office een aanvraag ingediend voor een patent op een automatisch remsysteem voor motoren. In die aanvraag staat als omschrijving dat er een systeem komt dat de remmen inschakelt als er kans is op een frontale botsing. Honda heeft op dit moment al zo'n soort systeem: het Collision Mitigation Braking System, dat toegepast is op Honda auto's uit 2017. Deze technologie willen ze dus nu ook op motoren gaan toepassen. 

Bij auto's werkt dat met een millimeter-wave radar in combinatie met een camera. Zo wordt gedetecteerd of er kans is op een frontale botsing. Nadat het systeem de dreiging heeft vastgesteld, krijgt de bestuurder een seintje. Daarna worden de remmen automatisch aangestuurd, aangepast op de situatie en snelheid. Het systeem is niet ontworpen om alle botsingen te voorkomen, maar maakt het voor de bestuurder makkelijker om te corrigeren. In de patentaanvraag staat een gelijksoortig systeem, maar dan voor motoren.

Voor motoren is er een bijkomende uitdaging: de bestuurder mag niet verstoord worden. Dat kan namelijk weer voor andere gevaarlijke situaties leiden, aangezien de motor een balansvoertuig is. Het systeem moet dus eerst gaan checken of de berijder al zelf is begonnen met remmen. Daarna wordt er extra druk toegevoegd, met dezelfde ratio op voor- en achterrem. Hierdoor moet het natuurlijk voelen voor de motorrijder. Heeft de berijder de remmen niet aangestuurd, dan wordt eerst de achterrem geactiveerd, om ervoor te zorgen dat je geen nosedive maakt. Daarna berekent het systeem de mate van wrijving met het rijoppervlak en bepaalt dan de gepaste remkracht. Als de achterrem zijn limiet bereikt en op slot gaat, wordt er druk uitgeoefend op de voorrem. Het systeem gaat door totdat de motor stilstaat of totdat het obstakel geen gevaar meer vormt.

Het zal nog wel even duren voordat dit gaat worden toegepast op daadwerkelijke Honda-modellen, maar er wordt dus over nagedacht.

Honda logo 2016


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form