SWM Motorcycles keert na 30 jaar terug

Officieel wordt het morgen pas bekendgemaakt, maar Nieuwsmotor kan vandaag al melden dat het Italiaanse motormerk Speedy Working Motors (SWM) na dertig jaar afwezigheid weer terugkomt. Er zal bekendgemaakt worden dat SWM weer motorfietsen gaat produceren onder de naam SWM Motorcycles SRL. Wie precies achter de wederopstanding van het bedrijf zit moet nog blijken, maar het lijkt erop dat Ampelio Macchi nauw bij dit project betrokken zal zijn. Macchi is bekend in de motorindustrie en heeft als mechanisch ingenieur meer dan dertig jaar ervaring opgebouwd bij bedrijven als Cagiva, MV Agusta, Husqvarna en Aprilia. Hier is hij onder andere als technisch directeur en brand manager actief geweest, en daarnaast is hij medeoprichter van OSVehicle. Dit bedrijf in de automobielindustrie heeft een chassis ontwikkelt en geeft het design hiervan onder de noemer 'open source' via een licentie aan andere ondernemingen vrij. Het lijkt er dan ook op dat door deze OSVehicle chassis constructie een nieuwe draai aan SWM Motorcycles gegeven zal worden.

Aangekondigde motorfietsen zijn de enduromotoren RS 300 R en de RS 500 R, een supermoto SM 450 R, de Turismo Superdual 650, de Scrambler Silver Vase 440 en een caféracer Gran Milano 440 Special. Verdere details over de gelijk zeer ambitieuze plannen ontbreken vooralsnog.

SWM stamt oorspronkelijk uit Milaan en werd in 1971 door Piero Sironi en Fausto Vergani opgericht. De productie van hun door Sachs motorblokken aangedreven enduro en motorcross machines werd gekenmerkt door de kleine schaal van productie. In 1977 kwam SWM met een door Rotax aangedreven tweetakt 125cc en 320cc machine op de markt, vooral gericht op het segment van trialmotoren. Eind jaren zeventig was het SWM die de dominantie van Spaanse merken als Bultaco, Montesa en Ossa in de trial sport beëindigde, wat mede te danken was aan rijders zoals John Reynolds, Thierry Michaud en John Lampkin. SWM haalde haar enige wereldtitel in de trial sport in 1981 dankzij de Fransman Gilles Burgat. In 1984 moest het bedrijf kort na de introductie van nieuwe 125cc en 320cc modellen haar deuren wegens insolventie sluiten.

De website www.swm-motorcycles.it is vanaf morgen bereikbaar. 

Superdual SWM


Share

Laatste Nieuws

Please enable the javascript to submit this form