Aantal motordiefstallen in 2013 licht gestegen

De Stichting Aanpak Voertuig Criminaliteit (StAVC) meldt dat er in 2013 in totaal 1963 motorfietsen gestolen werden, dit is een stijging van ruim 5% ten opzichte van de 1807 in 2012 gestolen motoren. De stijging vond vooral in de tweede helft van het jaar plaats, in het eerste halfjaar van 2013 werd er zelfs nog een daling van 3% gemeld. De diefstallen vonden ook vorig jaar vooral plaats in de politie Eenheden Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond. Deze regio's zijn samen verantwoordelijk voor ruim 51 % van alle diefstallen van motorrijwielen in 2013. Maar liefst 25% van de gestolen motorrijwielen werd daarvan weer door Amsterdam-Amstelland aangemeld.

Yamaha is niet langer de maker van de meeste gestolen motorfietsen, met 345 gestolen motoren voert Suzuki nu deze ranglijst aan. Het grootste diefstalrisico per motor lopen de bezitters van motorscooters van Piaggio, Gilera, Boatian en Sym. Van de grotere merken is KTM het populairst bij dieven, waarschijnlijk als gevolg van de frequente diefstallen tijdens offroad ritten, iets dat ook voor Husqvarna geldt. Bij de grote motormerken leidt Suzuki ook de ranglijst qua percentueel diefstalrisico aan, gevolgd door Yamaha en Ducati.

Landelijk is het terugvindpercentage 25,9%, maar per gestolen motor is de kans dat een motor teruggevonden veel lager in Noord Nederland (18,1%) dan in Amsterdam-Amstelland (32%). Qua motormerken is het terugvindpercentage van Harley Davidson zoals elk jaar erg laag met 4,5 %.

ABUS-ART-Categorie-5-slot


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal


* Verplichte Velden