Alsof de Ducati 1199 Panigale R nog niet genoeg is, komt Ducati voor het eind van 2013 met een Superleggera versie. Superleggera staat voor superlicht en logischerwijs is deze uitvoering een lichtgewicht-versie van de toch al extreme Panigale R. De Superleggera krijgt een prijskaartje van zo’n €69.400,-. Daarmee lijkt het prijskaartje van € 30.700,- van de toch niet misselijke Panigale R ineens een koopje…

Ducati brengt slechts 500 Superleggera’s op de markt, welke zullen zijn voorzien van een elektronica pakket afgeleid van de Ducati Corse WSBK fietsen. Waarschijnlijk is de Superleggera ontwikkeld met het oog op de nieuwe World Superbikes EVO en Superstock 1000 racing klasse. Met de Superleggera geeft Ducati de deelnemende teams een basisfiets met top elektronica en lichtgewicht onderdelen. Hiermee volgt Ducati dezelfde gedachtegang als BMW eerder deed met de HP4: Een “standaard” zwaar getunde fiets in een gelimiteerde oplage ontwikkelen om zodoende direct voordeel te hebben in "stock" racingklassen.

De Superleggera heeft overeenkomsten met de €92.500,- kostende Panigale RS, de uitvoering die nu alleen beschikbaar is voor top raceteams. De Superleggera is voorzien van een kuip van carbon en het monocoque frame is gemaakt van heel duur en superlicht magnesium. De Superleggera zou een vermogen hebben van 200 pk aan de krukas bij een rijklaar gewicht van slechts 180 kg. Daarmee is de Superleggera nog eens 15 kg lichter dan de Panigale R.

Het verschil tussen de fabrieks RS en de Superleggera is dat de laatste 'straatlegaal' is, waarmee het meteen de duurste Ducati straatfiets is ooit.

Ducatie Panigale R Superleggera 

Bron: Visordown