Alles over het motorrijbewijs A, A1 en A2 op een rij

De partijen in het Motorplatform, waaronder Rai afdeling GT, hebben met het Ministerie van I&M een overzicht van alle regels rondom het motorrijbewijs A, A1 en A2 gemaakt. Hieronder vindt u alle informatie over over de (best complexe) regels voor het A-rijbewijs. Binnenkort zullen deze ook als brochure verspreid gaan worden.

UPDATE 12 SEPTEMBER 2017: de regels zijn veranderd, alle nieuwe informatie vindt u nu hier: https://www.nieuwsmotor.nl/motornieuws/22833-alles-over-het-nieuwe-a1,-a2-en-a1-code-80-motorrijbewijs 

motorrijbewijs

Regels voor het rijbewijs A
Voor bestuurders van een motor of motorscooter 
Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een motor of motorscooter? Dan moet u rekening houden met nieuwe regels. Deze zijn ingegaan op 19 januari 2013. Was u vóór 19 januari 2013 al in het bezit van een rijbewijs A of A-beperkt? Dan blijven voor u in ieder geval de oude regels en dus rechten van kracht.

Waarom nieuwe regels?
De Europese Unie wil de regels voor rijbewijzen in alle lidstaten gelijktrekken. Het idee daarachter is dat bestuurders in alle lidstaten straks hetzelfde weten en kunnen. En dat overal dezelfde eisen worden gesteld. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Voor bijna alle soorten rijbewijzen is iets veranderd.
Vanaf 19 januari 2013 zijn er 3 verschillende categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A. Het type rijbewijs dat u kunt halen, hangt af van het vermogen van de motor, uw leeftijd en ervaring. Voor elke nieuwe categorie motorrijbewijs moet je opnieuw examen doen. Deze folder geeft aan welke voorwaarden voldaan moet worden voor het rijbewijs voor motoren, motorscooters en gemotoriseerde driewielers.

Beginners en doorstromers
Er is een verschil tussen beginners (iemand die nog helemaal geen motorrijbewijs heeft) en doorstromers (iemand die ten minste 2 jaar een motorrijbewijs heeft in een lichtere categorie en door wil stromen naar een zwaardere categorie motorrijbewijs).
Een beginner moet 1 theorie- en 2 praktijkexamens doen. Het theoriecertificaat A is 18 maanden geldig. De praktijkexamens bestaan in dat geval uit éérst een examen voertuigbeheersing (AVB) (dit deelcertificaat is 1 jaar geldig) en daarna examen verkeersdeelneming (AVD).
Een doorstromer (dus iemand met 2 jaar A1 die A2 wil halen of iemand met 2 jaar A2 die A wil halen) moet 1 combi-praktijkexamen doen, waarin zowel de voertuigbeheersing (AVB) als de verkeersdeelneming (AVD) in één examen worden getoetst.

Theorie examen
Vanaf 17 jaar mag je theorie-examen mag doen voor alle categorieën, dus A1, A2 en A. Het theorie-examen voor A1, A2 of A is hetzelfde. Let er wel op dat je theoriecertificaat maar anderhalf jaar geldig is. Begin dus niet té vroeg met je theorie.
De categorieën toegelicht:
A1: Rijles vanaf 17 jaar.
Theorie-examen vanaf 17 jaar. Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 18 jaar.

A2 –beginners: Rijles vanaf 20 jaar.
Theorie-examen vanaf 17 jaar.
Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 20 jaar. Let op: Deze A2-beginners mogelijkheid gaat pas in op 1-1-2014

A2 –doorstromers: Rijles vanaf 20 jaar. Let op: Per 1-1-2014 mag je vanaf 19 jaarrijles volgen.
Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen vanaf 20 jaar, mits 2 jaar in bezit van A1.

A –beginners: Rijles vanaf 24 jaar. Als je een A2-rijbewijs hebt (maar minder dan 2 jaar en dus geen doorstromer bent) mag je ook vanaf 22 jaar beginnen met rijles.
Theorie-examen vanaf 17 jaar.
Twee praktijkexamens (AVB en AVD) vanaf 24 jaar.

A –doorstromers: Rijles vanaf 22 jaar.
Geen theorie nodig. Eén combi-praktijkexamen vanaf 22 jaar, mits 2 jaar in bezit van A2.

Rijbewijs automaat motor of motorscooter
Wilt u graag een "motorrijbewijs automaat" dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De exameneisen en voertuig eisen zijn het zelfde als voor een schakel motor. De praktijkexamens in overeenstemming met de eigenschappen van de automaat motor afgenomen. U mag dan na het behalen van het motorrijbewijs alleen automatisch schakelende motoren rijden. Een aantekening in het rijbewijs maakt duidelijk dat het rijbewijs beperkt is tot automaat motoren.

Voertuigeisen per rijbewijscategorie
A1
- motorrijwielen met een maximale cilinderinhoud van 125 cm3, een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
- motorrijwielen met een volledig elektrische aandrijving met een maximumvermogen van 11 kW en een vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1 kW per kg.
- gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
De RAI vereniging heeft een lijst van de meest voorkomende motoren in Nederland. Daar staat op welke motoren u met een A1 rijbewijs mag rijden. De lijst is te vinden op www.raivereniging.nl en ook via de sites www.bovag.nl/rijles en www.bovag.nl/motor van de BOVAG.

A2
– motorrijwielen met een maximumvermogen van 35 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,2 kW per kg, die niet zijn afgeleid van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen
- gemotoriseerde driewielers met een maximumvermogen van 15 kW.
De RAI vereniging heeft een lijst van de meest voorkomende motoren in Nederland. Daar staat op welke motoren u met een A2 rijbewijs mag rijden. De lijst is te vinden op www.raivereniging.nl en ook via de sites www.bovag.nl/rijles en www.bovag.nl/motor van de BOVAG.

A
– motorrijwielen met onbeperkt vermogen
- gemotoriseerde driewielers met een vermogen van meer dan 15 kW.
Gemotoriseerde driewielers
De gemotoriseerde driewielers vallen onder categorie A1 of A, afhankelijk van het vermogen van het voertuig. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een maximumvermogen van 15 kW moet u rijbewijs A1 halen. Voor het besturen van een gemotoriseerde driewieler met een vermogen van meer dan 15 kW, dient u A te halen.

Geldigheid
De rijbewijzen A1, A2 en A zijn allemaal 10 jaar geldig.
Overgangsrechten voor motorrijders met een 'oud' rijbewijs.
Had u voor 19 januari al een motorrijbewijs A. Dan verandert er voor u helemaal niets. U mag op elke motor rijden die u wilt.
Had u voor 19 januari een motorrijbewijs A-beperkt. Dan houdt u al uw oude rechten en krijgt u er het recht bij om op een A2 motor te rijden.

Oude rechten:
- Na 2 jaar heeft u gewoon recht op een motorrijbewijs A (zonder beperkingen).
- U mag rijden op motorrijwielen met een maximumvermogen van 25 kW en een vermogen/gewichts-verhouding van minder dan 0,16kW per kg,
Nieuw (extra) recht:
- U mag op een A2 motor rijden. (zie boven).

Meer informatie
Wilt u meer weten over de nieuwe regels voor de rijbewijzen B, BE, C en/of D?
Ga dan naar www.rijksoverheid.nl.

Let goed op: Je bent dus pas doorstromer als je al 2 jaar een rijbewijs in een lichtere categorie hebt. Je mag met A1 of A2 (ook met minder dan 2 jaar ervaring) wel eerder beginnen met lessen op zwaardere motoren, maar je kan pas het doorstromer examen (dus het combi-praktijkexamen) doen als je 2 jaar je rijbewijs hebt. Je hoeft niet meer opnieuw theorie-examen te doen.

Voorbeeld 1: Je bent 19 jaar en hebt net je A1 gehaald. Je mag dan (vanaf 1-1-2014) direct gaan lessen op een A2-motor. Voor het examen kan je dan kiezen:
• Je wacht tot je 2 jaar je A1 rijbewijs hebt (dus tot je 21ste) en gaat dan op voor het combi-praktijkexamen.
• Je wilt daar niet op wachten. Dan kan je vanaf je 20ste gewoon als beginner examen doen. Dat betekent dat je twee praktijkexamens (AVB en AVD) moet doen. Je theorie hoef je niet over te doen.

Voorbeeld 2: Je bent 23 jaar en hebt net je A2 gehaald. Je mag dan direct gaan lessen op een A-motor. Voor het examen kan je dan kiezen:
• Je wacht tot je 2 jaar je A2 rijbewijs hebt (dus tot je 25ste) en gaat dan op voor het combi-praktijkexamen.
• Je wilt daar niet op wachten. Dan kan je vanaf je 24ste gewoon als beginner examen doen. Dat betekent dat je twee praktijkexamens (AVB en AVD) moet doen. Je theorie hoef je niet over te doen.

Share

  • 700 cl-x
  • 650 dsx


Laatste Nieuws

Motornieuws

Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
Enquête: 92% tegen ban op nieuwe benzine motorfietsen
In een Europese enquête heeft FEMA (Federation of European Motorcyclists' Associations) motorrijders uit verschillende landen gevraagd hoe zij denk...
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
Terugroepactie voetsteunen BMW GS-modellen
BMW Motorrad laat haar klanten in Duitsland weten dat bepaalde gefreesde voetsteunen uit het accessoire assortiment voor de GS-modellen, in individ...
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Terugroepactie Honda CB500-reeks: drukverlies in ABS modulator
Honda heeft een terugroepactie ingezet op de CB500F, CB500X en CBR500R. Het probleem dat kan ontstaan is dat er drukverlies kan optreden in de ABS ...
CBR geeft tips om sneller te slagen bij rijexamen. Ook voor motorrijders!
CBR geeft tips om sneller te slagen bij rijexamen. Ook voor motorrijders!
Het CBR begint met een social media-campagne om ervoor te zorgen dat -vooral jongeren- zich beter voorbereiden op het rijexamen. In eerste instanti...
Occasionverkoop motorfietsen daalt weer in augustus 2021
Occasionverkoop motorfietsen daalt weer in augustus 2021
Na de stijging van vorige maand zijn er in augustus 2021 weer minder tweedehands motorfietsen verkocht tegenover augustus 2020. Augustus was goed v...

Motorsport

Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
Wegracelegende Boet van Dulmen overleden na verkeersongeval
De legendarische motorcoureur Boet van Dulmen is vanochtend om het leven gekomen bij een ongeval in Ammerzoden. Van Dulmen startte tussen 1975 en 1...
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio Cairoli stopt met motorcross
Negenvoudig wereldkampioen Antonio "Tony" Cairoli stopt na dit seizoen met motorcross op het hoogste niveau, zo maakte de Italiaan vandaag -toch no...
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
Onrust in IDC wegracekampioenschap om 'exclusieve' track support
In het Nederlandse wegracekampioenschap op het hoogste niveau, het International Dutch Championship, is onrust ontstaan omdat organisator CRT aange...
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Bagnaia boekt zijn eerste MotoGP zege na spannend duel Marc Marquez
Francesco (Pecco) Bagnaia heeft op Aragon zijn allereerste MotoGP zege geboekt. De jonge Italiaan leidde de race vanaf de start, de enige die zijn ...
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Tijdschema MotoGP Aragon 2021
Komend weekend wordt in Spanje de dertiende Grand Prix van het seizoen 2021 verreden op het Motorland Aragon Circuit. Hieronder het tijdschema voor...

Motorprijzen

Kymco scooters prijslijst 2021
Kymco scooters prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kymco motorscooters is de line-up grotendeels gelijk aan die van 2020, met daarop ook nu nog een aantal uitlopende Euro4-...
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Triumph Motorcycles prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Triumph Motorcycles voor Nederland staan erg veel modellen die vernieuwd zijn om aan de Euro5-homologatie te voldoen. Daa...
Hyosung prijslijst 2021
Hyosung prijslijst 2021
Over de prijslijst van het Chinees/Koreaanse motormerk Hyosung kunnen we kort zijn: daar staan twee betaalbare, lichte cruisermodellen op; de 125 e...
Mash Motors prijslijst 2021
Mash Motors prijslijst 2021
Op de prijslijst van Mash Motorcycles heeft importeur MotoMondo nog een aantal uitlopende Euro4 modellen uit modeljaar 2020 geplaatst, met daarnaas...
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Kawasaki motoren prijslijst 2021
Op de 2021 prijslijst van Kawasaki in Nederland staan een aantal nieuwe prijzen voor de Euro5-modellen, met als opvallendste exclusieve nieuwkomer ...

Motorbranche

Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Kawasaki Motors Ltd. kondigt uitbreiding productiecapaciteit aan
Nadat motorfabrikant Kawasaki recent in een mail aan dealers haar excuses voor de huidige leveringsproblemen maakte, komt het bedrijf nu ook met op...
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Studie: motorfietssector zeer belangrijke factor Europese economie
Uit nieuw onderzoek van Oxford Economics blijkt dat de motorfietssector in Europa ongeveer 389.000 banen oplevert, zoals in de productie van voertu...
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
Marije van Ettekoven nieuwe Sales Manager Nieuwsmotor/Testmotor
MotorCentraal heeft Marije van Ettekoven aangesteld als Sales Manager voor de populaire motorwebsites Nieuwsmotor, Testmotor, Cruizem, Oliepeil en ...
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Motormarkt België: flinke dip in augustus 2021
Evenals in juli, kent de motormarkt in België ook in augustus een flinke daling. In totaal zijn er afgelopen maand 2167 motorfietsen op kenteken ge...
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha blijft marktleider motorverkopen in augustus 2021, BMW valt terug
Yamaha is nog steeds marktleider in Nederland qua verkoop van motorfietsen. Het Japanse motormerk registeerde ook in de maand augustus de meeste ni...

Motorvacatures

MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
MotorVacature: Verkoopadviseur Motorverzekeringen
Ben jij een commercieel talent en ben jij op zoek naar een commerciële functie? Heb jij gevoel voor service en ben je ambitieus? Wij zijn op zoek n...
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
MotorVacature: medewerk(st)er HD kledingshop part-time - Amersfoort
Ben jij gek op fashion, vind je het leuk om mensen de juiste outfit te adviseren en heb jij passie voor het merk Harley-Davidson? Dan zoeken wij jo...
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
MotorVacature: Allround werkplaatsmedewerker met commerciële ambities
Tsubakimoto Chain Co. met hoofdkantoor in Osaka, Japan, is een toonaangevende wereldwijde producent van mechanische aandrijfcomponenten; met een st...
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
MotorVacature: verkoop-adviseur Voordeelhelmen Amsterdam - parttime/fulltime
Voor onze nieuwe prachtige motorkledingwinkel in Amsterdam zijn we per direct op zoek naar parttime/fulltime verkoop-adviseurs.Heb jij net als wij ...
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
MotorVacature: Verkoper motoren en motorkleding
Van de Kuinder Motoren in Hilversum is een familiebedrijf dat 93 jaar bestaat. Sinds begin 2015 zijn wij exclusief Yamaha dealer. Naast de verkoop ...

Persberichten

Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
Alles over de nieuwe 2022 Triumph Speed Triple 1200 RR
De nieuwe Speed Triple 1200 RR reflecteert de trotse traditie die de automotive wereld in het VK kenmerkt en combineert Britse elegantie met meesle...
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Maak nu kennis met de nieuwe CFMOTO 700CL-X
Je kan vanaf nu de nieuwe CFMOTO 700CL-X testen ! Via de website kan je een testrit aanvragen bij een dealer bij jou in de buurt.  De nieuwe ...
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Nieuw: 2022 KTM 350 EXC-F Factory Edition
Onderscheid je van de rest en laat ze vooral jouw sporen zien. De KTM 350 EXC-F Factory Edition voor 2022 is gebouwd voor iedere rijder die op zoek...
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
BMW Motorrad Vision Amby concept: kruising tussen motor en fiets?
Wat als je de handige, flexibele eigenschappen van een motorfiets zou kunnen combineren met die van een fiets? Zodat niet alleen de wegen, maar ook...
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
BMW Concept CE 02: elektrische A1 motorfiets
Met de Concept CE 02 presenteert BMW Motorrad een week voorafgaand aan de IAA Mobility 2021 een nieuwe interpretatie van stedelijke mobiliteit. Het...

Plaats Reactie


{rsform 3}