Europees Parlement: toch APK voor motoren

Het Europese Parlement heeft zojuist het 'roadworthiness package' voor motorvoertuigen aangenomen, met daarin regelgeving voor algemene periodieke keuringen voor motorfietsen. Het komt erop neer dat in 2016 alle nieuwe motortypes onder de APK-plicht vallen, voor bromfietsen gaat dit vanaf 2018 gelden. Nieuwe motoren moeten dan na 4 jaar worden gekeurd, dus in 2020 gaat de eerste motor naar de APK-keuring en daarna elke twee jaar. Voor bromfietsen is dit na 2 jaar en dan elk jaar. Een meerderheid van socialistische, groene en liberale Europarlementsleden hebben vandaag voor een Europese APK-verplichting gestemd, een ammendement om motorfietsen hiervan uit te sluiten haalde het dus niet in het EP. 

Enige dagen geleden was er in de Europeseverkeerscommissie was een voorbereidende stemming van de verkeersspecialisten onder de parlementariërs. Vandaag was er echter de officiële stemming onder alle Europarlemenentsleden, die zich dus niet aan het beleid van de eigen verkeerspecialisten conformeerden. 

Rapporteur Werner vKuhn meldde zojuist dat er nog wel keuringen door gecertificeerde bedrijven gedaan mogen worden, dit is per land zelf te bepalen. 

Europa-APK-motoren

 

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest
Ga