Veel reacties op verboden verlichting motorkleding

Het vorige bericht over verlichting op motorkleding heeft veel reacties opgeleverd van producenten, leveranciers, consumenten en belangenorganisaties. Sommigen dachten dat de RAI vereniging verkeerde informatie had gegeven, anderen waren verbaasd; in Duitsland zou het het immers wel mogen. Nog even in het kort; verlichting MOET op het voertuig zitten (behalve bij fietsers). De Regeling Voertuigen (RV) geeft duidelijk aan welke verlichting MOET en welke MAG. Wat niet in de RV staat mag dus niet. Iedereen die stelt dat dit over het voertuig gaat en dat de wet niet toeziet op verlichting op de persoon heeft het bij het verkeerde eind. In de toelichting van de wet staat heel duidelijk dat de wetgever bedoeld heeft dat verlichting die gebruikt wordt op het voertuig moet zitten. De minister van I&M wil duidelijker maken dat alleen een fietser losse lampjes mag gebruiken en verder niemand.

De vraag is of er redenen zijn om de regelgeving aan te passen. Is er onderzocht of led-verlichting op kleding of actief verlicht reflectiemateriaal op de velgen een bijdrage levert aan de zichtbaarheid van tweewielers? Als dat zo is zou de verkeersveiligheid van alle weggebruikers toenemen. Immers, niet alleen motorrijders maar ook automobilisten en andere weggebruikers raken betrokken bij verkeersongevallen met slecht zichtbare motorrijders. Met de huidige wettelijk voorgeschreven verlichting blijkt met name de zichtbaarheid van opzij onvoldoende.

Ook is het wenselijk dat ten aanzien van voorschriften met betrekking tot verlichting van motoren en berijders er Europese uniformiteit bestaat. Nu valt een deel onder nationale verantwoordelijkheid. Het kan toch niet zo zijn dat je bijvoorbeeld in Duitsland wel met led-verlichting op kleding mag rijden en in Nederland of België niet.  

Dane Jacket lynsted

Bron: RAI
Foto: motoportde

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17