CBR gestart met examens Derde Europese Rijbewijsrichtlijn

De nieuwe rijbewijsrichtlijn is sinds 19 januari van kracht. De grootste wijziging in die richtlijn betreft het motorrijbewijs waarbij het getrapte systeem verder is uitgebreid. Wie tussen de 18 en 24 jaar oud is moet altijd beginnen met het examen A1. Om het rijbewijs A2 te kunnen halen, moet namelijk eerst A1 gehaald worden. Twee jaar later mag de kandidaat dan op voor A2, om vervolgens weer twee jaar later A (onbeperkt) te mogen halen. Wie 24 jaar of ouder is mag rechtstreekt examen doen voor het  volledige A-bewijs.

Het CBR heeft een grote inspanning geleverd om de overgang naar de nieuwe wetgeving succesvol te laten verlopen. De laatste maand is door CBR-medewerkers heel veel overwerk verricht om alle kandidaten nog tijdig voor het examen in te plannen. Door de slechte weersomstandigheden in de week voor 19 januari zijn er echter 1278 van de 1900 aangevraagde examens uitgesteld. Dat is heel vervelend voor de betreffende personen. De deadline die in de wetgeving expliciet is vastgelegd, maakt het niet mogelijk om deze examens na 19 januari alsnog volgens de oude regels af te nemen. Dit betekent dat kandidaten die jonger zijn dan 24 jaar, na 19 januari examen moeten doen op een lichtere motor omdat ze dan onder het nieuwe regime van de derde richtlijn vallen.

In 2012 hebben zich 72 procent meer kandidaten tot 24 jaar gemeld voor een motorexamen dan in 2011. Deze kandidaten zouden anders vanaf 19 januari onder het nieuwe examenregime vallen. Voor het theorie-examen schreven 38.700 kandidaten zich in, voor het praktijkexamen 21.982 kandidaten. Door het inzetten van extra capaciteit bij de examinatoren en het inzetten van 8000 uur overwerk, zijn die examens met succes in de planning verwerkt. Het slagingspercentage van de praktijkexamens voor de motor zat in 2012 op 74,1% en wijkt niet af van wat gebruikelijk is.

CBR_logo

Bron: CBR

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17