Dijkgemeenten vragen motorrijders medewerking

Evenals vorig jaar doet ook in 2012 een aantal Gelderse gemeenten met dijkwegen een vriendelijk beroep op de Nederlandse motorclubs. Men vraagt KNMV aangesloten motorclubs om bij het uitzetten van toertochten de kwetsbare dijkwegen in het rivierengebied zoveel mogelijk te ontzien. Tevens verzoekt men motorrijders om aldaar rekening te houden met andere weggebruikers en aanwonenden. Het verzoek wordt door de overkoepelende motorbond ondersteund. Vorig jaar heeft een soortgelijke actie al geresulteerd in een beter weggedrag en minder geluidsoverlast.

Geluid, snelheid en grote groepen
In de weekenden zijn de dijkwegen een geliefd reisdoel. Niet alleen voor motorrijders, maar ook voor wielrenners en toerfietsers, cabrioclubs en wandelaars. Dat geeft veel drukte van zeer uiteenlopend recreatieverkeer. Bewoners aan dijkwegen klagen regelmatig bij hun gemeente over deze verkeersoverlast. Motorrijders worden dan vaak genoemd i.v.m. hun geluid, snelheid en het rijden in grote groepen.

De gemeenten vragen alle weggebruikers en dus ook de motorrijders het volgende:
- Zo weinig mogelijk in grote groepen rijden
- Snelheid aanpassen aan het geldende maximum
- Snelheid óók aanpassen aan andere weggebruikers én aanwonenden
- Rustig rijden in kleine dorpjes met smalle straatjes
- Met motor, auto of brommer zo weinig mogelijk toeren maken (gebruik hoge versnelling)
- Niet rijden met illegale uitlaten

Alternatieve middelen om afsluiten voorkomen
In navolging van andere gemeenten heeft Maasdriel enkele mottoborden langs haar dijken geplaatst. Wethouder René Smits stelt nadrukkelijk dat het niet alleen om de motorrijders gaat. “Zij vallen door hun herkenbaarheid wellicht het meeste op, maar het gaat nadrukkelijk om het gedrag van àlle dijkgebruikers.”

Tot de andere maatregelen behoren: het aanleggen van drempels, plateaus, aangepaste wegmarkering en het instellen van maximumsnelheden van 60 km/u en soms zelfs 30km/u. De politie is gevraagd, en heeft dit ook toegezegd, regelmatig te controleren op snelheid en geluid en met name onopvallend te surveilleren.

Alle partijen willen voorkomen dat dijken in de weekends voor gemotoriseerd verkeer worden afgesloten en dat kan alleen als we meer rekening houden met elkaar.

Mottobord_in_Maasdriel

Foto: Jaap van Steenbergen

Bron: KNMV

 

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17