Biiista: een bijzondere e-creatie

Biiista_logoElektrisch aangedreven motorfietsen en scooters zijn aan een opmars bezig. Daar kun je niet meer om heen, of je dat nu leuk vindt of niet. Vooralsnog rij je jezelf nogal in de kijker als je met een elektrisch voertuig op pad gaat. Diegenen die op zoek zijn naar nog meer exclusiviteit hoeven niet bang te zijn dat alle fabrikanten met hun elektrische tweewielers de gebaande paden betreden. De Oostenrijke firma Hammerschmid Maschinenbau heeft namelijk afgelopen week de wel heel bijzonder vormgegeven, elektrisch aangedreven, Biiista gepresenteerd (Biiista met inderdaad 3 i’s). Het is de bedoeling dat deze bijzondere creatie in het voorjaar van 2013 op de markt komt.

De basis van de Biiista bestaat uit een eenvoudig vormgegeven aluminium frame die de zware batterij moet dragen en een enkelzijdige achterwielophanging waarbij de 14 pk sterke elektromotor zich in de naaf van het achterwiel bevindt. De bekleding van de motor bestaat uit één geheel. De Biiista heeft een topsnelheid van 96 km/h en een actieradius van een kleine 100 km, waarbij de 80-Volt accu een oplaadtijd van 2 uur heeft. Het gewicht van de motor bedraagt slechts 140 kg, wat indrukwekkend genoemd kan worden voor een elektrische motor. Niet alleen de vormgeving, maar ook de Bimota-Tesi-achtige naafbesturing is een echte eyecatcher. De bijzondere vormgeving van de Biiista is grotendeels mogelijk gemaakt door de elektrische naafaandrijving in het achterwiel, die ruimte vrijlaat op de plek waar anders de motor, airbox en radiateur zit.

De fabrikant rept nog met geen woord over de prijs of wanneer de motor precies beschikbaar komt, maar de bedrijfsfoto's en video's laten duidelijk zien dat er al verschillende prototypes in rijdende staat zijn en de gepolijste afwerking geeft de indruk dat de productiefase niet al te lang op zich laat wachten.

Voor meer info, zie: www.biiista.com

Biiista_2

 

Bron en foto: Biiista

Plaats reactie

Beveiligingscode Vernieuwen

  • Pinterest

5746 kaw news show banner 350x300

Ga

Nieuwsmotor 350x100px Nieuwe Collectie SS17