Yamaha maakt cijfers Q1 2020 bekend

Yamaha maakt cijfers Q1 2020 bekend

Yamaha heeft de fiscale cijfers van het eerste kwartaal van 2020 bekend gemaakt. In tegenstelling tot Suzuki en Kawasaki volgt Yamaha de reguliere kalender voor het uitbrengen van de jaarcijfers. Vanwege het Coronavirus ziet Yamaha de inkomsten in het eerste kwartaal echter hard dalen ten opzichte van 2019. Daarnaast heeft Yamaha ook last van de minder sterke positie van de Yen op de wereldmarkt. Zo daalde de waarde ten opzichte van de Euro naar 120 Yen, een daling van 5 Yen. Ook ten opzichte van de Dollar werd een Yen verloren, waarmee de waarde uitkomt op 109 Yen.
Voor geheel Yamaha Motor Co. geldt een daling van de omzet met 7,8% in het eerste kwartaal van 2020. In totaal komt de omzet hiermee op €3,3 miljard. In deze cijfers zijn ook de scheepsvaart tak (buitenboordmotors), Yamaha Robotics en een deel financiële dienstverlening. De totale inkomsten van Yamaha Motor Co. daalde met 66% ten opzichte van het eerste kwartaal 2019 naar €800 miljoen.

Yamaha geeft geen specifieke cijfers qua inkomsten voor enkel motorfietsen, maar schaart deze onder 'Land Mobility'. Waar bijvoorbeeld ook quads onder vallen. Ook in deze tak verliest Yamaha omzet. In het eerste kwartaal van dit jaar, is de omzet met 6,8% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Waarmee de totale omzet uitkomt op €2,17 miljard. Hierdoor daalde ook de inkomsten met 7,4% naar €72 miljoen.

De verkoop van motorfietsen is wereldwijd ook teruggelopen in het eerste kwartaal. Deels komt dit door de uitbraak van het Coronavirus in maart. Yamaha wijst echter ook andere oorzaken aan. In vietnam lopen de verkopen ook terug, onder andere door de uitdunning van het modellenaanbod. Vanuit India is er daarnaast minder vraag, vanwege de strengere milieu eisen die daar gesteld worden. Op de Filipijnen is naast de uitbraak van het Coronavirus ook de heftige vulkaan uitbarsting van afgelopen januari oorzaak van de daling in het aantal verkopen.

In Europa en Noord-Amerika ziet Yamaha vanwege het Coronavirus ook de verkopen terug lopen ten opzichte van 2019. Toch geeft Yamaha aan dat een deel van het verlies teniet gaan wordt door de verhoogde productie van de fabrieken in Europa. De fabrieken in Italië en Frankrijk zijn bijvoorbeeld weer in productie vanaf 4 mei dit jaar. Daarnaast zorgt een verbetering in het modellenaanbod in Europa er juist voor dat een deel van de daling in het aantal verkopen opgevangen kan worden.
Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in Nederland, waar Yamaha de verkoopstatistieken aanvoert. In april van dit jaar ziet Yamaha zelfs een stijging van 4,3% ten opzichte van april 2019.

Ondanks deze kleine lichtpuntjes ziet Yamaha zich genoodzaakt om de vooruitzichten voor dit jaar voorlopig stop te zetten. Door de onzekerheid rondom het Coronavirus zegt Yamaha geen vooruitzichten te kunnen geven voor de rest van het fiscale jaar. Het enige wat Yamaha hier over zegt is dat het een grote negatieve invloed zal hebben op de verkopen. Verder geeft het Japanse bedrijf aan, dat zodra er weer meer duidelijkheid is, er ook gewerkt zal worden aan de vooruitzichten voor dit jaar.

Foto credtis: Testmotor.nl


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form