• Home
  • Motorbranche
  • Bericht CBS verbaast motorbranche: nieuwverkopen groeien juist
Bericht CBS verbaast motorbranche: nieuwverkopen groeien juist

Bericht CBS verbaast motorbranche: nieuwverkopen groeien juist

In een recent door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verspreid bericht kopt de officiële instantie met "Auto- en motorbranche meldt eerste omzetdaling sinds 2013". In het betreffende artikel wordt gemeld dat de gehele automotive-sector het héél zwaar heeft, met als belangrijkste nieuwsfeit "de importeurs van auto’s en motoren boekten aan het begin van dat tweede kwartaal, in april, 62 procent minder omzet". Wat echter niet gemeld wordt is dat het vooral in de autobranche erg slecht gaat, terwijl de motorbranche het gewoon goed doet. In het kort: de daling in Q1 was maar 8,7% en in mei STEGEN de verkopen zelfs met 4,53%, terwijl ze voor het hele jaar 2020 tot nu toe 'maar' 8,22% lager zijn. Daarnaast is het eerste kwartaal van dit jaar voor wat betreft de omzetcijfers van de motorhandel en -reparatie, volgens de historische cijfers van het CBS, het op een na beste eerste kwartaal sinds 2005. Alleen het eerste kwartaal van 2019 was beter. Met de kop boven het verhaal probeert de nationale cijferaar compleet te zijn, maar in feite is die hierdoor onjuist. Daarnaast wordt in de de tekst over min-62% de nadruk volledig verkeerd gelegd en wordt nergens duidelijk gemaakt dat het in de motorbranche relatief juist goed gaat, in tegenstelling tot de titel. 

In de nieuwverkopen ging het in de eerste drie maanden van het jaar in de motorbranche natuurlijk niet geweldig, maar dan ging het vooral om de maand maart, waarin een daling van zo'n 17 procent was te zien, waardoor de eerste drie maanden samen op een daling van 8,71 % uitkwamen. Dat is nogal een verschil met de genoemde min 62%. Die daling hield met gelijke cijfers (17 procent) aan in april, maar het lijkt er nu zelfs op of er in mei van 2020 juist meer nieuwe motorfietsen verkocht worden dan in de maand mei van 2019! Hierdoor zullen de jaarcijfers voor de eerste vijf maanden van 2020 -qua nieuwverkopen- maar een paar procent onder die van 2019 liggen. Ter illutratie: tot nu toe werden er t/m 28 mei 1478 motorfietsen geregistreerd, dat waren er in 2019 nog 1414. Voor de cijfers van 1 januari tot nu geldt dat ze dit jaar t/m 28 mei op 6688 staan, terwijl dat er vorig jaar nog 7287 waren, een daling van 8,22 %. 

Het CBS zou er dan ook goed aan doen niet meer te spreken over de "auto- en motorbranche" als ze de hele automotive sector bedoelen. Uit contact met een woordvoerder blijkt dan ook dat de toon niet zo bedoeld is, maar dat de "motorbranche" alleen genoemd wordt om compleet te zijn. Alle andere categorieën waaruit bij het CBS de "auto en motorbranche" cijfermatig bestaat (importeurs, zwaardere bedrijfsautobranche, handel in auto-onderdelen, gespecialiseerde reparatiebedrijven, handel/reparatie van personenauto’s) worden immers niet apart benoemd, terwijl door de aanhef juist wel de categorie "handel en reparatie van motorfietsen" eruit getild lijkt te worden. In een reactie laat het CBS weten dat het nou eenmaal de interne benaming van de branche is, ook al is er begrip voor de verwarring die dit kan veroorzaken. 

Overigens is het zo dat de branche zeker niet alleen bestaat uit nieuwverkoop van motoren. Maar, ook bijna alle motordealers waarmee Nieuwsmotor gesproken heeft, doen het goed. Wel merken we dat er een flink verschil lijkt te zijn tussen bedrijven in het noorden en die in het zuiden. In Noord-Nederland lijken de zaken prima te lopen, terwijl de motorzaken in Brabant en Limburg het lastiger lijken te hebben. Dit geldt zowel voor de verkoop van motorkleding en als werkplaatsbezetting. Ook valt op dat het per motorzaak enorm verschilt: dealer X klaagt dat er weinig gebeurt, terwijl dealer Y daar vlakbij juist aangeeft dat het beter dan ooit loopt. 

Update zaterdag 30 mei, 18:00 uur:  een aantal dealers spreken vandaag over 'de beste dag ooit'.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Please enable the javascript to submit this form