De Britse motorfabrikant Triumph Motorcycles en de Indiase motor- en autofabrikant Bajaj tekenen binnenkort een officiële samenwerkingsovereenkomst voor lichte modellen, zoals die al in 2017 werd aangekondigd. Opvallend hierbij is vooral dat datzelfde Bajaj voor 49% eigenaar van het Oostenrijkse KTM is. Naast het eigendom van bijna de helft van KTM, was Bajaj Auto tot enige jaren geleden nog gelieerd met Kawasaki. De route die Triumph kiest wordt al door vele merken bewandeld. Zo kondigde Harley-Davidson recent nog aan haar lichte modellen door het Chinese Qianjiang te laten bouwen en komen de lichte BMW 310 modellen bij het Indiase TVS vandaan. Volgens Money Control zal de Bajaj fabriek in Chakan nu motoren voor vier merken gaan produceren: KTM, Husqvarna, Triumph en Bajaj zelf.

Al in 2017 meldden Triumph en Bajaj de intenties tot samenwerking in de ontwikkeling en productie van lichte en middenklasse modellen, maar daarna werd het stil. Volgens het toonaangevende Money Control zullen de samenwerkingscontracten in Q2 van het fiscale Indiase jaar 2020 getekend worden, wat dan gaat over de maanden augustus en september van 2019 als gevolg van het afwijkende fiscale jaar in India. Recent bevestigde iemand binnen Triumph Motorcycles nog aan Nieuwsmotor.nl, dat de aanloop naar de samenwerking inderdaad volop aan de gang is.

In 2018 verkocht Triumph via haar 700 dealers wereldwijd 64.752 motoren. In de eerste helft van 2019 stegen de verkopen met 2,6% naar 38.740 units. Naar verwachting zal Triumph, tegelijkertijd met de officiële start van de samenwerking met Bajaj, een model van rond de 300cc aankondigen voor de Aziatische markt, waarme die cijfers flink omhoog kunnen gaan.

Bajaj Triumph motorcycles